Jak neumřít v noci hlady.....(?) RSS

Štítky: ,

35 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Tak jsem se v neděli opět dostal do prekérní situace: okolo jedenácté hodiny večerní jsem dostal hlad a jal se hledat podnik, kde bych mohl sníst něco dobrého. Jenže světe div se, jak se ukázalo, dát si v tuhle hodinu v Praze normální večeři je (stále) takřka nemožné. (Tedy přinejmenším v ose tramvajové linky 22 mezi Újezdem a Bílou Horou.) Takže jsem šel spát hladový a mohl jsem akorát tak snít o Lisabonu, Berlíně, nebo Taipei, kde tyhle problémy vskutku neřeší…

    Takže…pokud máte tipy na restaurace, kde vás po desáté nevyfakují ze dveří se slovy, že kuchař už vypnul sporák, tak sem s nimi, prosím......! :)

    Sám přidávám pár tipů na podniky, kde jsem učinil dobrou zkušenost a kde je možné povečeřet třeba i v jedenáct večer:
    1)Mirellie-Dejvice (tenhle podnik mi sice těžce nesedí svou atmosférou, nicméně s jídlem jsem tam byl vesměs spokojený)
    2)Bresto-Štěpánská (můj nový objev; příjemné prostředí, mají tam moc dobré risotto s rajčaty, salsicciou a gorgonzolou, vaří přinejmenším do jedenácti)
    3)Modrý zub- Jindřišská (má zřejmě nejoblíbenější thajská restaurace v Praze – na Tom Yum Kung a Pad Thai chodím výhradně tam)
    4)Café Sladkovský-Vršovice (fajn podnik, ale řekl bych, že s jídlem se tam poněkud zkazili – přinejmenším už nedělají ty jejich dobré tapas, které mívali během prvního půlroku provozu…)

    A co po jedenácté? Znáte v Praze nějakou restauraci, kde by byli tak progresivní a měli otevřenou kuchyni třeba až do půlnoci?

  2. Do 23h jedou restaurace v Palladiu a právě tam mají mj. výborný a autentický Pad Thai také :-)
    Co Arslan Kebap na Andělu? Neznám jeho otvíračku, ale v Německu tyhle podniky jedou až do noci…

  3. Těch úplných fastfoodů jede nonstop povícero, ale s restauracemi je fakt problém. Florentýna má na stránkách „Nelekejte se krátké otevírací doby, kuchyně ještě ve 22.00 hodin přijímá poslední objednávky. Rozhodně od nás ve 22.01 odcházet nemusíte! :)“, ale nikdy jsem tam tak pozdě jíst nepotřebovala a je to přesně ta hraniční hodina.
    Ale stejně fajn, často uvařuju nad tím, jak si některé restaurace představují, že k nim někdo přijde na osmou na „romantickou“ večeři, když v půl deváté už nervózně připomínají, že do 30 min kuchyně končí, na druhou stranu chápu, že určité typy podniků dlouho do noci jet nemůžou.

  4. ↪ 1 kuba.biker: tak asi zásadní otázka je, co si po jedenácté k jídlu představujete? restauraci? street food? v jaké cenové kategorii?

  5. Já jsem po přečetní nadpisu čekala prázdnou lednici :-))

  6. ↪ 5 Pavli: Já taky, představila jsem si nočního vyžírače lednic jak to do sebe láduje :-)))

  7. Pan Cuketka: v podstatě cokoliv:) zmiňoval jsem zde Café Sladkovský – to je přece trochu jiná kategorie než takové Bresto…

    Kvalitním fastfoodům (vyhovoval mi třeba ten, co provozoval Dahab na rohu Dlouhé) se vůbec nebráním – zde zmiňovaný Arslan Kebap určitě vyzkouším ( – i když nedělám si iluze; otevírací doba pražských etno restaurací a fastfoodů zdaleka není tak friendly jako na západě – zejména Bangladéšané a Indové jsou hodně nekompromisní – s čestnou výjimkou Tikka Dhaby v Konviktské a Himalaye v Mikovcově…)

    Zkrátka nechce se mi věřit, že pizza z Národky je to jediné, co lze v Praze povečeřet po jedenácté hodině. Občas mi přijde, jako by se v Čechách automaticky počítalo s tím, že když někdo přijde po setmění do hospody/restaurace, tak výhradně se záměrem ožrat se tam:(

    V takovém Lisabonu když člověk přijde o půlnoci do restaurace, tak se na něj nekoukají jako na otravný hmyz. Babka v kuchyni musí mít po celodenním pečení sardinek jistě nohy oteklé jako konve, ale stejně jí to nedá nechat člověka odejít s prázdnou a i za cenu improvizace mu něco k jídlu připraví…Něco takového hledámi v Praze! :)

  8. ↪ 7 kuba.biker: to srovnání s Lisabonem je myslím kousek mimo — nezapočítáváte tam několikahodinovou siestu, kdy mají podniky zavřeno + se na jihu prostě jí později. u nás restaurace jen kopírují naše zvyklosti, moc bych jim to nezazlíval. a kdyby začali vařit po 11 hodině — dávalo by jim to smysl ekonomicky?

  9. Tip na stravovnu Vám nedám, ale uvědomte si, že srovnávat Lisabon s Prahou je hodně off topic. Životní styl jižních národů je totiž založený na tamním teplém klima, kdy mají odpoledne třeba tříhodinovou siestu, kdy bývají i hospody a obchody mnohdy zavřené. Pak čekají na večerní ochlazení, běžně večeří po deváté večer, před půlnocí spávat nechodí (naše zkušenosti z loňska z Madridu, kdy jsme v sedm večer po příletu byli jediní, kdo v tuto dobu něco jedl). Naproti tomu u nás je jednak středoevropským klimatem, jednak dobrým zvykem chodit na pátou, šestou do práce zakořeněn oběd v poledne a večeře nejpozději v šest (plus mínus). I když se to pozvolna mění, obávám se, že restaurace s vyvařováním třeba do půlnoci by klientelu přece jen hledala těžko.
    Jé, teď jsem si vzpomněla na brněnský Curry Bar, kde mají otvíračku 15.00 – 24.00 :-) na jídle jsem tam teda nebyla, ale v MF docela prošel: http://brno.idnes.cz/…-zpravy.aspx?…

  10. :))) přesně takovou odpověď jsem očekával…
    Pochopitelně mám ve svém okolí takové ty klasické Čechy, kteří vstávají v 6:30 a uhání do práce, úderem poledne jdou na moravského vrabce, kterého zazdí medovníkem a presem, aby si pak na další čtyři hodiny znovu dřepli do kanceláře k počítači......... (jasně, tihle na nějaké debužírování po nocích nejspíš nemají ani naturel, ani sílu, natožpak chuť)
    Stejně tak mám ale ve svém okolí poměrně dost lidí, kteří mají poněkud odlišný životní styl a nezapadají do oné škatulky „Středoevropan“.
    Nechci hodnotit, co je lepší, jen jsem chtěl podotknout, že lidé jsou různí.

    Záměrně jsem nesrovnával se Španělskem, ale s Portugalskem (Pozor na to!!! Madrid není Lisabon!) – část mladší generace tam sice ožívá se soumrakem, ale lidi od čtyřiceti výš jsou často těžké konzervy; rozhodně to nejsou nějací noční ptáci a flamendři, jak by se od jižanů dalo očekávat. Přesto tam pohostinství funguje na zcela odlišné úrovni. Lze ten odlišný přístup personálu k hostům svádět na odlišné klimatické podmínky? Těžko.
    BTW, přes léto je v Praze leckdy přes den 30°C a v noci 20°C a slunce zapadá až okolo desáté – byl by takový problém upravit otevírací dobu/provoz kuchyní alespoň na ty tři měsíce v roce?!

    Café Sladkovský – v úvodním půlroce svého fungování to byl podle mého názoru perfektní model: okolo deváté naskládali za vitrínku pět druhů tapas a ty pak hosté v průběhu včera ujídali, přičemž když někdo přišel o půlnoci, stále měl možnost se (velmi dobře) najíst. A podle mého laického názoru – větší konzumace jídla = větší konzumace nápojů, nebo se mýlím? To přece není až tak ekonomicky nesmyslné…

    Nyní bych se ale rád vrátil k tématu, totiž kde je možné se v noci v Praze najíst :)

  11. ↪ 10 kuba.biker: kubo, nechytáte se. ten lisabon vám píšu proto, abyste si uvědomil, že ve všech zemích existují v jídle nějaká kulturně daná pravidla/očekávání. hodně po lopatě:

    vztekat se nad večer nevařící hospodou v praze = vztekat se nad v siestě zavřenou hospodou v lisabonu

  12. ↪ 1 kuba.biker: Pokud jste hodne otrly (a je vam fuk, co do sebe nacpete), muzete zkusit Rozmitalku v Nuslich (vari nonstop) nebo Pizzerii West taktez v Nuslich (maji do 2:00 a v 1:30 vam jeste v pohode uvari). Ani jedno bych ovsem nedoporucila ani svemu nepriteli.

  13. Pane Cuketko, nevztekám se:) Pro kulturní specifika mám samozřejmě pochopení, jen se prostě divím, že ještě nikoho nenapadlo zaplnit docela zjevnou mezeru na trhu. Netvrdím, že by to měli udělat všichni. Ale i v tom Lisabonu se jistě najde podnik, kde si siestu odpustí… Tak proč by se v Praze nemohla objevit alespoň jedna výjimka potvrzující pravidlo?
    Vsadil bych boty, že by to spousta diskutujících z tohoto fóra ocenila…:)

  14. ↪ 13 kuba.biker: já to vidím z druhé strany, tedy jako bývalý zaměstnanec v gastronomii. Vám by se chtělo trávit celý den v kuchyni, v létě když jsou všichni u vody a být tam až do noci, jen 3 měsíce? Myslím, že právě díky siestě, kterou v Čechách nikdy nikdo dodržovat nebude, si můžou dovolit restaurace na jihu Evropy mít otevřeno dlouho do noci.

  15. Napadá mě jen zmiňovaná Himalaya a tuším, že i Maitrea. Ale jinak se obávám, že máte možnost leda ve fastfoodech a motorestech někde u krajů Prahy.
    Zakopaný pes je i v tom, že kuchaře musí někdo zaplatit. Personální náklady nejsou malé – pro restauraci je to znamená buď zaplatit člověka navíc a řešit to směnami, nebo finančně motivovat stávající kuch.personál, aby pracoval od brzkého rána do pozdní noci. Navíc s velmi nejistou návštěvností – myslím, že tu bude opravdu jen málo těch, co by vyrazili ve 23hod. na večeři. Není tu na to podnebí a jsme zkrátka jiná mentalita, než přímořské národy.

  16. Taky bych to občas ocenil a o žádném takovém podniku, který bych zároveň mohl doporučit, nevím. Dokonce i všechny pobočky Burger Kingu v Praze zavírají v deset a zbývá jen McD. Tam mi to přijde méně pochopitelné, než u klasických restaurací.

    Jinak by imho pomohlo i to, kdyby aspoň všechny podniky s webovými stránkami na nich uváděly otvírací dobu (ani to bohužel není samozřejmost) a dobu, kdy se u nich vaří (pokud je jiná).

  17. Kubo,
    tak jsem se kvůli Vám dokonce zaregistrovala! Vaří se až skoro do konce otevírací doby, to je v 05:00, lepší místo pro nehladové čekání na metro (poté, co zrušili Majora Zemana v Krakovské) těžko hledat.
    http://www.restauraceuhavrana.cz/

  18. ↪ 17 Aranel: Aha, ještě lépe, nezrušili, přesunuli na Žižkov. Takže tip č. 2: http://www.umjrzemana.cz/

  19. ↪ 16 Kytka: ani mi nemluvte, já bláhová myslela, že BK na hlaváku má aspoň do půlnoci a kulové s přehazovačkou. Museli jsme si koupit bagety v trafice (ale i ty po celodenném hladovění bodly!)

  20. ↪ 19 olu: Já se těšil, že až otevřeou na D11 (na plakátech v metru ji maj jako D1), tak se konečně dostanu ke slušnýmu burgeru i ve dvě ráno, kdy mě chuť na fastfood obvykle přepadne a taky maj jen do desíti.

  21. No, a co Kozička v Kozí ulici. Nevím, jak teď, ale před léty vařívali dobře do dvou ráno nebo tak nějak.

    Do jedenácti a v pátek a sobotu až do dvanácti vaří také T.G.I.F na Příkopě.

    A ve Vodičkově vedle Mekáče je arabské bistro, které je také otevřeno dlouho do noci. Určitě mají do půlnoci.

  22. No vida, díky všem za tipy! :)
    „Ortodoxní“ vegetariánské restaurace sice nemusím (oblíbil jsem si jen Loving Hut v Londýnské), ale Maitrea vypadá dobře – je i v super lokalitě. Rezervace až do 23.30? To zní nadějně…;)
    A to arabské bistro někdo zkoušel? Dahab mi fakt chybí…:(

  23. Právě sedím v NEB.O a jsem náramně spokojený: pohodové jídlo, sympatická obsluha a hlavně – vaří až do půlnoci!!! Hurá, tak přece jen to jde i v Praze! ;)

  24. Dlouho do noci – do 2 hod – a celkem obstojně – vaří též v pivnici u Sadu na Škoupově náměstí v Praze.
    http://www.usadu.cz/

  25. Další podnik, kde není večeře po jedenácté tabu, je Irma Guga v ul. Karolíny Světlé. Super jídlo a moc příjemná obsluha!

  26. a co takhle mít něco rychlého po ruce nebo suroviny na 15 minutové vaření? když už je někdo s odpuštěním takové prase (bez urážky :), že se vyžívá v nočním jezení, tak holt s tím je potřeba počítat a před tahem nezanedbat přípravu a při návratu domů si hodit něco rovnou do mikrovlnky ;) jj na špatné logistice si vylámaly zuby celé říše a ohromné armády. btw: zkuste někdy večer to přemoci a pak uvidíte, že nemusíte ani spát, jak se budete těšit na snídani :D

  27. Já myslím, že tohle téma bylo založené třeba pro situace, kdy se člověk vrací domů z flámu, divadla, koncertu, a doma prostě NECHCE vařit. Samozřejmě že doma je většinou možné něco pojíst, i kdyby to měl být chléb s máslem nebo tatranka. Ale proč si večerní návrat nezpestřit posezením a pojedením v restauraci? Jako prase bych si spíš připadala, kdybych si doma hodila něco mraženého do mikrovlnky:

    http://www.osud.cz/…vlnnych-trub

    Sorry, ale radši čerstvé jídlo v restauračce než humus z mikrovlnky!
    A jinak, ne – nevěřím všemu, co se na internetu píše, ale sama jsem na jednom kongresu hovořila s Čechokanaďankou, která pracuje v laboratoři a podobné výzkumy jídla před a po projití mikrovlnkou dělala.

  28. ↪ 27 Krizik: nezlobte se, ale ten článek je snůška hysterických blábolů někoho, kdo nemá základní ponětí o fyzice a principu ohřívání v mikrovlnné troubě

  29. ↪ 28 Moirain: ta Čechokanaďanka nám ze své zkušenosti a svých zkoušek v laboratoři říkala, že po chemické stránce je to jídlo zcela jiné před a po projití MW. Prostě se po ohřátí v MW troubě podstatně změní jeho struktura, složení. To, co tam bylo před ohřátím, tam po ohřátí není a je tam něco zcela jiného. Nemám důvod jí nevěřit. Navíc v současné době, kdy narůstá počet i velmi malých dětí s nádorovými onemocněními či nemocemi krve (což dříve nebylo), tak myslím, že je třeba klást si otázku „proč?“ A to, co se asi největší měrou podílí na našem zdraví, je 1. výživa (to co jíme), 2. vzduch (to co dýcháme). Ale to je každého věc, zda ohřívá na sporáku, v troubě nebo v MW. Jen jsem napsala, že si po nějakém koncertě také dám raději čerstvé jídlo v hospůdce, kde jsou ochotni uvařit i později večer, než ohřáté jídlo z mikrovlnky.

  30. ↪ 29 Krizik: já nemám důvod nevěřit svému vzdělání, které je v oboru a rovněž svým profesorům
    „čechokanaďanka“ je právě typ agentury JPP, bez vědeckých očlánkovaných studií zveřejněných v seriózních časopisech je to jen ekobiosluníčkové blábolení bez pochopení podstaty věci
    nádory byly, jsou a budou, dříve nebyl tak obvyklý časný záchyt a tudíž jejich diagnostika, dále se rozmnožují lidé, kteří by se dříve dospělosti nedožili a to má též své důsledky

    o tom, že složení stravy významně ovlivňuje zdravotní stav není sporu, ohřívání jídla v MW troubě na to ale vliv prostě nemá

    opakuji, vámi linkovaný článek je plný blábolů, za všechny „2. Hemoglobin
    Množství hemoglobinu udává schopnost krve přenášet kyslík. Čím více hemoglobinu máme, tím více kyslíku mají buňky k dispozici. Po požití potravin vařených běžným způsobem, syrových i ozařovaných mikrovlnami se výrazně snižuje množství hemoglobinu. (Výrazně) největší snížení je zjištěno po požití potravin z mikrovlnných trub­.“

    to je prostě kravina a hloupost a mystifikace a šíření poplašné a nesmyslné zprávy

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.