French press na kávu i čaj? RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

9 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj,
    právě jsem se stala majitelkou french press(u). S kávou teprve začínám, ale mám velmi ráda i čaj. A na ten je french press jako stvořený. A tak se ptám možná blbě, ale – můžu v něm dělat kávu i čaj? Nenačichne se nebo „neochutí“ jedním či druhým?
    Omlouvám se, jestli je tento dotaz pobuřující (mého kamaráda-milovníka čajů pobouřil takřka až k srdečnímu záchvatu :-), ale chci mít jasno…

  2. ↪ 1 Barbora: proč si slečno myslíte, že kamaráda málem šlehlo? :-)
    Rozhodně je potřeba mít oddělené konvice, navíc si myslím, že se French press na čaj pro vážné milovníky čaje nehodí.

  3. Podle mě v něm můžete dělat kávu i čaj bez problému. Když budete mít dva a dávat pozor, který je na čaj a který na kávu (-;

    A v obou případech platí – pro ukončení louhování nestačí stlačit, je třeba také hned nápoj slít, jinak se přelouhuje.

  4. ↪ 2 Vanda: hm, toho jsem se obávala :-) Co se týče čaje, nejsem „vážný milovník“. Třeba do toho ještě proniknu. Díky.

  5. caj se vicemene „nepressuje“ a navic neni u vetsiny druhu vhodne aby byl neustale louhovan.

    http://www.darjeeling.cz/…-na-pripravu
    http://caj.cz/katalog.asp?k=63

    kdyz to hodne zjednodusim, tak potrebujes jen nadobu (ve ktere nebyla [nikdy] pripravovana kava :-)) a papirove filtry se daji koupit za par korun v DM drogosce. super jsou i minutky, pro japonske caje jsou vhodne digi co maji sekundy, nektere ceje se louhuji treba 10, 20 sec.

    temer vse se da koupit v kazde dobre cajovne, tem „prodejcum caje“ co maji pobocky v obchodnich centrech bych se spise vyhnul.

  6. proč by nemohla stačit jedna nádoba (kvalitní)? Pokud se frenchpress použije jen z důvodu uvaření a následného slití, nevím, čemu by to mělo vadit…

  7. ↪ 6 seky: Musel by být celokovový a nejlépe s možností rozšroubovat část se sítky a pružinou. Pak bych to riskla, ale zase pokud se dá spodek povolit, častou manipulací se vyběhá a netěsní. Jinak stačí zapomenuté zrnko kávy a čaj má pachuť, zrovna tak jako ji chytne od plastových dílů.
    Je to jako používat jednu termosku na oboje.

  8. Používám velký french press (1,5 l) pouze na přípravu čaje, kdy po vylouhování jemně stlačím píst (ne úplně nadoraz) a hned vše rozleju do hrnků – obsah na naši rodinu akorát vyjde. Vyplachuju ho jen vodou, už má patinu. Káva by už v něm dělat nešla.

  9. ↪ 8 Naďa: jj, stejně tak dělám ve french pressu čaj – žádné stlačování silou a okamžitě po potřebné době louhování slít. V tom ostatně není rozdíl od přípravy kávy ve french pressu, ta se také musí okamžitě slít, aby se nepřelouhovala…

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.