Zkušenosti se zmražením smetanových a mléčných omáček RSS

Štítky: , ,

17 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Protože se poslední dobou snažím zásobit se na časy potěhotenské a zrovna dnes jsem připravila větší než malé množství smetanové petrželkové omáčky (na způsob koprovky), mám dotaz, jestli jí nějak ublíží pobyt v mrazáku. Bojím se zejména změny konzistence po rozmražení. Máte někdo zkušenost se zamražením smetanových a mléčných omáček? Díky za odpověď.

  2. Když nám náhodou zbyde „svíčková“, což se tedy neděje moc často, dáváme ji do mrazáku. Změnu konzistence jsem nikdy nezaznamenala, ale určitě záleží na všech použitých ingrediencích. Co zkusit malý testovací vzorek, např. v tvořítku na led?

  3. Já musím říct že se toho taky bojím, takže ty vyloženě smetanové jako je třeba koprovka do mrazáku radši nedávám.

  4. Úplně smetanové omáčky nevařím, ale běžně zamrazuju třeba španělské ptáčky (tam taky nějaká smetana je) nebo krémové polévky se smetanou. Jen je lepší ohřívat je pak klasicky v kastrůlku, ne v mikrovlnce. Z ní to chutná nějak… divně. Klidně je i nechám přejít varem a doliju třeba trošku horké vody.

  5. Ohřívám na sporáku i v mikro – u omáčky ze smetany (31%) jsem žádnou změnu nezaznamenala, taky je možno dát zamrazit bez smetany (stejně se přidává na konec) a doplnit až při ohřívání.

  6. ↪ 5 vilemina: Jo, tohle je dobrý nápad!!!

  7. Díky všem za ohlasy, jinak já potřebuju zamrazit právě už omáčky bez následného dodělávání, takže pokud se ani u vyloženě smetanových omáček nic nestane (dám na Vilemíniny rady) tak budu jen ráda, protože jsem nakonec zmrazila koprovku a česnekovou, tak snad to bude bez potíží :-)

  8. ↪ 7 Madla81: Zcela OT: Kdy máte termín? Moc držím pěsti předem.

  9. ↪ 7 Madla81: Četl jsem, že česnek v mrazáku prý mění chuť (směrem k zatuchlosti), ale osobně jsem to zatím nijak nezpozoroval. Přesto ho raději, pakliže si na to vzpomenu, z omáček vynechám. Na každém šprochu…? Dá se vždy dodat při ohřívání (mikrovlnku nevlastním, nechci a v pronajatých letoviscích nechávám „unplugged“).
    Nastává tu čas zpracovávání přemíry rajčat. Každoročně stahuji tuctům kluzkých potvůrek ještě za tepla kůži (po minutě v horké vodě) a dusím na cibuli, řapíkatém c a – NE, NE, NE! Stay your hand. Česnek až později. :-)

    Madlo, přeji vše nejlepší!

  10. ↪ 8 aida: Díky moc. Termín mám sice až 4. října, ale vypadá to, že druhý potomek si bude cestu ven razit o trochu dřív. Tak uvidím, jak to nakonec bude.

  11. ↪ 9 Jednorožec: Přemíru rajčat zarytě závidím, u nás dnes bylo pietně dojezeno (obětováno ve prospěch zeleninymilovného potomka) poslední letošní rajče ze zahrádky od tchána a já budu jen s lítostí v srdci vzpomínat na tu chuť vysluněných rajčátek, která mě dva měsíce provázela nejen v kuchyni.

  12. ↪ 11 Madla81: To jste s rajčaty nějak o hodně dopředu. Údiv. Já je (alespoň ve skleníku) budu, trochu sice pobledlá, ale dozrálá, sklízet ještě hodně týdnů po tom, co kšefty v okolí zase vyrukují s koka-kolově zabarveným Santou Klausů a velkým rámusem zvaným Christmas.

    To už snad nové děcko bude přibírat na váze! Best wishes.

  13. ↪ 12 Jednorožec: Ono je to tím, že tchán má rajčátka přímo na zahrádce, ne ve skleníku, tím se asi rajčatové období dost krátí. Ale zato ta chuť, po té se mi bude stýskat dlouho. Jinak jsem zvědavá na ten česnek v omáčce, jestli se to na chuti opravdu projeví. Nu, uvidíme, možná za pár dnů či týdnů :-) Díky za přání :-)

  14. Doporučuji nechat smetanovou omáčku rozmrazit při pokojové teplotě, rozmíchat a normálně ohřát – ne v mikrovlnce, udělá se povlak a vůbec, mikrovlnka mi pořád nějak do kuchyně nesedí…

  15. ↪ 14 moly adams: „mikrovlnka mi pořád nějak do kuchyně nesedí“ :) krásná hláška!
    mně tam ani nestojí :)

  16. mně tam ani neleží :-)))

  17. ↪ 15 Lucianka: „mně tam ani nestojí“

    Innuendo nahrávka jako Brno, ale odolám, odolám. :-))

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.