Kam na jídlo v podhůří Beskyd? RSS

Štítky: , , , , , , , ,

34 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Chystám se do podhůří Beskyd – Frenštát pod Radhoštěm, Hukvaldy, Kozlovice, Trojanovice, Pustevny. Máte někdo tip, kde se lze v této oblasti dobře najíst?
    Na Scuku jsou bohužel jen dva zářezy s poněkud nepřesvědčivými recenzemi…
    Osobně jsem byl před lety spokojen v Městském pivovaře Štramberk a Čajovně pod horama ve Frýdlantě nad Ostravicí, ale budu vděčný za jakékoliv další tipy;)

  2. Veřovice: http://www.dolnidvur-verovice.cz/
    Horní Bečva: http://www.volny.cz/pod-prehradou/
    Štramberk: http://www.hotel-gong.cz/

  3. Ve Frenštátě je údajně skvělá Zebra: http://www.zebrabar.cz/kontakt
    Ve Štramberku nám chutná v Roubence: http://www.roubenkahotel.cz/…takt_cz2.php
    Stojí za to zajet si i do Příbora, kde vařit opravdu umí: http://www.vinorestaurant.cz/menu.htm
    A pak Rožnov, kde jednoznačně můžu doporučit pouze 2 restaurace:
    http://www.grillbar.eu/
    http://www.degliangeli.cz/

  4. Rozhodne doporucuju hotel Horal a hotel Lanterna, oboje Velke Karlovice. Lanternu jsem psal ja a prestoze neni 100%, povazuji ji v dane oblasti za jistotu, kam se sam casto vracim :-) Jinak pivovar Stramberk a jeste jeden hotel (nevzpomenu si na jmeno) na namesti jsou take dobre tipy.

  5. Díky za tipy;)
    Ještě si vzpomínám, že jsem před lety okukoval web jakési restaurace Na statku kousek od mošnovského letiště – vypadalo to tam hezky a menu bylo na moravské poměry neuvěřitelně střízlivé. Nevíte o ní někdo něco?
    A co na Pustevnách? Dá se tam baštit, nebo je to turistická past?
    A s kozlovickým pensionem Mlýn máte někdo zkušenosti?

  6. cerstvy objev pro kafemilce – Frenstat, Cafe 7, na namesti. Chtelo by to overit opakovane, ale na jeden pokus velmi dobre. Espresso splnovalo pozadavky a navic chutnalo dobre, smes Varesina.

  7. ↪ 5 kuba.biker: Libušnín (Pustevny) nás příjemně překvapil, jídelní lístek sice obsahuje řadu podezřelých věcí, ale halušky, střapačky, zelňačka, kynuté knedlíky i pohanková jídla byly nad očekávání jedlé. Navíc ten interiér stojí za to zažít:) Pan vedoucí se snaží a obsluha taky. Sesterská Koliba, která má většinu jídelního lístku stejnou, byla horší (příšerná cibulačka a pohanka s česnekem, česnekem a…česnekem).

  8. ↪ 7 yannka: oprava: Libušín :)

  9. ↪ 8 yannka: Jo to bych podepsal. Na Pustevnach jsem slusne jedl pouze na Libusine.
    Za zastavku stoji i minipivovar Valasek ve Vsetine. Pivo super a jidlo se s primhoureni oka taky da pozrit :-)

  10. ↪ 9 gerbill: Jaktože ten minipivovar ještě není na Scuku? :))

  11. Libušín taky podepisuju. Jídla z pohanky jsou super, zelňačka taky výborná.

  12. ↪ 9 gerbill: Ha a já se zařekla, že již do Valáška nevkročím, jak mě tam naštvali. Já když jsem hladová, tak jsem nevrlá. Volala jsem si tam kvůli rezervaci na sobotní večer a když jsme tam přišli, tak jsme si sice sedli, ale k dostání bylo jen pivo, večer se prostě nevaří. To mi hlava nebere…

  13. ↪ 5 kuba.biker: Na statku (Skotnice) změnili majitele/provo­zovatele a šlo to do kelu. Doporučuji vynechat. Dřív tam vařili tradiční česká/moravská jídla a např. hranolky na jídelníčku z principu neměli. Teď tam dělají takový ten rádoby mezidnárodní mišmaš + česká jídla. Vyloženě špatné to není, ale že bych to mohla doporučit, to bohužel ne. :-/
    Mlýn v Kozlovicích je OK. Mají dost regionálních jídel a docela je umí uvařit. Už jsem tam asi rok nebyla, ale předpokládám, že moc dolů jít nemohli, jsou součástí celé sítě resturací a ubytování, které si majitel docela hlídá. (http://www.relaxvpodhuri.cz/)

  14. ↪ 10 Michala: nejsou lidi :-))

  15. ↪ 12 Ladi: Ja tam stravil prodlouzeny vikend i s ubytovanim. Obcas meli "sverazny " pristup, ale nakonec jsme se najedli kazdy vecer :-) A nebylo to uplne zly…

  16. Mimochodem docela obsáhý článek o jídle v Beskydech vyšel před dvěma lety v Apetitu – č.7/2009. Jsou tam mimo jiné tipy na pekárny frgálů nebo doporučení k návštěvě pohankového mlýna pana Šmajstrly (kterou jsme bohužel nestihli – otvírací dobu si raději předem omrkněte na http://www.pohankovymlyn.com).

  17. Ty Beskydy v Apetitu mám naskenované, kdyby chtěl někdo na e-mail…

  18. ↪ 17 Michala: treba ja, prosim :-)

  19. V Rožnově bych přidala ještě Hotel AGH – modrý hotel za náměstím, velmi slušně dělaná kuchyně. Jinak ta pekárna se skvělými nejen frgály je po vaší levé ruce téměř na rohu /vedle MěÚ/, stojíte-li čelem k Albertu :-).
    V Karlovicích jak už někdo psal jednoznačně Lanterna, stejným majitelům myslím patří i Horal, méně okázalé, ale taktéž dobré úrovně. Na Hukvaldech vaří dobře v takové zastrčené hospůdce, co vypadá zvenku napůl jako bistro a jejíž název jsem bohužel neuchovala, ale je hned naproti nepřehlédnutelnému červenému hotelu, uvnitř mají otevřený gril a mj. umí nešizenou kyselicu. Ve Frýdlantě pak s takovou českou, ale celkem poctivě dělanou klasikou Harcovna – cesta směrem na Malenovice a tudíž Lysou.

  20. a zapomněla jsem na Štramberk – tam je výborná Roubenka, trochu zastrčená, ale za to hledání stojí !

  21. Díky všem za tipy, ve čtvrtek vyrážím na Tour de Morava, tak natrefím-li na něco kloudného, dám vědět;)

  22. ↪ 19 jolma: V AGH dobře vaří, ale ta neuvěřitelná obsluha sráží tuhle restauraci na úroveň, kterou nejsem ochotna akceptovat. Bohužel právě obsluha, která je tam už mnoho let stejná, pro nás byla důvodem k bojkotu. Člověk si v jejich péči připadá jako obtížný hmyz. :-/

  23. ↪ 19 jolma: na Hukvaldech se hospůdka jmenuje nejspíš u Námořníka, dělají tam maso v krbu. Hlavně nevlézt do hospody o kousek dále, tam vaří příšerně :)

  24. ↪ 22 disonance: No, je tam pravda jeden, možná dva nepoživatelní číšníci, ale vzhledem k tomu, že ta kuchyň lehce ční nad místní poměry, jsme ochotni jednou za čas přimhouřit oko :-).

  25. ↪ 23 Vědma: Jojo, je to U Námořníka :-), v těch místech pro mne název dost k nezapamatování.

  26. Tak jsem zpět z Moravy:)
    První čtyři dny v Ostravě super; taverna Agiu Georgiu po roce nezklamala, Pata Negra skvělá (bramborový salát s tuňákem, tortilla de patatas s domácí česnekovou majonézou – mňam!), Cafe Ostravanka velmi příjemná (interiér jako Gloria Jeans Coffee na Malostranské, ceny jako Cross Cafe), nedaleké Greenline Coffee uvnitř studené a sterilní, ale jejich ciabatty velmi dobré a navíc se dá sedět na lavičce venku na sluníčku…

    Ale vzhůru do Beskyd. Z minula vím, že to v tomto kraji s jídlem není žádná bomba (třeba vloni jsem po skončení festivalu Colours of Ostrava byl pár dní ve Frýdlantě nad Ostravicí a na Lysé hoře a jediné slušné místo, kde se dalo něco pozřít byla frýdlantská Čajovna pod horama).

    Tentokrát jsem s přítelkyní zakotvil v penzionu Na mlýně v Kozlovicích. Je součástí značky Relax v podhůří, která sdružuje několik penzionů, restaurací a atrakcí v regionu. Podle mého velmi chytrý koncept (palec nahoru!).

    Areál Na mlýně se nachází v malebném údolí u silnice vedoucí na Hukvaldy; v krásném bývalém mlýně je restaurace, ubytování je opodál v dřevěných chatičkách. Vypadá to tu hezky, jen ta rustikální výzdoba je na můj vkus poněkud přeplácaná.

    Hosté penzionu mají k dispozici perfektní službu – půjčovnu kol Žluťásek, která i nemotorizovaným turistům umožňuje flexibilní dopravu po okolí. Kdyby to takhle fungovalo všude, bylo by to super.

    Jenže tím superlativa končí.
    (Docela mne naštvalo, že v penzionu, který má tři hvězdičky a ubytování tu stojí stejně jako v leckterém hezkém hotelu v centru některé evropské metropole, chybí v koupelně toaletní papír a fén, ale uznávám, že to je na tomto fóru poněkud off topic výtka..)

    Venkovská idyla skončila s první snídaní, které kralovaly odporně oslizlé měkké salámy. Člověk by v takovém prostředí očekával něco originálního (borůvky, ovčí sýry, med, domácí pečivo?) ale očividně tady jedou na kvantitu a ne na kvalitu.
    Poslat číšnici/recepční na kole na Hukvaldy pro čerstvý frgál (záležitost na 15 minut)? To by byl hrozně velký problém. Proto byly u snídaně prefabrikátové džemy.

    Silně podprůměrná byla i večeře. Když jsem chtěl ke kuřecímu stehnu místo pečených brambor šťouchané brambory, bylo mi řečeno (cituji): „Bohužel, to je takhle napsané, to nejde měnit.“
    Tak! A na stole mi následně samozřejmě přistála bramborová torza z friťáku, jinde známá pod názvem „americké brambory“ :(

    Nezaškodilo by tedy ubrat dekorace, mlýnská kola a figuríny hastrmanů a podobné pičičandy a zaměřit se na pořádnou gastronomii.

    V Kozlovicích je ještě pivovarská hospoda v areálu bývalého fojtství. Místní výtvor, Valašský vojvoda je podle mého jedno z nejlepších českých piv, doporučuju!
    S jídlem už je to horší. Kyselica byla ok, ale místní pivní guláš mi moc nesednul. Asi jsem zhýčkaný burgundským gulášem podle receptury Václava Havla, ale poctivý guláš bych si zkrátka představoval trochu jinak. Přišel mi poněkud vodový, některé kousky masa byly tvrdé a později mne po něm pálila žáha…

    Zapomněl jsem zmínit, jak zde jídlo prezentují. Takže: je to vskutku bizarní záležitost. Na stole vám přistane těžké dřevěné prkno s jakousi „šibenicí“, na které se houpe rendlík s gulášem, pod ním je nezapálená svíčka a vedle ještě talířek s knedlíky. Fakt úžasný pohled…Aspoň že ty knedlíky byly dobré.

    No a konečně poslední zářez, kterým byla restaurace Libušín na Pustevnách.

    Na Pustevnách jsem byl naposledy v roce 1998, kdy byly Jurkovičovy domky ještě v dezolátním stavu. Teď jsem byl mile překvapen krásně zrekonstruovanou restaurací Libušín. Protože během našeho výšlapu ze sedla Pindula začalo na Radhošti pršet, restaurace byla totálně narvaná a tak jsme museli čekat na volný stůl. Pokud tedy chcete baštit v klidu, raději se sem vydejte v pozdním odpoledni. O hodinu později už tu totiž nebyla ani noha.

    V jídelním lístku pochopitelně najdete (stejně jako všude v tomto regionu) spoustu blbostí se šunkou, broskví a šlehačkou(!). Přesto tu mají celkem dost jídel, která nedeformují žádné rádobyvtipné názvy a ani výše jmenované nežádoucí ingredience.

    Kyselicu jsem měl předchozí den a halušky jsme si dali na festivalu, orientoval jsem proto svůj výběr jiným směrem.
    Začalo to slibně chutným slepičím vývarem s pohankou. Přítelkyně si dala svíčkovou a prý byla v pohodě. Já jsem zkusil kuřecí řízek (poloviční porci – i ta však byla málem přes celý talíř!), který byl výborný, navíc s poctivou a dobře ochucenou bramborovou kaší (z echt brambor!). Nakonec jsme si objednali borůvkové knedlíky, které byly také super.
    Tahle klasická česká jídla normálně nevyhledávám a jím je tak dvakrát do roka, ale tady mi fakt chutnalo. Řekl bych, že by si za tenhle výtvor klidně zasloužili SCUKšpendlík, zvláště když připočteme nádherný interiér jako bonus.

    Resumé? Do Kozlovic si zajeďte na pivko a vypůjčte si tu kolo. Na jídlo ale raději jeďte jinam. Pustevny doporučuju, ale je třeba pečlivě vybírat z jídelního lístku a dorazit pokud možno v méně exponovanou denní dobu.

  27. ↪ 26 kuba.biker: V Kozlovicích na Fojtství jsme byli o víkendu poprvé a vracet se tam určitě nebudeme. Restaurace je celá kuřácká, ale vedle nás si naštěstí nikdo nezapálil. Dali jsme si zelňačku – ta byla výborná, správný poměr zelím klobásky, brambor a smetany. Z žampiónů v ní jsem byla rozpačitá, ale špatné to nebylo. S výpečky se zelím a knedlíkem už to bylo horší. Na jídelním lísku bylo toto jídlo uvedeno s bramborovým knedlíkem, ale na manželovo přání mu jej vyměnili bez problémů za špekové. Já si nechala bramborové a nestačila jsem se divit – na plátky nakrájený bramborový knedlík byl tak oschlý, že se místy vůbec nedal ukrojit, natož pokousat. Naštěstí se manžel podělil se špekovými, které byly příjemně vláčné. Zelí bylo výborné, maso byl spíše pečený bůček, ale to se dalo čekat. Obsluha byla milá, rychlá, ale dojem z jídla nezachránila. Sem už víckrát ne.

  28. V ramci zkouseni novych veci jsme v PO po squashi zavitali do (pro me) nove restaurace http://www.sklep-u-hastrmana.cz a musim rict ze jsem byl velice prijemne prekvapen… a vsem bych to doporucil. Akorat o vikendech tam pry maji docela narvano… tak nam doporucil rezervaci.

  29. Jelikož počasí stále nabádá k výletům do přírody, navštívili jsme o víkendu Pustevny a blízké okolí. Nebudu se zbytečně rozepisovat o krásách přírody a dalších příjemných zážitcích – zmíním pouze jeden nepříjemný.
    Jelikož jsme přijeli poměrně brzy a s mladým synem, zastavili jsme se v kolibě U Záriša na kávu, čaj a něco malého do zubu. Číšník vypadal, že se zrovna probudil po propařené noci a tak bylo na nás, abychom se na vše „vyptali“. Nakonec jsme zjistili, že mají „akci“ na kávu s frgálem za 45Kč (normálně je presso za 35Kč a frgál za 25Kč, takže pohoda) . Objednali jsme si ji 2× a pro kluka čaj, také s klínkem frgálu. Jaké bylo naše překvapení, když jsme v naší „akci“ dostali kávu a frgál o velikosti 1/3 čtvrtky (přesně 3× by se naše porce vlezla do porce, kterou měl mladej). Při otázce, o jakou že se to jedná akci, když, kdybychom si objednali každej kávu a jednu „normální“ porci frgálu, jsme na tom lépe, nám nebylo srozumitelně odpovězeno.
    Nebudu vás dál trápit kyselým obličejem pana vrchního, výběrem pouze ze dvou frgálů (který jsme se dozvěděli, až nám je nesl), které ještě nebyli ani čerstvé a dalšími drobnostmi, které celkový dojem srazili na –5.
    Co můžu určitě doporučit, je ujít pár kroků směrem k soše Radegasta a počkat si na otevřené stánky okolo cesty. Ochotní lidé s čerstvými frgály (min. 6 druhů), které se rozplývají na jazyku, všude okolo vonící domácí uzeniny (pro masožravce), vařící se kyselice a kouřící medovina… mňam :)

  30. My jsme do Beskyd jezdili pravidelně, ale naposledy jsme byli asi před 4 roky, takže aktuální informace nemám. Každopádně s jídlem to tam byla vždycky spíš bída, ale pokud jde o frgály, doporučili nám místní lidi Cyrilovo pekařství (www.frgaly.cz) Hrachovec, že si je sami kupují sobě domů, na svatby atd. Od té doby jsme jiné nekupovali a vozili je pravidelně i jako suvenýry, jsou bezva, a teď jsem koukala na jejich stránky, že si to jde objednat i na zaslání poštou domů, tak o tom přemýšlím, protože pro mě to je docela závislost.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.