Co nevynechat na Madeire RSS

Štítky: , ,

3 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Chystame se na tyden na Madeiru a chtel bych vas poprosit o nejake tipy, co ochutnat a co si odvezt domu. Vim, ze tamni kuchyne je hodne zamerena na ryby a ocenil bych teda i nejake jine typy. Budem se pohybovat po celem ostrove se zakladnou ve Funchalu. Predem diky za tipy.

  2. Dobrý den,

    Madeira je co se týče kuchyně úžasná. Jednoznačně doporučuji espadu (čti ešpáda) – je to hlubinná ryba, černá, zubatá, při výlovu se vlastně vykrví, není cítit rybinou, má jen velké kosti, takže filet je vždy bez kostí) – loví se jen tam a u japonských břehů, nejčastější jsou dvě úpravy – v těstíčku a grilovaným banánem, druhá verze je s krevetovou smetanovou omáčkou. Druhé skvělé jídlo je espetada („ešpetada“) – jedná se o hovězí zadní, dělané jako špíz na vavřínovém klacku. Je fantasticky křehké a vynikající. Nezřídka se k němu podává rozpečený chléb potřený česnekovým máslem.
    Určitě zajděte na trhy, ochutnat čerstvé banány, maracuju aj. je skvělý zážitek. Co vzít domů? určitě Madeiru. Jedná se o jejich portské. Sladké je moc dobré.
    Přeji krásnou dovolenou, Madeira je překrásná.

  3. Diky za odpoved. Bohuzel, uz jsme zpatky. Nicmene jsme to nakonec tipli tak nejak intuitivne sami:)
    Ac ryby nejim, ochutnavka espady z „cizi“ porce me skoro presvedcila, ze to je blbost. Estapadu doporucuju, vyborna uprava masa a zajimava prezentace (hlavne to svekani z vavrinoveho klaciku:))
    Na doplneni jeste, ten jejich chleba se jmenuje Bolo de Caco a maji to i jako fastfood hlavne ve Funchalu (hl. mesto) na ulici bud jen s bylinkovym maslem nebo se slaninou nebo klobaskou. V restauracich to nabizeji skoro vzdy jako predkrm. Kupovali jsme si to i na svacu na tury a je to vyborne. Syte a staci ho malo:)
    Pivarum urcite doporucim zkusit mistni pivo Coral. Madeiru jako vino urcite doporucuju DRY (pokud sladke vino vylozene nevyhledavate). Pili jsme po vecerech nejakou znacku mistniho supermarketu za necelych 5EUR a nezklamalo.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.