Lasagne RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

20 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím, dnes jsem poprvé zkoušel dělat lasagne a nedopadlo to nejlépe – připekly se k míse. Mají se ty plátky prvně udělat ve vodě jako špagety, nebo se tam mají dát syrové?

    Dělal jsem je podle toho receptu:

    2 čajové lžičky olive oil
    1 střední červená cibule, jemně nasekaná
    2 stroužky česneku, rozdrcené
    1 střední červená paprika, jemně nasekaná
    4 lístky oregána
    410 rozdrzených rajčat
    3 lasagnové plátky
    125 g krémového sýra (tvaroh)
    100 g šunky
    Petržel
    ----------
    Na rozpáleném oleji osmažte cibuli, česnek a papriku po dobu 5 minut.
    Přidejte oregáno, rajčata a sůl. Vařte dvě minuty.

    Lasagne potřete po jedné straně tvarohem a položte na pánev.
    Nasypat šunku a rajčatovou směs. Zopakovat, dokud takto nebudou připraveny
    3 vrstvy. Posypeme sýrem a dáme do trouby. Pečte asi 15 min.

  2. Přesný recept vám tedy neřeknu,ale klasické lasagne se dělají tak,že nejdřív připravíte boloňskou omáčku a bešamel,těstoviny na pár vteřin spaříte v horké vodě,a pak jen vrstvíte.

  3. Mám dojem, že pokud nechcete těstoviny nejdřív předvařit, musíte je obklopit něčím, z čeho budou moct nasáknout dost tekutiny. V originále je to boloňské ragů a řídký bešamel, v tomhle dost náhražkovém receptu na to asi ta rajčatová směs stačit nebude, takže bych je raději předvařil.

  4. 1: Do Vašeho receptu bych dala lasagne nejspíš aspoň mírně ovařené. Navíc bych pečicí nádobu něčím vymazala, nebo rovnou vyložila pečicím papírem. A omáčku bych rozhodně vařila déle (klasické boloňské ragů se vaří klidně i dvě hodiny).
    Já sama dělám lasagne s boloňským ragů a s bešamelem jako krystofk, nepředvařuju. Úplně dolů přide vrstva bešamelu, pak lasagne, pak bešamel a ragů, opět lasagně, to vše se opakuje tolikrát, na kolik vrstev stačí omáčky. Poslední horní vrstva je bešamel + sýr. No, já vím, že Ital nebo správný foodie by nad tím nejspíš zaplakal, že to není moc autentické, ale zatím se vždycky podařily.

  5. Ja nepredvaruju nikdy, at je delam s jakoukoliv naplni, ale vzdy s besamelem. Aby v troube zmekly, potrebuji dostatek tekutiny. Jeste se mi nestalo,ze by se mi nepovedly tj byly tvrde nebo pripecene. Nejcastejsi naplni je ragu bolognese nebo spenat.

  6. 1: To je dost divný recept – tvaroh, sypání šunky … :)

    Deatilni navod na klasicke lasagne s bolonskou omackou, ktery by podle me mohl fungovat, najdete treba tady http://marmeladarecepty.blog.cz/…-a-besamelem (tedy s par vyhradami: 1. nedavejte tam kecup, ale radsi plechovku loupanych rajcat, 2. vrchni vrstva ma byt besamel s parmazanem – to je dost dulezite, protoze besamel vam udela takovy dekl, pod kterym se to vsechno uvari.

    Ohledne toho jestli testoviny predvarit nebo ne – prectete si navod, nektere je skutecne potreba predvarit, ale vetsinou ne, uvari se behem peceni.

  7. Ok, díky za rady, zkusím recept Tomáše.

  8. 7: Velmi čtivý návod na bešamel se dá najít u Rachada na Souku http://www.souk.cz/?… sice jsem ho nezkoušel, ale věřím mu podstatně víc, než tomu odkazovanému v komentáři č. 6.

  9. udělejte lasagne podle http://www.sitalemvkuchyni.cz a je to :)

  10. 7: mate pravdu, jen jsem ten recept nepeclive prolitl a je tam krome kecupu i par dalsich blbosti – samozrejme do jisky nalejte studene mleko a parmazan (ne nivu nebo eidam). Sorry
    9: jo, tam je to pekne :)

  11. Klasickým receptem Marcelly Hazan velmi hezky a názorně provádí Tereza na svých stránkách
    http://tege.blog.cz/…-l-aza-g-n-e
    Lasagne se zde nepředvářejí a je to výborné.

  12. Kdysi jsem se naučila, že lasagne – ty vařené, se musí vařit v dost široké nádobě a po uvaření každá zvlášť osušit v čisté utěrce
    tady recept na komplet domácí lasagne se špenátem, rajčaty a bešamelem http://conovehonakopci.cz/?…

  13. Já je nikdy nepředvařuju, ale z vlastní zkušenosti jsem po prvnotním úspěchu vypozorovala, že nejdůležitější je zalít lasagne dostatkem tekuté omáčky, ať už je jakákoliv, nejlépe bešamel. Musí prostě plavat, pak se v tom pěkne v troubě udusí a změknou. To samé platí pro canelloni, ty obrázky ničím nepolitých a jen sýrem posypaných těstovin jsou nesmysl, když to není něčím pořádně zalité, tak je to tvrdé.

  14. Vidíte, a já měla donedávna přesně opačný problém – lasagne jsem nepředvařovala a omáčku vždy ještě zředila vodou, aby měly z čeho cucat. Takže plavaly. Pak jsem se osmělila, dala ji „normálně“ – a fungovalo! Dělám boloňskou z mletého hovezího a loupaných rajčat v konzervě, základ z najemno nastrouhané kořenové zeleniny (když je čas:-) a klasický bešamel.

  15. Můžete mi, prosím, ještě napsat, jestli mají lasagne vyplňovat celou plochu nádoby?

  16. 15: Jestli správně chápu dotaz, tak odpověď je ANO, ale bacha vždy jen jedna vrstva lasagní a pak zase vrstva omáčky. Jednou mi připadalo, že bude málo těstovin a dávala jsem je na sebe vždycky ve dvou vrstvách a bylo to špatně, bylo jich tam moc, byly tuhé a vychlastaly všechnu vodu z omáčky, takže to bylo moc suché.

  17. Olu: možná jsem se špatně vyjádřila, tím „plavaly“ jsem myslela, že je prostě potřeba je opravdu zalít omáčkou, ale ne nijak zředěnou, normální hustota, jen prostě aby ty lasagne (nebo canelloni) byly vždycky tou omáčkou celé pokryté, prostě aby to nebylo suché. Nedovedu si třeba představit to na povrchu jen posypat sýrem, to jsem udělala jednou poprvé podle návodu na krabici a byly hrozně tvrdé, od té doby je vždycky poliju bešamelem nebo nějakou rajčatovou omáčkou.

  18. Ala: jojo, přesně, jak to popisujete – dostatek omáčky normální konzistence a bešamelu. Lasagne hodně tekutiny vcucnou, takže to udělá ony žádané vrstvy, jako takový dortíček… Dávám teda omáčku na dno, pak lasagne, omáčku, bešamel, lasagne, omáčku, lasagne a nahoru jen bešamel, položit mozzarelu na plátky a až na konci pečení parmazán, aby se nepřipálil. Lasagne dávám od kraje ke kraji, většinou je potřebuju přepůlit – v tom případě „rozpižlám“ nožem jako pilkou a podél řezu ulomím, takhle se to většinou povede i rovně:-)

  19. Mně se osvědčilo desky před pokladením namočit na cca 5 vteřin do vroucí vody, a to i ty, které nejsou určeny k předvaření.
    Do té doby jsem zápasil s hustotou bešamelů. Nyní můžu dát i tužší, ale ani řídší neudělá z lasagne kejdu.

  20. Můj skorozeť dělá lasagne podle své italské maminky tak, že do pekáčku pod první vrstvu lasagní dá 2–3 lžíce vývaru, na to ty lasagne, ty shora zase trochu potře vývarem, na to omáčku, pak bešamel, lasagne, ty opět potře vývarem. Dává max. 4 vrstvy lasagní, aby to nebylo příliš vysoké, jinak se to dobře nepropeče. Lasagne dává pečlivě až ke krajům pekáčku, ale nepřekrývá je.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.