ČR = popelnice Evropy RSS

Štítky: , , , , ,

24 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dochází mi trpělivost.
    Minulý týden jsme byli na chalupě v jižních Čechách a nedělní ráno přistihlo naší lednici i spíž dokonale vyčistěné po nájezdu hladových „kobylek. Na zahrádce byly k jídlu zatím jen bylinky, ředkvičky a rebarbora a tak jsme se vypravili na nákup do blízkého Tábora.
    Jelikož to tam až tak neznám a byla neděle, v úvahu přicházely čtyři obchody – Interspar, Tesco, Lidl a Kaufland.
    Ve zdejším Intersparu v minulých dobách nemívali moc velký výběr a kvalita zeleniny nebývala zrovna oslnivá, v Tescu mívali ohavné maso i zeleninu, Lidl bojkotuji a tak volba padla na Kaufland. Ovšem to, co si dovolili nabídnout v oddělení zeleniny, mne pořádně nadzdvihlo – v regálu se povalovaly balíčky nahnilé rukoly, polníčku a špenátu (zde je důkaz, foceno mobilem mojí vlastní roztřesenou rukou – http://welshcorgi.rajce.idnes.cz/…omicke_peklo ).
    Ještě teď jsem naštavaná a je mi líto těch místních, kteří nemají moc na výběr.
    Máte také nějaké "povedené“ úlovky?

  2. Dnes velmi zajímavý Hyde Park: http://www.ceskatelevize.cz/…11058080525/

  3. ↪ 1 lielli: Tak ten spenát je hustej :-D Kor za tu cenu. Tedka by takove mnozstvi na trhu vyslo tak na 10kc a kvalita je uplne o necem jiném.

    A mohu se zeptat proc bojkotujete LIDL. Neříkám že je to nějaký super obchod ale zrovna zelenina mi tam prijde hodne dobrá(na market)

  4. ↪ 2 Bali: Děkuji za tip.

  5. ↪ 3 baTh: Bojkot Lidlu…
    Pokud zapátráte v paměti, tak před časem byly při výstavbě několika „lídlů“ pokáceny stromy v období, kdy se kácet nesmějí a navíc to byly vzrostlé krásné stromy. „Lídl“ se k tomu postavil tak, že to není jeho věc, že za všechno může dodavatel atd. (však to znáte).

    A protože jsem pevně přesvědčená, že se vzrostlé stromy „lídlu“ nehodily, protože by nebylo vidět na ty jejich hnusné „stodoly“, protože se k tomuto problému tak hanebně postavili a protože stromy mimo vegetační klid kácí jen gauneři (pokud samozřejmě nehrozí, že strom spadne a někomu ublíží), tak jsem „lídlům“ vyhlásila soukromý bojkot.

    Podezřívám některou z mých prapra…babiček, že se možná kdysi „spustila“ s nějakým stromovým skřítkem, protože já obrečím (tedy obrazně – zase tak velká hysterka nejsem :-)) každý pokácený strom ve svém okolí.

    Jak vidíte, je to osobní, nemá to nic společného s kvalitou zboží, které se tam prodává. Tedy kvalitu zboží posoudit nemohu, protože jsem tam dosud nikdy nevkročila.
    Je to prostě jenom moje volba, mé rozhodnutí a jsme už dost stará na to, abych si mohla tento luxus dovolit. ;-)
    Mám ovšem to štěstí, že nejsem odkázána na jeden obchod a neodsuzuji nikoho, kdo tam nakupuje.

    Uff, poněkud delší příspěvek a ne tak úplně o jídle – snad mi ostatní prominou. :-)

  6. jj, také jsem Lidl dlouhé roky bojkotoval za ty stromy… Ale co bydlím v místě, kde je Lidl jediný pěšky dosažitelný, zvítězila pohoda. A musím říct, že mě překvapilo, kolik celkem kvalitních potravin zde lze koupit…

  7. ↪ 1 lielli: Tady by mě zajímalo…šla jste si stěžovat vedoucí obchodu???

  8. ↪ 7 Mirek: Šla. Na tzv. „informacích“ jsem se dočkala neutrálních plků ve smyslu „to je jednorázové nedopatření, které se stane maximálně jednou za deset let…“ Ale – byla neděle, doma hejno hladových krků, nečekaná návštěva na krku, a já to po půl hodině čekání na kompetentního člověka vzdala. Asi to byla chyba, ale měla jsem i jiné povinnosti.:-))
    Včera jsme se vrátili domů a tak jsem poslala dotaz s fotkami na ústředí Kauflandu. Jsem zvědavá, zda mi vůbec odpoví.

  9. ↪ 5 lielli: Nechci obhajovat Lidl, ale je přeci jedno, kdy se strom pokácí, protože ho to zlikviduje tak jako tak :o) (mimo vegetační období se spíš akorát neřeže, i když i to je případ od případu).

    Jinak jsem k Lidlu také dřív měla jistou antipatii (možná i kvůli těm stromům), ale postupem času zjišťuju, že tam opravdu mají nějaké věci hodně slušné (třeba 55% čokoládu na vaření). Krom toho si o ostatních řetězcích ani trochu nemyslím, že jsou svaté. Lidl kácí stromy, jiní zahlcují českou krajinu hnusnými sklady (nebo prodávají shnilý špenát :), například.
    (Samozřejmě vám to nechci rozmlouvat, je to Vaše rozhodnutí)

  10. Jsem ráda, že nejsem jediná, kdo nebojkotuje Lidl. Na rozdíl od Intersparu tam mají pěknou a neshnilou zeleninu, čokoládu kupuju také jen tam a v mívají tam i dobrá vína za dobré ceny.

  11. Lidl je z těchto obchoďáků ještě nejlepší.
    BTW ti kdo bojkotují: bojkotovali jste taky Delvitu poté, co při budování svého velkoskladu v Rudné zničila nějaké vzácné archeologické naleziště jen kvůli tomu, aby jim to nezdržovalo stavbu?

  12. Já Lidl taky bojkotuju přesně kvůli té aféře se stromama. Kdysi jsem dokonce ztropila hysterický záchvat, když mi babička dala jakousi sladkost z toho obchodou. Od té doby jsem vše kontrolovala a párkrát se tím připravila o narozeninový dárek:-) ale slyšela jsem velkou chválu na jejich vysokoprocentní čokolády a mají dobrou zmrzlinu (chuťově, ne složením). Nicméně já tam nikdy nevkročím. Spíš mě děsí trend „vše nakoupit v Lídlu“ – od základních potravin přes kuchyňské potřeby, elektroniku a oblečení po brýle na čtení. V mém okolí se to rozmáhá jak mor!

    Co se týče prodeje hnusné zeleniny, není to jen záležitost hyper-super. U nás na maloměstě bylo malé zelinářství, jednou jsem se tam zkusila stavit pro mrkev a radši jsem rychle vypadla. To samé zelenina v Brně na Moraváku – něco neshnilého a neplesnivého abys pohledal. Já kontroluju třeba i balení cherry rajčat, jestli tam není nějaké nahnilé. Stejně jako nebudu kupovat evidentně nazelenalou šunku…

  13. Bohužel to teď nemůžu najít, ale před nedávnem jsem v německém tisku četla podobné nářky v duchu „Německo je popelnice Evropy, podívejte se do Francie, jaké tam mají kvalitní potraviny“. Docela mě to pobavilo.

  14. Zkušenost s Kauflandem potvrzuji. Když otevřeli nový Kaufland v Praze na Vypichu, měl jsem z něj vcelku radost, především kvůli zelenině, která mi v nejbližší Bille a Tescu přišla otřesná (gigantická rajčata bez chuti atd).

    Ale během zimy tam prodávaly takové hnusny, že by se jeden doslova pozvracel. Rajčata a papriky tam vyloženě „tekly“, docela často tam byly rozmašírované smradlavé banány, citrusy… A koneckonců, v zimě by měli prodávat jenom mrkev :-) Už tam taky nechodím.

    Akorát už fakt nevím, kde tu zeleninu kupovat. Ony malé sámošky na tom nejsou o moc líp. To je fakt jediná možnost jedit do Holešovic?

  15. Já jsem vcelku spokojen s Globusem i co se zeleniny týká.

  16. ↪ 8 lielli: Tak jsem dnes našla ve schránce vyjádření od Kauflandu – „z Vaší zprávy jsme se dozvěděli, že jste nebyla spokojena s kvalitou v úseku ovoce a zeleniny. Je nám to velice líto, protože právě kvalita a čerstvost nabízených výrobků patří k našim prioritám. I přes pravidelné kontroly se bohužel takové nedostatky nedají vyloučit, proto jsme rádi, že jste nás na takové zboží upozornila. "
    Jsem zvědavá, jak se to těm "táborskejm“ bude dařit, občas je tam „zkontroluji“. :-)

  17. Nojo, ona ta priorita čerstvosti a kvality narazí na svoje limity ve chvíli, kdy jde o prachy, žejo, hehe.

  18. Jezdím cca šetkrát do roka za rodičema na chalupu. Z chalupy to je 1 km na německé hranice, do 5 km máme většinu německých supermarketů včetně Kauflandu. Pokaždé vezeme do Prahy nákup tak za 100 euro. Potraviny. A právě dnes jsme byli v Aldi, Netto a Kauflandu v Neugersdorfu. Na rovinu – ČR je opravdu popelnice Evropy. Vážení, kdybyste viděli to ovoce a zeleninu (ve všech krámech), pochopili byste! Taková rajčata u nás prostě nikde nekoupíte. Mango famózně vyzrálé. Já ho kupuju často, ale takové jsem v ČR ještě neviděl. U ostatního to platí také. A to je Neugersdorf větší vesnice u hranic. Ani nebudu srovnávat český a německý Kaufland. Jsou to totiž naprosto rozdílné obchody. Pokaždé, když tam nakupuji si s manželkou říkáme, co tu ještě děláme…

  19. mpik: Jezdím do malého městečka za hranice 1× týdně, takže nemohu nic jiného než souhlasit ;-)
    „Nejhorší“ zeleninu má asi Aldi, nejlepší asi Netto a Edeka. Tedy z obchodů, které máme za bukem.

  20. Přiznám se, též před dny na chalupě u rakouských hranic raději zajedu nakoupit tam… Ach jo, je to smutné, ale je to tak!

  21. ↪ 18 mpik: Takže to není jenom můj dojem a nebude to taková vymyšlenost „bulváru“, jak se tady tvrdilo zpočátku. Já mám zkušenost s obchody francouzskými, pravda, je to dál od našich hranicm, takže ten rozdíl nebije tolik do očí jako v případě Německa…

  22. ↪ 21 tineli: Tož on bulvár ne vždycky kecá, jenom to podává tak, aby to bylo velmi oko-lapné, a snaží se o senzaci. Na skutečnosti, že se sem dodávají druhořadé potraviny, to nemění nic – můj oblíbený příklad jsou albertovské holandské vafle, dělím se, kudy chodím: kamarád nám přivezl z Holandska vafle, privátní značka Alberta. Stálo to něco kolem ojra, složení vaflové, nějaký ten med.
    Ty samé vafle se prodávají i tady. Stojí kolem pětačtyřiceti korun, složení vaflí si už nepamatuju, náplň je z cukru a medového aroma, nějaká ta éčka v ceně. Chutový rozdíl značný – dalo se to požít, ale jako některé houby, jenom jednou. Ta umělotina z toho byla cítit dost.

    Jenomže on člověk moc často v Holandsku nejni, aby si to srovnal, že.

  23. A bohužel většinový zákazník v ČR stále nakupuje podle ceny, nikoliv podle složení a původu výrobku. Takže nás prostě výrobci holej jako tupé ovce. A ještě drze tvrděj, že to je kvůli specifické chuti obyvatel této země. Asi nám víc chutnaj separáty, kůže a sója v párku než maso…

  24. Také vždy nakoupím v supermarketu i jiných obchodech, když mám cestu do zahraničí, a rozdíl mezi českým a rakouským/němec­kým/… supermarketem je nejen vidět, ale rovněž cítit nosem, jsem skeptická co se týče údajně specificky české honby za cenou. Nedávno jsem zrovna na Deutsche Welle poslouchala pořad, kde se hodně mluvilo o tom, jak jsou ceny potravin v Německu jedny z nejnižších v Evropě a Němci se honí za těmi nejlevnějšími…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.