Proč bylinky v zimě umírají RSS

Štítky: , , , , , ,

12 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Hezký den, děje se mi to pravidelně, v létě taky, ale v zimě víc – bylinky koupené v supermárketu v květináči po přinesení dom za pár dní/týdnů umřou. Teď třeba petržel. Prvně uschly takové ty mladé nízké rostlinky (to by se dalo vysvětlit sušší půdou nahoře), teď pomalu zkomírají i ty starší – žloutnou. (Květináč je vlhkej, nikoli přemokřenej. Přes den je v pokojové teplotě. V noci v trošku chladnější. Světla skoro mít víc nemůže.)

    Jak je mohu zachránit, a ideálně popohnat k dalšímu růstu a obnovování ustříhnutých větviček?

  2. V zimě je to samozřejmé. Tuzemské rostliny mají v zimě „zimní klid“. To, že jsou rychlením přinuceny nahodit listí, jim samozřejmě nesvědčí a vyčerpá je to. Zvlášť, když jim to listí ještě někdo škube :) Navíc kombinace málo světla+mnoho tepla. To, že jsou u okna nestačí – je krátká doba slunečního svitu.

    Některé chcípají také proto, že to nejsou trvalky – třeba bazalka (ten běžný druh; existují i vytrvalé bazalky). Té prostě skončí životní cyklus.

    A obecně bylinky v těch malých květináčcích jsou zasazené do bohatého substrátu (ty lepší s pomalu uvolňovacím hnojivem – je vidět jako 2mm žlutozelené kuličky v půdě). A když hnojivo spotřebují, je půda vyčerpaná a je jí tam málo. V malém květináčku k tomu dojde rychle. Petržel je „stavěná“ na pořádný záhon :)

  3. Jo, a petržel může být v zimě klidně venku – já ji sklízím venku celou zimu, prostě ji vyhrabu ve sněhu :) Je jí tak lépe než v teple, na zimu listy totiž neztrácí.
    Třeba i ve velkém květináči, který se před zimou obalí, aby nepromrzly kořeny.

    Chce to mít těch rostlin také víc, aby jedna nebyla stále škubána a a stačila se trochu vzpamatovávat.

    A některé (tymián, rozmarýn, saturejka…) nesnášejí trvale vlhkou půdu, jsou celkem suchomilné a moc vody+málo světla+moc teplo je mučí.

  4. Bylinky v kvetinaci koupene v supermarketu jsou urcene k spotrebe a moc dlouho proste nevydrzi…nekde jsem cetla rozhovor s nejakou pani z firmy, ktera prave tyhle bylinky do supermarketu dodava a ta to sama rikala.

    Mozna kdyz by se presadily tak preziji dele…ale za tu praci to podle me ani nestoji, protoze tim, ze jsou umele vyhnane, tak ani te bylinkove vune/chuti moc nepobraly…lepsi je asi zkusit na jare sehnat sazenicky nekde na farmarskych trzich nebo v zahradnictvi

  5. Souhlas se vším nahoře.
    Roční odbobí jsou v našich končinách proto, abychom v jejich vrcholu plně využili dostatku bylin (a trochu si nasušili / zmrazili na pozdějct).

    V opačném období (jako je teď únor) je nám pak se těšit na návrat jara a léta.
    Proto ty velikonoční nákypy s jakoukoliv jedlou zelení: kopřivy, pažitka…
    Trpělivost!

  6. Loni na jare na trhu koupene bazalky (sazenicky presazene do kvetinace) mi cely rok prezivaji na jiznim okne v kuchyni, takhle dlouho mi vydrzely poprve. No je to proti prirode, ale prece ty statecne napul opadane holky ted nevyhodim, dokonce vyrazeji i nove vyhonky. Nechapu:)
    Supermarketove bylinky jsem asi nikdy nezkousela, kupujeme vzdy sazenicky na trhu (obcas mame i vlastni seminka) a opravdu je zasadni je brzo presadit do vetsiho, v malem kelimku prilis neprospivaji a taky se snadno premokri nebo naopak rychle vyschnou.
    Bazalku uz nemrazim ani nesusim, pripada mi, ze to chutove nema moc cenu, jedine co se mi osvedcilo je vyroba bazalkoveho olivoveho oleje a octa. Nadsena nejsem ani z mrazeneho kopru. Petrzelka a pazitka z mrazaku jsou ok a nasyslenou bylinkou cislo jedna je pro me saturejka, ktera nam v lete divoce roste na zahradce, susim ji cele naruce a vareni bez ni si uz vubec nedokazu predstavit.

  7. ↪ 6 yannka: K jakým jídlům se prosím hodí saturejka? mám jí také poměrně dost a nějak si nevím rady s využitím. Děkuji.

  8. 7: Jestli můžu za yannku – saturejka se víc než hodí do jakýchkoli luštěnin (potlačuje takové ty známé „vedlejší efekty“), do dušených masových směsí, tvarohových pomazánek apod. Je to hlavní součást bulharského koření čubrica. Já s ní vařím moc ráda, moc mi chutná, i když kdysi manžel hodně protestoval – pak mu nezbývalo než si zvyknout. ;-)
    Co je např. moc dobré, jsou paprikové lusky naplněné směsí balkánu nebo fety, případně i tvarohu, syrových rozšlehaných vajec a právě saturejky. Pak se to vše buď peče nebo smaží. Při smažení je volitelné předchozí obalení ve směsi vajíček a hl. mouky nebo škrobu. Největší hračičkové ty papriky úplně nejdřív opečou na plotýnce nebo v troubě a sloupnou.
    Velká dobrota je taky „file Elena“ – sušená panenka obalená v čubrici, kupuje se hotová. U nás jsem na ni ale ještě nenarazila.

  9. ↪ 7 Bari.mandle: Tak ja ji asi davam i tam, kam tradicne nepatri, nicmene klasicky se pridava hlavne k lusteninam, pri jejichz vareni ma mit i lehce protinadymave ucinky (no, nevim:) Dale ji davam do zeleninovych dusenych jidel typu ratatouille, na lilek s cesnekem a ol.olejem, do salatu z mladych fazolek, fety, ol.oleje a cesneku, nekdy pridavam do cibulacky… A cerstvou v lete treba i do sunkafleku:) Babicka rika, ze saturejce se rikalo „cesky pepr“ a misto nej se i pouzivala. Mne to teda pepr moc nepripomina a spis bych rekla, ze ji davam vsude tam, kam vetsina lidi dava tymian.

  10. Ja se musim pochlubit krasnou supermarketovou petrzelkou. Sluni se za oknem, jednou do tydne z ni sem tam urvu nejaky ten kousek a ona paradne doroste. Sama nechapu, to se mi jeste nestalo. Docela dlouhou dobu se drzel i koriandr, ale pak sem ho chudaka nezalila a bylo po nom. :)

  11. 9: Vidíte, s tím českým pepřem jste mi připomněla, že saturejku dávám do kuřete na paprice, právě místo pepře.

  12. ↪ 3 kami a další: Děkuji za perfektní odpovědi! Nevím jestli je to tím, že slunce se trochu probralo, nebo že jsem do květináče nacpal deci čerstvé hlíny, ale petržel se zdá být zachráněn… :-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.