Gdańsk RSS

Štítky: , , ,

4 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. V listopadu letím do Gdańsku a ač to bude znít neuvěřitelně, bude to má vůbec první cesta do Polska (Když tedy nepočítám oběd v polské boudě na Sněžce:)!

    Máte někdo tipy, co by tam měl člověk ochutnat a jaké restaurace a obchody navštívit?
    Díky za rady..

  2. V Gdansku jsem byl naposled pred 20 lety, ale co me utkvelo v pameti byla velka cihlova trznice s uzasnym vyberem uzenych a marinovanych morskych ryb, ktery me – odkejeneho uzem, ze uzena rybe = makrela – doslova fascinoval.

    Toto je udajne cenena rybi resurace v Gdansku:
    http://www.targrybny.pl

  3. To souhlasí, na Targ Rybny jsou vcelku pochvalné recenze na Tripadvisor…Mno jsem na Gdańsk zvědavý.

    Mimochodem, nevíte prosím náhodou, zda nemají Poláci něco na způsob Maurerova výběru?
    Anebo nezná náhodou pan Cuketka nějakého tamního foodblogera, z jehož zápisků by se dala načerpat inspirace? ;)
    díky za rady…

  4. Tak jsem zpět z Gdaňsku; je to krásné město – doporučuju!

    Co se gastronomie týče, vyzkoušeli jsme tyto podniky:

    1)Pierogarnia U Dzika: jak název napovídá, restaurace je zaměřená na pirožky. Vyzkoušeli jsme ruské i tradiční s vepřovým masem – oboje vcelku obstojné. Výborný lehce pikantní boršč. Dali jsme si i bigos a až na nesmyslnou oblohu v podání plátku pomeranče (ach ty nešvary východního bloku..) byl fajn. Na závěr baltická klasika – sledě s jablky. Není to nic, z čeho by si člověk sednul na zadek, ale na seznamování s polskou kuchyní za rozumné ceny je to tu ok.

    2)Czerwone Drzwi: údajně jedna z nejlepších restaurací ve městě, utulné prostředí, ale jinak žádná bomba. Úroveň jídel srovnatelná s těmi z Pierogarnie U Dzika, jen za dvojnásobné ceny.

    3)Cafe Mon Balzac: jasný favorit – přijemný bar/kavárna s velmi slušnou kuchyní. Skvělá rajčatová polévka s nádherným zdobením z Crème fraîche. Slušný losos v bylinkové omáčce ála Café de Paris. Dobré sendviče a domácí mátový čaj z celých listů máty. Je to tu pravda trochu dražší (chodí tu zřejmě místní expats a vyšší střední třída), ale cítili jsme se tu velmi příjemně. A hlavně vaří tu až do půlnoci (Pane Cuketko, jak to, že tady to jde? Tohle přece není ani Španělsko, ani Portugalsko! :))

    4)Pelowski: všudypřítomný řetězec pekáren/cukráren – ideální záchytný bod, když dostanete chuť na něco malého. Polské sladké pečivo sice není nic moc, zato zdejší pasztecziky kapustowe jsou výborné! Kupujte ale jen ty menší – chutnají lépe;)

    5)Pikawa: největší propadák – téhle kavárně se ve vlastním zájmu vyhýbejte! Respektive klidně tam běžte, ale nedávejte si kávu. Dojem alespoň částečně napravují docela dobrou domácí žemlovkou…

    6)Hala Targowa: gdaňské „must see“ – oči vám budou nejpíš přecházet už vchodu, kde stánkaři prodávají krásný ovozel. Ve spodním podlaží tržnice je asi patnáct obchůdků s regionálními dobrotami a především s fascinujícím výběrem nádherně vypadajících klobásek a uzenin. V několika obchodech prodávají i čerstvé ryby. Není to samozřejmě tak pestré jako v jihozápadní Evropě, ale nakupovaní je tu radost a rozhodně to tu má stokrát lepší atmosféru než na našich umělých farmářských trzích. Navíc to tu šlape od pondělka do pátku. (Ach jak krásné by to bylo třeba ve Vinohradské tržnici........) Ulovil jsem si tu pár balení sušených hříbků a vynikající lisiecké klobásky – jen se po nich zaprášilo!

    (Mimochodem, nevíte, kde by se v Praze daly sehnat polské potraviny? :))

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.