Zavařování RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

7 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím, chystám se na své první zavařování čehokoliv, co se zavařit dá :) A tak bych se vás chtěl zeptat, jestli máte nějaké tipy, co a jak, co je dobrý, čeho se naopak vyvarovat, osvědčené recepty a tak :) Na cokoliv… Od ovoce – broskve, meruňky, švestky, jablka, po zeleninu – řepa, papriky, kozí rohy, cibule, česnek, okurky, cukety, fazolky, dýně… prostě cokoliv vás napadne :)

  2. ↪ 1 domino16: chlape, to jako by ses ptal co vařit! :-) Zavařit se dá snad všechno, záleží na tom co máš rád a co pak upotřebíš. Já letos jako novinku dělala poprvé z meruněk, chilli, zeleného pepře a vanilky sladkopálivou marmeládu k masu a jsem z ní nadšená, udělala jsem obdobnou variantu i ze švestek. A poprvé jsem pekla rybíz a lá brusinky, zatím netestováno, čeká ve sklenici. A taky chci zkusit chutney z cuket, pokud mi nezačnou hromadně hnít na záhoně. Pokud se ti nedostane receptů, vygůgluješ jich mraky!
    Sladkopálivá marmeláda:
    1kg meruněk
    1/2kg cukru
    svaříš a přidáš
    2 zelení chilli papriky (nahradila jsem pálivým kozím rohem)
    2 lžičky zeleného pepře
    vanilku z půl lusku (nahradila jsem čistou sušenou vanilkou)
    3 min. povaříš a hned plníš do steril.sklenic

    rybízové brusinky:
    2kg obraných kuliček
    200g cukru
    dáš to do vysokého plechu s 2lžičkami mletého hřebíčku a skořice
    pečeš na 150, odhadni dobu, kuličky nesmí rozpraskat
    vytáhneš, vmícháš 1/4 l rumu a hned plníš do sklenic

  3. díky :) spíš jsem to myslel jako tak čeho se vyvarovat a tak… aby se to třeba nezkazilo, než se tostačí uležet :) a jak píšu, v téhle oblasti jsem začátečník, takže uvítám jakékoliv tipy :) ono ten google… dobrý, ale všeho s mírou :) nerad doslovně kopíruju recepty, ale inspirace od zkušenějších „zavařovatelů“ se přece hodí… teď se chystám na broskve, tak uvidíme, co z nich nakoncec vytvořím :D

  4. ↪ 3 domino16: tak u broskví (i meruněk) platí jen tři věci: čistota čistota čistota! Ony ty mrchy rády kvasí. Doporučuju sterilovat umyté láhve chvíli ve vyhřáté troubě (při marmeládě) a rozhodně vždy použít nová víčka. Babička ještě gumičky ve víčkách a hranu sklenic před zavřením otírala slivovicí. Dělám to taky.

  5. Vanda: tu meruňkovou s pepřem jsem loni dělala taky, je výborná, recept byl myslím v nějaké čísle Gurmánu. Nejradši mám vrchovatou lžičku do cottage k svačině:-)
    Teď jsem zkoušela dýňovo-pomerančovou s bílým vínem, bylo to teda primárně zamýšleno jako čatní ke kachně, ale celkem časově a následně uklídově náročné bylo vyfiletovat ty pomeranče:-)

    Nemáte někdo nějaký tip na marmeládu z rebarbory? Nemusí být jen čistě z rebarbory, díky moc.

  6. Vzhledem k šíři výběru džemů slazených hroznovou nebo jablečnou šťávou jsem elán k jejich zavařování před pár lety ztratila. Zbylou energii využívám k přípravě univerzálněji použitelných „polotovarů“. Oblíbené jsou rozvařené švestky, maximálně ještě trochu rozšťouchané šťouchadlem na brambory. Švestky jen povařit, nepřidávám žádný cukr, někdy trochu koření. Podobně jako psala Vanda, zavařuji do sterilizovaných sklenic, navrch posprejuji slivovicí, tou otřu také víčko a následně ještě zavřené sterilizuji v troubě. Výsledný produkt je držák, nidky se mi ani jedna sklenice nezkazila a celou zimu mám přísun ovoce na snídaňové kaše.
    Ze švestek připravuji čatný, použití k sýrům, masu nebo do eintopfů.
     http://www.deliaonline.com/…chutney.html

    V rodině máme v oblibě zavařenou červenou řepu, jíme ji obzvláště rádi k zapečeným bramborám a těstovinám. Nejlepší ji umí maminka, nepoužívá žádný zavařovací přípravek v sáčku z drogerie:-), zkusím její recept dodat později.

    ↪ 5 irresistible: babička mojí německé kamarádky dělá rebarborovou marmeládu z kombinace reveň-banány, je to prý velmi chutné. Výhodou by mohla být sladkost získaná z banánů, tedy menší množství použitého cukru. Dobrá je také kombinace reveň + jahody. Sama jsem vařila čistě reveňovou, cca 1 kg reveně, jeden sáček 500g želírovacího cukru (složení cukr + pektin). Byla poměrně řídká.

  7. Rebarborovoba­nánovou kombinaci už dělám řadu let a potvrzuji – je skutečně vynikající – poměr 1:1 až 1:2 ve prospěch rebarbory. Banány používám velmi zralé až přezrálé (výprodej v obchoďáku, jednou úplně hnědá šlupka, ale obsah nerozblemcaný a taky to vyšlo), jsou neutrální a srazí kyselost rebarbory. Kamarádka mi doporučovala kombinaci rebarbora-meruňka – pokud použiji hodně sladké meruňky, tak je taky výborná. Kdysi vyšla kuchařka „Konzervování (autor Oded Schwartz)“ – tam je receptů..... ještě mám co zkoušet – vřele doporučuji.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.