Zapékací miska - lasagne aj. RSS

Štítky: , , , ,

20 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Milí kuchtíci,
    sháním nějakou misku na zapékání, nejlépe obdélníkovou – užitím bude nejčastěji na lasagne.
    Jakou volíte vy? Keramiku? Kov? Sklo? Co vydrží, nepřipéká, dá se dobře umýt (v ruce, myčku nemám). Zaujala mě třeba od GreenPan Dubai lasagne, ale cena mi přijde zcela zbytečně nadsazená. Dobře vypadají i zapékací misky/formy z Ikea, ale máte s nimi zkušenosti?
    Díky

  2. ↪ 1 Ívy: Já mám na tyhle věci nejradši keramiku – vždycky se mi v ní upeče všechno tak akorát a umýt to jde taky dobre (maximálně se to nechá odmočit). Nádobí mám různé, neco od Tescomy, neco , Ikeu asi ne (ale taky se mi líbí), neco z kulina.cz (myslím že značku Revol), no a samozřejmě pokukuju po Emile Henry:) Od Greenpan miluju pánve a taky mám šikovný rendlík na bešamely, pudinky atd, ale na lasagne mi to připadá zbytečné, a už jen to porcování a servírování bez kovového nástroje si tam neumím moc představit… Se sklem zatím moc zkušeností nemám.

  3. já jsem tedy zastáncem skla, s keramikou se musí zacházet opatrně a na to já nemám trpělivost, takže už mi jedna miska praskla kůli horku, druhá má popraskaný povrch a navíc se mi v keramice na okrajích vše připaluje, zato skleněný pekáč je nesmrtelný a to, že ho občas dám i na plynovou plotnu, i když by se nemělo:-)

  4. Tak mi docházi, ze jsem popletla keramiku s porcelánem:) Revol je samozřejmě porcelán, miska od Tescomy taktéž.
    Se sklem se ale ohledně změn teplot musí taky opatrně, ne?

  5. na lasagne, a vůbec na všechny zapékané pokrmy používám sklo. v naší rodině se nádoby z varného skla používají už 20 let a jsou to stále ty samé ;-)

  6. ↪ 4 yannka: to jsem si taky myslela, že stejně jako u té keramiky bude třeba hlídat teplotní šok, ale pekáč po tchýni toho už za těch sedm let, co ho mám, zažil hodně a musím zaklepat, že přežil – a to i snahu o bůček alá momofuku.

  7. Já mám se sklem špatné zkušenosti. Kdysi jsem dostal zapékací misku (výrobce nepamatuji). Po 2 měsících (asi při pátém použití) mi normálně rupla v troubě při 180 st C. Od té doby již sklu nevěřím, používám keramiku.

  8. Používám ty skleněné z Ikea a jsem s nimi spokojen.

  9. skleněná (simax), obdélníková s poklopem, super vynález. Drží výborně, doma je asi 4 roky, tou předchozí někdo pořídně praštil o zem, jinak by sloužila dodnes. a sama jsem teď dostala ten samý tvar, ale od polského Termisilu, tak snad taky vydrží (prý záruka 10 let, ohoho).
    Mimo jiné se v ní dobře dělá tiramisu a podobné vrstvené záležitosti, navíc, když se dá do lednice, je to čím přikrýt, nenačichne to a dají se na to položit další věci, což je fajn.

  10. Taky mám sklo, ale i nerez pekáček. V tom se dělají lasagne výborně, myje se hůř než sklo. S keramikou ani porcelánem zkušenosti nemám.

  11. Mám oblédníkovou misku Emile Henry. Nekoupila jsem si jí, dostala se ke mně za nastřádané body od banky. Jsem spokojená jak s používáním, tak i s údržbou. Není problém dát pekáček z ledničky rovnou do trouby. Také mám nějaké porcelánové z Ikei…nemůžu si stěžovat. Ale z „Emila“ nám to chutná tak nějak víc. ;-)

  12. Děkuji všem.
    S tím sklem jste mě poměrně překvapili, mám z něho obavy, že se snadno štípne a bude náchylnější k prasknutí citelněji než kamenina/kera­mika/porcelán. Ale možná je to jen můj předsudek, mělo by to vydržet nějaké to skladování s ostatním nádobím.

  13. ↪ 12 Ívy: Na skoro všech keramických formách máme krásně popraskanou glazuru a naštípané to je taky dost. takže leda ten Emil je asi trvanlivější. Mimochodem, nekdo, tusim kami, na foru o nadobi nebo sporacich psal, ze ve skle i vari atd., tak myslim, ze to bude celkem stale. Mně je to celkem jedno, ale ta moznost priklopeni, misto toho, abych se palila pri prikladani u nejakeho alobalu me tesi. a pak ta prusvitnost, takze vidim, co se dole deje, poklicku maji i misky z jinych materialu.

  14. Přesně jak píše farfalla, líbí se mi, že do pekáčku vidím, jestli se nepřipaluje zespodu. A varné sklo je opravdu odolné, je pevné a muselo by se s ním asi opravdu hodně praštit, aby se naštíplo nebo rozbilo.

  15. Na rozdíl od většiny názorů zde jsem sklo vyzkoušela a pak se ho velmi ráda zbavila. Náchylnost k rozbití není problém, používala sem ho v době, kdy jsem bydlela každý rok v jiném bytě s jinou troubou, ale v tom, že je spíše překážkou úspěšného pečení. Sice do něj vidíte, ale ve skle prostě nehrozí, že by se vám něco připeklo, to už byste to zvrchu musela mít na uhel. Takže já jsem pravidelně nebyla spokojená s tím, jak bylo těsto zespodu nedopečené. Preferuji karlovarský porcelán, ve kterém se vše lépe propeče, mě to i lépe chutná, nádoby jdou lépe umýt než sklo (na něm zůstávají připekliny, jejichž odstraňováním strávíte mládí). S keramikou od Emile Henry jsem také spokojená. Ani u jedné nádoby od těchto dvou výrobců se mi nikdy nestalo, že by praskla glazura. Jediný kus karlovarského porcelánu, který se mi za skoro deset let podařilo rozbít, nepřežil stěhování, protože jsem ho nezabalila. Na lasagne používám většinou vyšší obdelníkovou nádobu z karlových var viz odkaz.
    http://www.thun.cz/…ci-misy.html

  16. Možná by si někdo vybral zde. Někteří Cuketáři již mají zkušenosti a myslím, že jen ty dobré: http://olivovakucharka.webgarden.cz/…sky-obchudek

  17. Na Slevomatu dnes zapékací mísy E. Henry:

    http://www.slevomat.cz/…-emile-henry?…

  18. Za mě to nakonec před těma dvěma roky vyřešil „ježíšek“: Pořídil malou a velkou zapékačku v Le Creuset v outletu. Spokojenost maximální.

  19. ↪ 16 Bali: Ano, u Bali nakupuju :)

  20. Hlasuji za sklo. Mam dve zapekaci formy do Pyrexu a vydrzely uz kde co. Vyhodou je, ze do nich clovek vidi, velmi dobre se myji a neposkrabou se, odolnost na teplotni sok vyzkousena. Jedinou nevyhodou je, ze ne vsechny velikosti a tvary Pyrex prodava s poklici na peceni. Ja, kdyz je to nutne, si vystacim s hlinikovou folii. Aspon mi poklice nikde nezabira misto.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.