Mleté maso - jaké druhy a poměry? RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

14 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Rozhodl jsem se, že si budu připravovat mleté maso sám (doteď jsem ho kupoval). Jenomže jaké maso (zvíře, část) na jaká jídla a v jakém poměru? Napište mi prosím jaká směs se vám nejvíc osvědčila. Děkuji za vaše zkušenosti!

  2. Já jsem pro hovězí:-) na omáčku na špagety a lasagne čisté přední, na hambáče jsem minule smíchala 1/2 kila předního a 1/4 kila zadního a bylo to super. To přední je levnější a tučnější, ale vůbec to nevadí, aspoň to má nějakou chuť. Jo a švédské masové kuličky taky přední hovězí;-) jinak z mletého vlastně nic nedělám.

  3. Já melu nejčastěji hovězí přední s vepřovou plecí (případně směs plec a bůček, nebo kousek uzeného) Poměr jak kdy. Na karbanátky a sekanou dávám víc vepřového cca v poměru 6:4 s hovězím, jsou pak šťavnatější. Na gril zase dávám víc hovězího, aby nekapalo tolik tuku. Pak samozřejmě melu čisté hovězí (bolognese, hamburgery), čisté vepřové a směs hovězí s jehněčím atd.

  4. Děkuji za první příspěvky a ještě doplňuji, kde mleté nejčastěji používám: karbanátky, sekaná, plněné papriky, chilli con carne, pljeskavica, musaka, hamburgery.

  5. ↪ 4 mpik: Jo tak plněné papriky jsem dělala jednou v létě u babičky a vzhledem k tomu, že nesehnala hovězí, ale jen nějakou mletou..směsku, stálo to za dvě věci. Mně mleté vepřové přijde absolutně bez chuti (a to jsem tam samozřejmě dala koření, česnek, cibulku…). Je to samozřejmě jen subjektivní názor, ale jakmile jsem poprvé ochutnala domácí hamburger z čistého hovězího, bez koření a dokonce i soli, zjistila jsem, že nad to prostě nic není;-)

  6. A ještě tedy doplňující otázka – na čem či jak melete?

  7. Buď samotné přední hovězí. nebo napůl s vepřovou plecí. Meleme na robotu Bosch MUM, má na to nástavec a je to fofr :)

  8. Kazdopadne se drzim toho pravidla, ze pokud bych to nechtela jist nenamlete, tak to nechci jist ani namlete…coz se obavam mleta masa ze supermarketu nesplnuji :). Vetsinou proste vezmu nejaky kousek masa co se mi libi (trosku prorostly aby to nebylo suche) a namelu ho.

  9. Na mletinu kupujeme 2/3 vepřové plece a 1/3 telecího. Každý trochu slušnější řezník vám semele na co si ukážete. Nicméně karboše jsou nejlepší doma na hrubo pokutrovat, aby to nebylo úplně na kaši, a dle fantazie mleté maso naložit, třeba ve francouzské hořčici, pepři, česneku, oleji, případně s kutrovanou brokolicí či jinou zeleninou… neobalovat, jen zprudka sejmout na pánvi a po uzavření pomaleji dosmažit.

  10. ↪ 8 Yenneffer: U nás v Albertu jsem viděla, že už se neprodává mleté maso, ale VÝROBEK z mletého masa (tzn. cca 70 procent mletých odřezků a sádla a zbytek ještě větší fuj). Proto si melu sama. Melu na robotu Kenwood Chef a nemůžu si to vynachválit.

  11. U nás vítězí poměr 1/3 předního hovězího a 2/3 vepřového (nejčastěji plecko). Melu na ručním mlýnku na maso.

  12. Díky za tipy! O víkendu asi zkusím karbanátky z vlastního mletého masa :-)

  13. Možná jsem citlivka, ale maso bych si u řezníka semlet nenechala – nemám jistotu, kdy naposled byl mlýnek čištěn, a i kdyby to bylo ten den ráno, už odpoledne by to nemuselo být ono (zvláště v teplejším počasí).
    Melu si sama na elektrickém mlýnku, rozhodně je pro mne nepostradatelný, protože občas dělám různé paštiky a teriny a u nich se bez vlastního mletí neobejdete. Teď zrovna se chystám semlet kousek jehněčího dorostence na masové placičky, co pak hodím na gril; na karbanátky mám ráda směs hovězí – vepřové, v poměru „jak to vyjde“.

  14. Děláte pljeskavici, nebo domácí hamburgery? Napište váš vyzkoušený dobrý recept! Díky. Jo a nevíte kam na dobrou pljeskavici zajít v Praze? Na menu Chorvatského mlýnu jsem ji nenašel…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.