Topinambur, tuřín, pastiňák and company RSS

Štítky: , , ,

9 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Nevíte prosím kde by se dala tato zelenina sehnat? Hala 22 zklamala. Pár pastiňáků jsem zahlédla v bio obchodě Rozmarýna na Andělu, ale byly jaksi gumový, z dovozu a za pekelnou cenu.

  2. Pastinák koupíte v každé prodejně zeleniny, jen o tom možná nevíte. Prodávají ho totiž pod pseudonymem petržel (kořenová). Mě by spíš pro změnu zajímalo, kde přes zimu sehnat tu petržel (na podzim ji prodávají, většinou hodně tenkou, s natí), má úplně jinou chuť než pastinák.

  3. Presne tak jak pise aida, rozdil mezi petrzeli a pastinakem je srozumitelne popsan na http://tiliaekoinpospisilovi.blogspot.cz/…astinak.html . Topinambury se daly sehnat v makru nebo v soucasne dobe v dobre zasobovanych farmarskych prodejnach, nebo v ruznych izercich na internetu od drobnych pestitelu nebo sezone na http://topinambury.cz

  4. ↪ 1 Bari.mandle: Jak píše aida, pastiňák mají všude.
    Topinambury mívali loni v Holešovicích 22, stánek na kraji vpravo od vchodu. Ale letos nevím, mám na zahradě vlastní, tak je nehledám.
    Tuřín jsem v ČR neviděla prodávat nikdy. Dokonce mám problém koupit i semínka, nakonec jsem je (asi) sehnala, i když je to česky popsáno jako řepa, ale na obrázku tam mají tuřín. Tak uvidím, co vyleze :)

  5. ↪ 2 aida: Kořenovou petržel jsem právě dnes ráno viděla v Lidlu, byla i s natí a vypadala celkem dobře. Patinák tam mají balený v pytlíku, v tomto období obvykle už nahnilý.

  6. Díky za znovuotevření tohoto tématu. Ten tuřín mne hodně mrzí. Topinambury jsem v hale 22 objevila- u pána co má ten super nefiltrovaný slunečnicový olej ad. doporučení p. Cuketky. Kdysi jsem našla „mini-tuřínky“ v bio kvalitě v Rozmarýně na Andělu, ale ta cena je nesmysl a navíc raději nebio z čech než dovoz z Itálie. Když objevím, dám echo. ještě mne napadá kontaktovat jednoho zelináře z Náplavky a Jiřáku a poprosit a zasazení. Mají veliký výběr a sami hodně rozšiřují a rádi experimentují, tak by to mohlo klapnout:)

  7. Ahojte, objevila jsem u pole porost topinamburů (aspoň myslím, podle fotek na internetu by to měl být on). Snažila jsem se vyhrabat hlízy, nic jsem u sebe neměla, tak jsem hrabala jen rukama a podařily se mi vylovit takové nedomrlé kousky podobné petrželi. Může se někdo kdo tomu rozumí prosím podívat na fotky tady http://sdrv.ms/199miGb
    a říct mi jestli je to topinambur a jestli to jsou už ty hlízky nebo mám kopat hlouběji ? Na obrázku čajová lžička kvůli porovnání velikosti.
    Díky moc

  8. Je to topinabur, čili Jerusalem artichoke, čili Helianthus tuberosus.
    Zobrazené hlízky jsou dost malé. Nechtělo by se mi se s nimi v kuchyni nimrat.
    Zdali hlouběji jsou větší si musíte zjistit sama! :-)

  9. Tuříny jsem měla – poptejte se na ekostatku Vlkaneč. Nevím, zda šlo o jejich produkci, ale měli jsme je v bedýnce, kterou dodávají (a většina plodin je jejich, jen něco je doplněk). Je to překvapivě lahodná zelenina, pokud není přerostlý. Topinambur mají každý rok doslova přehršel, mívame je v bedýnce pravidelně, bohužel já je fakt nerada.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.