Co vařit a nevařit kojící matce RSS

Štítky: , , ,

11 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Prosím o radu: co vařit (a naopak nevařit) kojící matce s týdenním miminem, aby to i aspoň trochu chutnalo? Nechci, aby se živila jen starým chlebem, suchou rýží a špagetami s máslem. A samozřejmě je v tom i můj sobecký zájem se taky dobře najíst, když jsem si vzal dovolenou, abych o ně pečoval.
    Bohužel jsme v minulosti nějak nesledovali, co nadýmá a nenadýmá, a teďka nevíme (samozřejmě kromě obligátních luštěnin a podobně).

  2. řeším právě navlas to samé. obecně se kvůli nadýmání nedoporučují luštěniny, zelí, kedlubny, hlávkový salát, ředkvičky, květák, brokolice, cibule, česnek, houby, čerstvý chleba a kynuté pečivo, hroznové víno, hrušky. kopřivku můžou způsobit citrusové plody, jahody, rajčata. a černý čaj a kafe taky asi nebudou to pravé. Já se chystám polívkovat, bramborovou kaší a masem v lehké úpravě se hádám taky nic nezkazí, a dál to půjde systémem pokus-omyl.. ať se daří všem třem, a dejte vědět, co fakt neprošlo :)

  3. Ono hrozně záleží na citlivosti dětského bříška, ale seznam nadýmavých potravin krásně vypsala sjuuu. Ještě by se nemělo nadměrně kořenit (změní chuť mléka) a to ani aromatickými zelenými bylinkami. Ale některé mimčo je v pohodě, i když si maminka dá talíř zelňačky nebo čočky na kyselo adruhé trápí prdíky, i když je maminka prakticky na suchých bramborech, rýži a luštěninách.
    takže brambory, kořenová zelenina, maso (ne příliš aroamticky kořeněné), sýry, mléčné výrobky, rýže, těstoviny jsou dobrou volbou.
    Držím vám všem pěsti a vás, pane Bivoji, obdivuji za poskytnutou péči … amírně závidím vaší ženě :-)
    Já tohle budu řešit za pár měsíců, u prvního dítěte vadilo skoro do půl roku snad všechno, tak doufám, že teď to bude lepší.

  4. Dobré odkazy nejen ohledně stravy pro kojící matky: http://www.kojeni.net/databaze.php?…
    http://www.nemspk.cz/…0strava.aspx

  5. Díky moc. Prosím, máte někdo zkušenost, jestli začerstva nadýmá všechno pečivo, nebo jenom kynuté?

    Jinými slovy, co dělají třeba listová těsta (štrůdl), křehká těsta (quiche), bábovka a podobně?

    A čerstvost pečiva záleží na tom, že je čerstvě vykynuté, nebo na tom, že je teplé? Jinými slovy, topinka nebo ohřívané kynuté knedlíky jsou ok nebo ne?

  6. ↪ 5 Bivoj: Začerstva nadýmá pouze kynuté, u něj je opravdu lepší s konzumac počkat tak ten den. Jiné druhy těsta )listové, plundrové, třené atd.) se mohou klidně i zatepla :-)
    Ohřívané kynuté knedlíky či usmažená topinka by vadit neměly, jen u té topinky pozor na „přílohu“, aby nebyla moc aromatická (česnek apod.) Takže ohřáté klidně, čerstvé a ještě teplé (už teď mám chuť na něco čerstvě kynutého ještě teplého :-)) raději ne.

  7. Moje miminko po týdnu začalo mít prdíky, chudinka tak plakal, bylo nám ho strašně líto a nemohli jsme mu nijak pomoct. Byl částečně na Nutrilonu a bylo to asi z těch bublin z flašky, nebo nevím. Já jsem se snažila jíst, aby ho to nenadýmalo, a nakonec už jsem byla skoro jen na nějakých sucharech a úplně vyřízená. Tak to dál nešlo, nakonec jsme nakoupili 3 druhy kapek (sab simplex, probiotické a baby calm) a všechno mu to začali dávat. K tomu pokládat často na bříško (naštěstí on byl hodně silný od narození, že trošku zvedl hlavičku už v porodnici, takže na tom bříšku mohl ležet úplně v pohodě a tím si to bříško zahřál a tlačil na něj, tak to všechno vyprděl). Do 14 dnů se to díky těm kapkám a pokládání na bříško výrazně zlepšilo, mohla jsem jíst normálně skoro všechno (jen nekořeněné, ne luštěniny a tak) a bylo to.

  8. ↪ 7 Ala: To vám závidím, že to přešlo tak rychle. Synka také zhruba týden po porodu začaly trápit prdíky, ale nepomáhala ani změna stravy, ani výše zmíněné kapky, pokládání na bříško, masáže bříška Pupíkem (mastička proti prdíkům). Trošku pomáhalo přiložit k bříšku nahřáté třešňové pecky (zabalené v nahřáté látkové pleně), al ejinak to byl boj. prostě vždy půl hodiny po kojení se začal kroutit, tlačit, rudnout v obličeji a plakat, plakat a plakat. Taky pomáhalo zasunout do zadečku teploměr, to pomáhalo dosti, jenže jsem to raději nedělala moc často. Některé děti jsou prostě na bříško citlivé a tak mě v případě synka nezbylo, než to přetrpět do doby jeho cca 4 měsíců, kdy začal být víc pohyblivý a prdíky ho po čase přestaly trápit.
    Teď jsem jen zvědavá, jaké to bude s dalším synkem.

  9. Madlo, nám to taky trvalo dýl, ale to nejhorší přešlo asi po těch 14 dnech od začátku užívání kapek. Nevím které nejvíc zabraly, můj dojem byl, že Baby Calm, ale je to prostě jen takový pocit. Naštěstí jak to moje miminko bylo velký a silný, tak se začalo hýbat mnohem dřív než ostatní děti, tak to taky hodně pomohlo. Ale přetrpět to s ním bylo hrozný, tak přeju všem ve stejný situaci ať to zvládnou a pevný nervy.

  10. ↪ 6 Madla81: ze své zkušenosti bych radila opatrně i s tou topinkou – nevím proč, ale synek měl i po opečeném chlebu potíže. :-(
    Zhruba za měsíc se nám má narodit holčička, říká se, že holčičky trápí plynatost méně, tak v to pevně doufám. :-) Protože tak mizerný jídelníček, jako jsem měla zhruba ty první tři měsíce při kojení syna, si budu ordinovat znova jen nerada.

    ↪ 1 Bivoj: Vše už bylo asi napsáno, budu Vaší paní držet palce, aby patřila mezi ty šťastné, které mohou jíst (téměř) vše a mimi bude v pohodě. :-)
    Například moje sestra jedla úplně všechno, zelí, luštěniny, květák a přesto byl její chlapeček v pohodě. Já bych si něco takového netroufla ani ochutnat a problémy stejně byly.

  11. Záleží také, co Vaše paní ráda…manželova maminka mi vařila skvělou zadělávanou slepičí polévku (takový bohatší kaldoun, s knedlíčky, zeleninou a masem), dále jsme jeli na zeleninových krémech (dýně, cuketa, posléze i brokolice), klasické vývary.Navíc dobrý silný vývar člověka postaví na nohy. Hodně masa, co nejjednodušeji. Rajčata, pokud to chcete risknout, tak oloupat, pak by měla být v pohodě. Kynuté věci jsem mohla až tak třetí den, a to jsem si raději nechala zajít chuť… Nadýmá také sladké, čokoláda. Kvůli laktaci se nemá používat máta a šalvěj, naopak podporuje ji třeba mrkev, fenykl. Mojě štěstí bylo, že mám ráda maso dušené v mrkvi… pak jsem si restovala zeleninu (rozumějte mrkev a cuketu, občas i lilek).
    No, takže čtyři měsíce v kuse jsem jedla prakticky pořád to samé…pak jsem dostala opušťák na jeden večer, v jídle se vyskytla cibule (neměla jsem šanci to ovlivnit), tak jsem smířená s jistotou dalšího dne hrůzy šla domů…a mimčo bylo absolutně v pohodě. Od té doby se snažím jíst normálně, i když třeba luštěniny jsem ještě neměla.
    Ad koliky: nám se nejlépe osvědčil Gastrotuss Baby, dává se po ukončeném 6.týdnu, doporučila nám ho pediatrička. Je to antirefluxní syrup, ale prý působí dobře i na prdíky a fakt pomáhal. Do té doby byl nejlepší Baby Calm. Nicméně držím palce, abyste ho nepotřebovali.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.