Kvásek ve sladkém pečení RSS

Štítky: , , ,

7 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Prosím, máte někdo zkušenosti s použitelností kvásku ve sladkém pečení (buchty, lívance …)?
    Pod vlivem páně Cuketkova článku o kváskovém chlebu nám doma přibylo nové domácí zviřátko (tedy zoologicky samozřejmě kultura zviřátek), a přemýšlím, jestli ho využít i sladké věci, které zatím dělám s pomocí droždí – lívance, buchty a podobně.
    Musel bych si ze žitného kvásku odvodit pšeničný, nebo je to jedno?

  2. Podle me jdou delat i normalnejsi veci, ale treba tady se pece velmi zdrave a jen s kvaskem, tak pro inspiraci http://www.varimezdrave.cz/…kovy-mazanec, je tam toho o dost vic..

  3. ↪ 2 farfalla: Díky. V tom odkazu jsou to opravdu trochu extremisti, ale když to funguje jim s čistě celozrnnou moukou , sójovým či rýžovým nápojem místo mléka a kurkumou místo žloutku na obarvení, mělo by to minimálně stejně dobře fungovat s normálním mlékem, vajíčky a nějakou lidskou směsí bílé a celozrnné mouky třeba půl na půl.
    A důležitá je zpráva, že klidně přežijí s žitným kváskem (toho, že by se mi podle vzoru osmáků rozmnožily i kvásky, protože bych musel mít zvlášť žitný, pšeničný nebo dokonce špaldový, jsem se bál asi nejvíc).

  4. ↪ 3 Bivoj: Úplně vám rozumím. U nás byly před odjezdem na dovolenou největší debaty o tom, co uděláme s kváskem, aby na ten týden přežil, neměl hlad a nebyla mu zima :)
    Dejte s tím sladkým pečením vědět, i jaký cca kvásek jste použil, dost mě to zajímá v lidské verzi :)

  5. Mazanec přesně podle receptu od Farfally jsem zkoušela, dopadl parádně, byl moc dobrý, ale nečekejte, že s kváskem dosáhnete stejné nebo přibližné chuti jako s kvasnicemi… Např. u toho mazance…s mazancem to mělo společného akorát tvar, rozinky a příležitost, tj. s kváskem lze samozřejmě péci i buchtovité recepty, taky dobré, ale úplně jiné, rozhodně nelze droždí kváskem nahradit se stejným chuťovým výsledkem.

    tady je foto mazance:
    http://www.dottydesign.cz/…DSCN2372.JPG

    A jinak ty stránky (viz výše) píše paní tak, aby byly recepty vhodné pro alergiky na laktozu, všechny „Zajíce“ z receptů ale lze samozřejmě nahradit mlékem. Taky nepoužívá zásadně bílý cukr, takže opět, kdo je zastáncem zdravé výživy, tak recept dodrží, kdo je více tradiční, použije klasický cukr… Jinak recepty tam jsou moc zajímavé, osobně moc doporučuji.

  6. S kváskem také experimentuji, je ale důležité počítat s tím, že výsledek pečení je jiný než při použití droždí.
    Naposledy jsem testovala moučné trio (žitná, ovesná a celozrnná pšeničná) v livancích http://jitkazajickova.blogspot.cz/…livance.html

  7. Já mám na sladké kváskové pečení kvásek z hladké pšeničné (krom obyč žitného na chleba mám pak ještě špaldovej) a rozdíl v chuti je opravdu výrazný, sladké pečivo je mnohem jemnější než když se použije klasický žitný kvásek. Takže určitě doporučuju mít dva druhy kvásku – jeden žitnej na chleba jeden bílej na sladký pečení.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.