Maďarsko RSS

Štítky: , , , ,

16 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Chystám se na týden k Balatonu a ráda bych věděla, co nesmím vynechat, co musím ochutnat a přivézt si s sebou. Díky za tipy

  2. ↪ 1 Pavli: Kaštanové pyré (gesztenye püré), polévku Jókai (Jókai babléves) a halászlé.

  3. ↪ 1 Pavli: P.S. Pár receptů pro inspiraci a pozdější vaření doma je např. tady: http://www.chew.hu/recipes/

  4. Klobásy, špek, akátový med, pálivá papriková pasta na guláš, sušená paprika (vše na trzích).
    Hálászlé jsem radši vynechala, když jsem ho viděla na místním vinném festivalu spojeném se soutěží o nejlepší hálászlé a u všech soutěžících bez výjimky se povalovaly obaly od Knorr základu na hálászlé.
    Úroveň restaurací bohužel srovnatelná s ČR (zrovna dnes jsem o tom psala v příspěvku do „Jak se nestat koulí“), z rychlého občerstvení poživatelné langoše. Naopak kavárenská kultura mnohem vyšší, káva i zákusky bez problémů.

  5. Máte tip na nějakou dobrou restauraci v Budapešti? Zrovna tam mám kamaráda a už mi na FB psal o tipy…

  6. ↪ 5 mpik: My úplnou náhodou objevili docela fajn (a ne drahou) restauraci u zátoky Lágymányosi, je tam takový pěkný přírodní sportovní areál, ideální např. na víkend, odkaz zde: http://www.obol.hu/…aurants.html
    Ta zátoka je na Budínské straně Dunaje po proudu od centra dolů (za posledním mostem, tj. Lágymányosi híd), dá se tam dojet autobusem, číslo už si bohužel nepamatuju. Na kose mezi zátokou a Dunajem je řada moderních moc hezkých dřevostaveb, něco jsou galerie, něco restaurace.

  7. ↪ 5 mpik: Ještě jeden odkaz s mapou, nechtěla jsem dávat dva odkazy najednou: http://www.budapestcity.org/…-obol-hu.htm

  8. Já byla před dvěma týdny v Budapešti, a ochutnala jsem klasický guláš(resp. polévku), studené ovocné polévky, které byly opravdu vynikající, a také polévku s jehněčím masem.. Nestalo se mi, že by mi nechutnalo typicky maďarské jídlo.. Na tržišti jsem si ještě domů nakoupila klobásy(pozor na balení! většina z nich nejsou klasické suché, ale hodně mastí, takže je vhodné nechat si je zabalit do vakua) a také borůvky a ostružiny, jelikož cena byla směšná oproti českým cenám.. Škoda jen, že jsem nemohla dovézt i maso, které bylo také za hubičku:( Bohužel jsem byla zklamaná v jedné restauraci, kde vařili také „italskou“ kuchyni, na pizze měli eidam a šunku na kostičky, těsto bylo uvnitř syrové a spaghetti carbonara mi donesli převařené a místo slaniny byla šunka! Takže klasika.. guláš, paprika, klobásy.. :)

  9. Já u Balatonu ochutnávám vždycky nějakou místní rybu + bílé víno a samozřejmě Halászlé. Domů si vozíme pálivé klobásy a skvělou papriku.

  10. Já tam byl loni a vychytali jsme zrovna cas kdy tam byl nějaký místní festival vín.
    Ty vína me hodně prekvapili protože poměr cena/kvalita je tam opravdu slušný.
    Z jídel bych doporučil určite halaszle a více méně vše v čem je paprika :-)

  11. Vypadá to, že taky stihneme vinobraní, koná se od pátka do neděle, tak jsem zvědavá. Díky všem :-)

  12. Pavli, kam přesně jedete?

  13. Balatonlelle.

  14. ↪ 13 Pavli: Aha, tak to nic bližšího doporučit nemůžu, my jezdíme přesně na druhou stranu.

  15. Na cestu s dobrou náladou – jedno humorné spíš varování, než doporučení:
    http://divnejbrouk.bloguje.cz/…-zakladu.php
    ;-)

  16. Byli jsme u Balatonu (Balatonfényves) na začátku prázdnin a doporučuji rozhodně Hálaszlé. Také jakoukoliv rybu z nabídky Balaton Hal – (Balaton fish neboli Balatonská ryba) ale i z nabídky mořských rybek. Příprava jednoduchá a chuť ryby na prvním místě. Určitě bylo super i jehněčí a hovězí. K masu je v omáčce často paprika, ale omáčky jsou super vychucené… Naopak nás trochu zklamal klasický pörkölt, ale to spíš přisuzuji „plážové“ variantě… :)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.