instantní droždí RSS

Štítky: , , , ,

14 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Kde prosím kupujete instantní droždí?? Ráda bych konečně vyzkoušela místní chlebové recepty (hlavně pain à l'ancienne:)), ale všude vidím jen sušené, v supermarketech i malých bioobchůdcích…

  2. ↪ 1 yannka: a já si vždycky myslel, že instantní a sušené je to samé…
    počkám, třeba se něco dozvím…

  3. ↪ 2 THE: Ne že by se to nedalo v určitém poměru nahradit, ale stejné to není (jiná aktivace) a já bych konkrétní vyzkoušený recept alespoň pro začátek ráda zkusila tak, jak má být…

  4. Někde v diskusi tu byl orientační přepočet množství sušené-instantní- čerstvé, z čehož by mi vyplývalo, že to není to samé. Na druhou stranu to instantní droždí, které mám doma (Saf instant, bílý sáček s červeným nápisem a modrou kresbou) , má složení „sušené droždí, emulgátor“, takže je otázka, jak moc je oproti pouze sušenému upraveno (sušené jsem viděl jako drobné vločky, tohle jsou miniaturní kuličky). Jinak to instantní kupuju běžně v supermarketech, kdybych ho nesehnal, tak použiju sušené v množství podle návodu na něm.

  5. Myslím, že p.Cuketka někde uváděl:
    100% čerstvých = 40–50% sušených = 33% instantních

  6. V podstatě používám jen instantní droždí, minule jsem kupovala přes e-shop: http://www.gastropro.cz/DetailPage.asp?… .

    Ale myslím, že jsem v nějakém super/hypermarketu viděla sáčky, o kterých píše Kytka: http://www.lesaffre.cz/index.php?…(bonus: poučné čtení o droždí).

  7. ↪ 5 jhadh: dekuji, prepocet mam take nekde napsany, ale slo mi o to sehnat ty instantni.
    Dnes jsem se divala na nabidku v Tescu a mám v tom čím dál větší zmatek. První Tesco pytlík nazvaný „Instant Yeast“ a pod tím překlad „sušené droždí“ :) Dále zn. Labeta s názvem „sušené droždí“, na popisné cedulce s cenou ale napsáno „instantní“. A pak Dr. Oetker – Aktivni sušené pekařské droždí. U všech je psáno složení droždí + emulgátor, jak píše Kytka. A jeho název – E491=monostearát sorbitolu – se shoduje s tím, který je v prvním odkazu komentáře č. 6 a který se přitom nazývá instantní droždí. Mazec:)

    Není ono to sušené droždí v zahraničních receptech ještě něco úplně jiného???

  8. Ještě pro zajímavost: http://www.emulgatory.cz/seznam-ecek?…

  9. ↪ 8 yannka: Sleduji diskusi prohlížím odkazy a vychází mi z toho následující: Každé instantní droždí je sušené (dehydrované). Spíše je otázkou, zda někde mají neinstantní sušené droždí? Sušebné se týká výroby, instantnost použití.
    Například toto instantní mají v Bille. Jiné tam ani nemají.
    http://www.lesaffre.cz/index.php?…
    Nedělám si patent na pravdu, ale zatím mě nic výše napsaného nepřesvědčilo, že instantní není sušené…

  10. ↪ 9 THE: Publikující pekaři (např. Reinhart) sušené a instantní jasně rozlišují. Až Reinharta dočtu celého, třeba budu mít jasněji. Zatím mi ale ze všeho vyplývá, že buď

    1. Vše, co se tu prodává (popsáno výše), instantní je (a výrobní metoda samozřejmě zahrnuje sušení), to ale znamená, že – jak říkáte – musí existovat ještě nějaké neinstantní sušené. Mám dojem, že jsem někde četla, že má kratší trvanlivost.

    nebo

    1. To, co se tu prodává pod těmi všelijakými názvy, instantní není
    ( ale všichni ho přesto tak používají a asi jim to více či méně funguje)

    Jestli si říkáte, proč už jsem to místo teoretizování raději dávno nevyzkoušela, tak vyzkouším – jen jsem před tak úctyhodnou disciplínou, jakou pro mě první pečení chleba přestavuje, chtěla mít v ingrediencích jasno:)

  11. ↪ 10 yannka: podle Wiki http://en.wikipedia.org/wiki/Baker's_yeast a dalších textů se mi zdá, že existují tyto formy droždí:

    -tekuté (jen pro profi pekárny)

    • lisované čerstvé (klasické kostky z našich obchodů)
    • aktivní sušené (musí se aktivovat teplou tekutinou) u nás asi vzácné, v USA nejčastější
    • instantní (v podstatě sušené, ale v menších granulkách, takže se může zamíchat přímo do mouky a stačí jedno kynutí (nemusí se těsto splaskávat a nechat znovu nakynout) např. ten Saf instant
    • pro rychlé kynutí (sušené, obvykle i instantní a ještě jemnější z trochu jiných rychlejších kmenů kvasinek), výrobci doporučují pro domácí pekárny, přínos sporný, u nás nejspíš nedostupné nebo jen minimálně.

    ---------------------------------------------------------

    • lahůdkové – sušené, ale neaktivní, nedá se použít do kynutého těsta, slouží jako ochucovadlo.
  12. tady ještě blbuvzdorně ;)
    http://www.vseodrozdi.cz/…y-drozdi.php?…

    pytlíčky, co kupujeme v běžných potravinách, jsou „instantní droždí“, které nepotřebuje aktivaci. „active dried yeast“ u nás běžně nekoupíte, je ale třeba k dostání ve zdravých výživách (např. tady: http://www.bioobchod.cz/…zel/d-76590/), kde ho dostala právě fóbie z éček.

  13. Jen doplním, že třeba UK je nejběžnější droždí právě to sušené, „dried active yeast“ (například Allinson) Nevím jak je to u instatního droždí, ale pokud se pamatuju, tak Allinson's se dle návodu mělo spotřebovat do dvou měsíců od otevření. Ve zdravém obchůdku jsme naopak museli kupovat to klasické lisované droždí, v supermarketech ho nikde neměli.

  14. Všem moc děkuji a ukončuji pátrání s následujícím závěrem: Sušené droždí odlišné od instantního skutečně existuje, ale můžu na něj s klidem zapomenout, jelikož na něj v našich krajích pravděpodobně nenarazím (v tom případě ale nechápu upozorňování na zakoupení správného instantního a ne sušeného v debatě u Pain à l'ancienne…) . To, co se tu prodává v pytlících s názvem sušené, ve skutečnosti funguje jako instantní. Zítra to tam nasypu a uvidim:)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.