Gastronomie v Táboře RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

19 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. SCUK je v okolí města Tábor zcela prázdný a tak zkouším fórum, kam zde vyrazit za dobrým jídlem. Děkuji za tipy!

  2. Taky jsem si všiml. Celkově vypadají Jižní Čechy tak nějak slabší.....
    Martin Svatek z národního týmu vaří nově v restauraci hotelu Nautilus na náměstí (předtím byl v hotelu Dvořák). Dobrá bývala restaurace Na schůdkách (po cestě náměstí ke kotnovské věži), ale nebyl jsem tam tak půl roku, asi vůbec nejpopulárnější podnik v centru je Havana (na náměstí) – je to většinou solidní standard. Velmi dobrá je indická restaurace rovněž na náměstí. Celkově se dá říct, že Tábor oplývá výjimečným množstvím restaurací a kaváren, kvalita je ovšem nejvýš průměrná.

  3. Díky za tipy. Jen nechápu jedno, tady se píše, že Svatek působí stále v Dvořáku (http://www.dvoraktabor.cz/cz/gastronomie/), ale je i zde (http://www.hotelnautilus.cz/…11_CZE_0.pdf), Někde lžou…

  4. Tak už jsem si to našel (http://tabordnes.cz/?…). Ten článek je už víc jak měsíc starý a přesto se Hotel Dvořák šéfkuchařem Martinem Svatkem stále chlubí. Hmmmm. Zřejmě „účel světí prostředky“.

  5. Tak první večer v Táboře jsem vsadil na pravidlo „plný dům – dobré jídlo“. A nejvíc plno bylo v grilbaru Havana v dolní části historického náměstí. Sedli jsme na příjemnou dřevěnou verandu, kde měli i dětskou židličku pro našeho prcka. Každý má svou „gastroúchylku“, tou mou jsou křidélka. A protože se mi moc nechtělo vymýšlet a na menu byly, dal jsem si je. Chtěl jsem k nim chléb (případně rozpečenou bagetu), to mi jako příloha vyhovuje ke křidýlkům nejvíc. Jenomže tady byly v ceně hranolky a servírka mě přesvědčila, ať s chlebem počkám. OK. No a na pití dobrá plznička. Tím to lepší končí. Za 20 minut dorazilo jídlo, bohužel bez příborů. Pro ty jsem si musel dojít sám (venku by jinak jídlo vystydlo dřív, než bych se jich dočkal). Samotná křidýlka byla jen jednouše obalená a zřejmě osmažená. Byla naprosto bez chuti (ani bylinky, ani koření, ani chilli, ani med či hořčice, či kdovíco jiného) a ještě jim chybělo tak 5 minut k dodělání. Na webu kafehavana.cz je popisují úplně jinak, než jak je podávají v reálu (Wings /kuřecí křídla/ BB-Q smokey vůní, limetek podáváme s bílými fazolemi s hot salsou, rokforová omáčka). Škoda. Hranolky hodnotit nebudu, ty byly prostě normální. Snad jen příloha (salát a ředkvička) stály za pochvalu. Dojedli jsme, talíře byly odneseny (aniž by se obsluha zeptala na spokojenost) a po zaplacení jsem odešel s pocitem „sem asi už ne“. Dnes vyzkoušíme Goldie, kde šéfuje Martin Svatek, tak uvidíme.

  6. No …vaše zkušenost v zásadě odpovídá tomu co jsem psal. Havana je jeden z nejnavštěvo­vanějších podniků v Táboře. Kvalita jídel (nikoli však návštěvnost) poměrně kolísá. Jedl jsem tam mockrát, nikdy jsem nebyl vyloženě nespokojen, ale ani si nevybavím žádný mimořádný zážitek. Křidýlkům se však naopak všude vyhýbám – takže to posoudit nemohu. S klidným srdcem bych snad mohl doporučit žebra( to jsem asi měl napsat hned). Vaše kritika směřuje vůči servisu – to nemohu taky tak úplně posoudit, protože většina personálu jsou moji známí až přátelé (takže jsem k nim shovívavější:))

  7. Tak aspoň máte nezávislé hodnocení :-)
    Včera jsme vyzkoušeli Goldie a mohu s jistotou napsat, že i v Táboře by měla být vlaječka na SCUKu!!! Interiér moc hezký – elegantní design, nekuřácká část. Hezky prostřené stoly. Velkou pochvalu mám k obsluze! Servírka ihned donesla židličku pro prcka, vždy vše s úsměvem, k polévce navíc i malá lžička pro prcka, byla i nechlazená voda bez bublin (často ji nemají a chlazená pro dítě vhodná není), na závěr nabídla kávu, prostě vše jak má být. Snad jediná drobnost – chyběl mi dotaz jak nám chutnalo – a že bych chválil! Výborně hodnotím i lístek pro zpětnou vazbu od hosta. Přinesli ho při placení i s tužkou, tak jsem ho s potěšením vyplnil. Je fajn, když restaurace stojí o hodnocení ze strany hostů. A teď k jídlu. Měli jsme liškový krém, vepřovou panenku v sušené kýtě a vepřová líčka s takovým špenátovým závinem (to bylo z Velikonoční nabídky). Liškový krém voněl i chutnal po liškách, byl jemný a lahodný. Ještě bych zapomněl na předkrm na účet podniku – domácí, ještě horké minihoustičky s máslem s mořskou solí. Chuťově excelentní drobnost! Obě hlavní jídla byla na TOP úrovni a to jak po stránce úpravy na talíři (prakticky haute cuisine), tak i po stránce zpracování (maso šťavnaté, neutahané) a chuti. Mám i fotky .-) Ještě jsme měli v plánu dukátové buchtičky jako dezert, ale prostě už to nešlo a navíc prcek už moc zlobil. Moc se mi líbí MENU. Je jednoduché a s důrazem na regionální kuchyni. Určitě bych rád, aby mé hodnocení potvrdil i někdo z hodnotitelů na SCUKu, Goldie si opravdu zaslouží být na mapě!

  8. ↪ 7 mpik: Goldie jsem myslím kdysi dávno psal pro Týden a byl to docela děs. jestli se jim tedy povedlo vyfouknou chefa od vedle, jsou na dobré cestě, protože ta poloha přímo na náměstí+fajn zahrádka lákají ;) dík za tip!

  9. Pravda, začátky Goldie restaurantu s menu čítajícím stovky položek typu „šneci po burgundsku z Makra“ jsou naštěstí pryč už celkem dávno. Martina Svatka znám (je to vrstevník a Tábor je docela malé město) a jeho kuchyni jsem v Hotelu Dvořák několikrát ochutnal. S kvalitou personálu bych souhlasil taky (tipoval bych Leonu :)) Interiér je na úrovni (ten se od otevření nezměnil) ovšem „zahrádka“ je poněkud na křižovatce :)V téhle souvislosti bych rád upozornil na dechberoucí táborský restaurační fenomén, jímž je podnik s názvem Beseda na horní straně náměstí (vedle kostela). Tahle restaurace oplývá jednou z nejlepších lokací v Táboře (skoro si troufnu říct vůbec nejlepší) a před 5 –10 lety byste ji ve všech zahraničních průvodcích v sekci stravování v Táboře našli na prvních místech (ověřil jsem osobně listováním v četných bedekrech na četných letištích). Přes to všechno, kam až moje paměť sahá, to vždycky (no, tedy posledních 20–25 let) byla otřesná putyka s mizernou kuchyní, převážně příšernou obsluhou, děsným interiérem atd. – podle toho popisu to vypadá, jako by byl přítomen alespoň genius loci, jak tomu v podobných „štyrkách bez ubrusu“ může být, ale bohužel nikoliv. Restaurace patří učňovskému středisku a učni se zde mimo to jak uvařit poměrně odporné jídlo a odfláknout servis, naučí i to, že je dobré při každé větší akci v centru raději zavřít, aby se tam náhodou nenahrnuli nedejbože nějací hosté, občas totéž provést nečekaně v sobotu či v neděli, zahrádku otevřít jako poslední v sezóně, ale zato ji mezi prvními zavřít atd. Výsledkem je, že Besedu navštěvují jen cizinci a jenom jednou: nejhorší je, že to asi stačí, restaurace je zřejmě dostatečně „úspěšná“, těží ze svého skvělého umístění, možná pradávné slavné minulosti a neznalosti návštěvníků.

  10. Ano, Besedu jsme také s kočárkem obcházeli a zdaleka obešli. Stačila jen nabídka jídel. Kuře stokrát jinak… Nabídkou myslím spolehlivě odradí 90% procent všech táborských restaurací. Ještě mi přišla zajímavá „tabulová“ nabídka Monaka. Jak to je tam s kvalitou? Jinak mě překvapilo to množství restaurací v centru, jak se probůh můžou uživit? Zvláště s tím co nabízejí?

  11. ↪ 10 mpik: Monako je otevřené relativně nedlouho, zatím jsem neměl tu čest. Chodím kolem jejich tabule 2× denně a musím říct, že mi ta nabídka taky často padne do oka. Mohlo by to být dobře metoucí nové koště. Věřte tomu, že to obrovské množství restaurací a kaváren v centru, nechápe ani většina nás místních (a to bych ještě dokázal najít v samém historickém středu nejméně 10 hospůdek, které běžný turista nikdy neobjeví).V poměru počtu osvěžoven a občerstvoven na obyvatele je Tábor určitě na čelních místech v republice. Odpověď na vaši otázku je poměrně prostá: Neuživí se. Neustále krachují a otevírají se nové, stěhují se, proměňují se na vegetariánské nebo naopak, z kaváren a čajoven se stávají vývařovny (nebo naopak), jen celkový počet se moc nemění. Ovšem co nutí podnikatele neustále rozjíždět v centru tenhle byznys, to je mi záhadou.

  12. Právě jsme se vrátili z prodlouženého cyklovíkendu. Vítr a bouřky nás zaváli i do Tábora. Vězte, že zázraky se dějí. Motali jsme se bezradně kolem náměstí až nám do oka padl restaurant U Zeleného Stromu. Nakoukli jsme přes okno a vešli dovnitř. Od té doby samé aach :) Jídelní lístek o pár položkách a na konci drobná zmínka, že byl tvořen ve spolupráci s Martinem Svatkem. Co to? V Goldie přece nesedíme. Od usměvavého vrchního jsme vyzvěděli, že jsou kamarádi, a že jim s návrhem vypomáhal, a že otvírali teprv 24.6. Dali jsme si paštičku a dršťkovou a pak těstoviny jedny s lososem a druhé s grilovanou zeleninou. Výborné :) Bohužel porce vydatné, takže na dezert už nezbylo místo :( Prosím honem na SCUK … :)

  13. A nebyl by na ten Zelený strom v Táboře link? Já to nenašel…

  14. ↪ 13 mpik: bohužel jsem nenašla :(.. Jediná zmínka http://www.sedmicka.cz/tabor/clanek?…. Jinak je to umístěné na ulici Radnická

  15. ↪ 14 Ladi: a aktualne :) http://www.protisedi.cz/…idlu-detailu

  16. strom: http://uzelenehostromu.webnode.cz/

  17. Koule4: to jsou šílený webovky…

  18. ↪ 3 mpik: Dle me zkusenosti lzou u Dvoraka a nejen v klamave reklame. Meli jsme tam loni svatbu a to, co predvedl manazer hotelu, jsem jeste nezazila. Vsichni se tvari hrozne happy, ale snazi se vas obrat na kazdem kroku. Typicka ceska povaha '' aa, pracuji v zahranici, ti musi byt v baliku…'' Ke Dvorakovi bych osobne nesla uz ani na sodovku!
    Kdo tam rozmyslite svatbu a mate zajem o detaily, nevahejte me kontaktovat. Skutecne to stoji za to.

  19. Leni: no a nechcete detaily napsat sem? Určitě to bude zajímavé…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.