Jak na českou kuchyni v Asii? RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

26 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Omlouvám se předem za nicneříkající a možná zavádějící název tématu, nějak mi můj problém nešel shrnout do údernějšího a výstižnějšího jména.
    Věc se má tak, právě končím studium na Taiwanu a chystám se domů (hurá!), jelikož končí semestr tak paní učitelka navrhla abychom každý připravili na poslední den nějaký pokrm typický pro zemi našeho původu. Zní to snadně ale je tu několik překážek:

    1. k dispozici mám pouze jednoplotýnkový indukční vařič plus jeden hrnec střední velikosti k tomu. I kdybych nakrásně našla někoho kdo tady oplývá normální kuchyní, tak trouby tady prostě nejsou obvyklé. Pánev můžu eventuelně sehnat, takže smažení, vaření, dušení přichází v úvahu.
    2. jedna ze spolustudentek je vegetariánka, kdyby nás bylo v kruhu 20 tak to neřeším, ale jsme 4 plus učitelka, takže vegetariánů je 20%, což mi přijde moc na to, abych jí ignorovala a ostatním dala guláš.
    3. suroviny jsou tu poněkud omezené, např. mléčné výrobky tady zrovna tradici nemají, lze sehnat mléko, máslo, smetana. V Carrefouru v koutku exotických potravin bych snad sehnala něco jako mouku atp., např. se zeleninou to tady taky není žádná sláva.
    4. chtěla bych vařit něco slaného, dezerty už si zabrali 2 spolužáci.
    5. mělo by to přežít transport z domova do školy, případně je možný ohřev v mikrovlnné troubě ve škole.
    6. mělo by to chutnat dobře natolik, aby to neodradilo konzumující od případné návštěvy České republiky někdy v budoucnu.
    No a teď prosím poraďte co, já jsem bez nápadu, je to jako matematická rovnice šíleného profesora matematiky, nemůžu se dobrat k ničemu rozumnému. Napadly mě leda bramboráky…
  2. Dobry den Elisko,

    nemam zadnou predstavu, co se da a neda sehnat na Taiwanu, ale kdyz vezmu v uvahu vase informace, tak me napadaji treba plnene knedliky na 2 zpusoby…

    1) bramborove/kynute plnene masem a podavane se zelim

    1. jahodove – my je doma delame tak, ze samotne knedliky jsou prazdne a polevame je omackou z rozmackanych (nahrubo) jahod se smetanou a cukrem. Je to zajimavy kontrast tepleho knedliku se studenou omackou.

    Dale me napada bramboracka – ale vim ja, jestli maji na Taiwanu brambory – nedava se tam vyvar, takze je vhodna i pro vegetariana…

    Bramboraky bych nedoporucovala, protoze podle me neni nic hnusnejsiho, nez studeny / ohraty mastny bramborak …

  3. Typicky český eintopf :), bramborové placky z vařených brambor – ty jsou jedlé i studené, navíc se dají udělat jak s masem (uzeninou), tak bez.

  4. Zdravim. Souhlasim s nazorem, ze uvarit „knedliky“, moje zkusenost je , ze lidem z Asie obvykle chutnaji (a nekteri jsou prekvapeni, ze v Evrope se chleba nepece ale vari:). Plnene knedliky s kyselym zelim mi pripadaji jako dobry napad. Testo bych radeji delal bramborove, aby se zabranilo podobnosti s v regionu znamymi plnenymi knedlicky momo.

    Spoluzacce vegetariance je muzete naplnit na drobne kosticky nakrajenym a na oleji osmahnutym tempehem ochucenym sojovkou, s testem a kyselym zelim to jde skvele dohromady.

  5. Mňaaaaaaaaaaam, brknedle plněný uzeným, se zelím, to je super nápad !

    Zajímalo by mě, co by řekli třeba na takovou kulajdu nebo koprovku :)

  6. Nojo, já bych si to hned dala všechno. Koprovka nebo kulajda myslim že by jim klidně chutnala ale o kopru se mi tady může leda zdát, stejně tak houby, pokud nepočítám shitake a podobný, který hříbkovou chutí zrovna neoplývaj. Asi skončim na guláši pro masožravce a pro vegetariánku bramborový placky nebo bramborovej salát, Ten teda nijak typicky českej neni ale řeknu že je to naše vánoční jídlo. :)

  7. Uzený tady samozřejmě taky není a zelí jenom čerstvý. Ale všem děkuju moc za nápady, pište dál, mám čas do pátku.:)

  8. Osobně bych guláš nedělala – jednak ho nemusím :) a potom mi spíš sedí směrem do Maďarska.

    Placky jsou príma vždycky a se špenátem nebo něčím takovým, a zlatou cibulkou by asi neurazily ani masožravce. Usilovně přemýšlím, co s tím, vepřo-knedlo se ti asi dělat nechce, viď :)

  9. Přiznej se, že bys teď chtěla být Italkou :D

  10. No placky bych dělala ale špenát neni, zelí neni, samotný je to trochu nuda, nevim co k tomu. Za vepřo knedlo bych vraždila a veřim že by jim to moc chutnalo, ale jak řikám, moje kuchyňské vybavení čítá jednu plotýnku a jeden hrnec, prkýnko nůž a hůlky. Z toho vepřo knedlo jen tak nebude…:(

  11. haha, no docela jo, až teď si uvědomuju že bez trouby a bez masa a mléčných výrobků se česká kuchyně moc neobejde. Ale na druhou stranu, italské restaurace jsou i tady a aspoň se můžu teď po půl roce těšit domů na všechny ty kachny a knedlíky a tvaroh a škvarky…Beru to jako zkoušku mého vztahu k české kuchyni, čekala jsem jestli se rozejdeme, ale spíš nás to posílilo.:)

  12. Tak podle mě by se dalo, ale byla by to asi práce na celej den :/

    Ještě mě napadla slepice v nudlích, oblíbený to pokrm mojí babičky. Ale jestli mají v Asii slepice, to fakt netušim :D

  13. Slepice maj kupodivu, v Praze slepici nepotkám jak je rok dlouhej a tady i v malejch obchodech. Podělíš se o recept? A jak udělám vepřový v hrnci? Já ho doma vždycky peču. A jak udělám zelí k vepřovýmu z čerstvýho? Doma kupuju kysaný ve skle. Díky!

  14. No buď ji uvaříš normálně v polívce a nakonec do toho přidáš široké nudle, případně udělat variantu „na paprice“ a dusit ji, ale to mi už taky zavání Maďarama.

    S tím vepřem – to se taky dá podusit, otázkou je, jestli seženeš kmín. Kdyby ses rozhodla pro vepřo-knedlo, receptů je všude fůra, případně vymámím z matičky recept, zejména na zelí – u nás se dělá zásadně čerstvé z hlávky :)

  15. Kmín mám! Vařim si česnečku a vepře v mrkvi s bramborem, tak jsem si ho sehnala. Slepičí polívku vařit nechci, chicken noodle soup je international. Kuřeti na paprice bych se chtěla vyhnout protože smetana je tady šíííleně drahá.
    To je dobrej nápad, vepře teda podusim, předtim ho teda opeču aby měl aspoň trochu kůrčičku a budu dusit s kmínem solí pepřem a cibulí. No a to zelí, já znám takový co dělá skorotchýňe z čerstvýho, ale chuťově se to vůbec nepodobá tomu z kysanýho.

  16. a co takhle česká klasika..:vepřové řízečky a smažák!brambory a tatarka! :-))).mládež je odchovaná fast-foody a určitě to sbaští.Jinak
    bych doporučila třeba vepřové na pivě,k tomunoky a pro veget. k nokům klasický špenát s volským okem.

  17. Smažák je dobrej nápad,ale nemyslím si že by se tam na to sehnal nějakej správnej sýr

  18. ↪ 15 EliskaSvestkova: Když ten vepř bude na kostky, tak je z toho moravský vrabec a je to:)
    Přílohové zelí ze sladkého zelí taky bez problému, když máš i ten kmín. Babička mě naučila dělat zelí ze sladkého nasypáním všeho nakrájeného zelí do kastrolu, na to hned nasypat cukr, sůl, kmín, cibuli a na to nalít octet a trošku vody. Jak se to dělá v tom octě od začátku (nikoli dochucování na konci, což je obvyklejší), tak míň měkne a zůstane mu konzistence podobnější kysanému, prostě ne taková ta kašovitá. Funguje to zřejmě zhruba na stejném principu, jako že v kyselém prostředí se neuvaří měkké brambory. Aspoň já si to tak vysvětluju.

    Jinak by mě napadla třeba ještě mléčná polévka se strouháním, odpalované krupicové nočky (myslím, že by šly i z mouky) s ovocem, hovězí vývar s fritátovými nudlemi, trhanec, knedlíky s vajíčkem a okurkovým salátem, rýžová kaše s ovocem, dušená čočka s pečenou cibulkou a sázeným vejcem (nevím, jak dostupná je tam čočka, ale tak třeba hrachová kaše nebo dušené fazole by mohly být reálné), gulášová polévka, chlebová polévka (když máš ten kmín:), lečo s vejcem a bramborama (i když nevím, jaká zelenina je dostupná), bramborové šišky s máslem a opečenou strouhankou, opečené škubánky se zelným salátem a hrnkem mlíka (u nás se to tak jí:) , no třeba mě ještě něco napadne.
    Držím palce, ať s českou kuchyní uspěješ:)

  19. Mně osobně chutná více to čerstvé zelí, jak píše Kami.

    Šmarja, řízek a smažák jako česká klasika, mě asi vomejou :D

  20. ↪ 19 Quaki: To měl být vtip :-))!!

  21. Ufffffffffffff­fffffffffffffffffffff zaplaťpámbu, já už se bála :)

  22. ↪ 18 kami: Tak mě ještě napadla jakákoli luštěninová polévka – klasická hrachovka, čočkovka, fazolová polévka… Akorát pro mě je v luštěninových polévkách nezbytná majoránka, v případě nouze oregano, a to nevím, zda by bylo sehnatelné. Další jídla, která by se dala připravit, jsou plněné papriky (i když já teda omáčku k nim zalévám smetanou a o té píšeš, že je drahá), šly by i zelné závitky, byť v dušené podobě by nebyly úplně ono, ale asi by se po udušení daly ještě opéct na pánvi, aby měly trochu zlatavý povrch. No, další mě napadl klasický vepřový ovar – ten by ale vegetariánka opravdu neocenila:). Další možnost fleky se zelím – fleky by se daly vyrobit předem a zelí normálně ze sladkého zelí. Pak nudle s mákem, nudle s tvarohem – ale pochybuju, že mák a tvaroh se dají obstarat.

  23. Kuchyně vysloveně česká, vegetariánská, chybí hodně surovin včetně mléčných a nesmí to být sladké. Podmínky jsou relativně přísné :)
    Květákové placičky/koláč, lečo, nějaké zeleninové polévky (celerová, pórková, … a už mě teď nic nenapadá.

  24. Krupicová kaše :D

  25. Šišky s mákem. :) Ale nevím, jak to bude na Taiwanu s dostupností některých ingrediencí (krupice, mouka, mletý mák…). A není to moc slané. :))

  26. Nevím, jak je tam k sehnání květák (v Thajsku jsem ho nikdy neviděla), ale jinak by mi obalovanej květák přišel ideální. V nouzi nějaká podobná zelenina.
    Můj kamarád má teorii, že všechny ženský maj rády obalovanej květák a podle reakcí neni moc daleko od pravdy…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.