Kuchařka pro začátečníky RSS

Štítky: , , , ,

13 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj,
    jakou kuchařku byste doporučili začínající kuchařce? Nejsem kuchyní úplně nepolíbená, ale moc nevařím, a ráda bych začala. Takže bych potřebovala něco jako první kuchařku na naučení základů… a zároveň aby ty recepty byly trochu šmrncovní, něco z český kuchyně a něco odjinud, ale z dostupných surovin a kniha pokud možno v češtině.
    Říkala jsem si, že asi Kuchařka pro dceru, tu jsme jednou někomu v rodině kupovali – jsou v ní dobré recepty? Listovala jsem v dnes, ale asi jsem čekala víc. Jinak do knihkupectví jsem vlastně šla kouknout na Zpátky domů, ale je tam málo obrázků :) a na Jamieho 30minutový menu (nepočítám, že to někdo dá tak rychle :) Všimla jsem si i edice kuchařek Apetit, docela se mi líbily… Poradíte?

  2. Zkuste si pockat na novou kucharku, kterou prave dodelava Vaclav Fric, mela by to byt bomba.

  3. ↪ 1 Kacica: Zkuste něco staršího (tj. oberte maminku nebo babičku), podle mě je na ty základy dobrá např. Kuchařka naší vesnice (ale starší vydání, ideálně z 60. let; před časem jsem totiž viděla jakousi novou verzi a je téměř nepoužitelná). Varianty: Vaříme zdravě, chutně, hospodárně, Nová domácí kuchařka apod. plus klasika – Sandtnerka, Vilém Vrabec apod.
    Kuchařku pro dceru jsem před časem pod vlivem mediální masáže taky koupila (synovi), ale moc se mi nelíbí.

  4. ↪ 1 Kacica: pokud nechcete takovou tu úplnou encyklopedii, tak je fajn kuchařka Šárky Škachové (www.gurmanka.cz) „Rande s gurmánkou v české kuchyni“. Postupy jsou jasné, suroviny vesměs základní a texty milé a inspirativní:) Co se týče Apetitu, četla jsem zatím spíš nepříliš nadšené reakce. Mimo jiné se jim často nedaří odhadnout množství surovin, což může zkušený kuchař odhalit včas, ale začátečníkovi to může zkazit celý recept, který je jinak zajímavý. Kuchařku pro dceru mám, něco se mi v ní líbí, něco méně, své místo v knihovně má, ale jako „bibli pro začátečníky“ bych ji taky úplně neviděla.

  5. Na českou kuchyni jednoznačně kuchařku ZAPOMENUTÉ POKLADY ČESKÉ KUCHYNĚ … sama jsem českou kuchyni nikdy moc nevařila, a tak jsem v podstatě odcházela od rodičů českou kuchyní nepolíbená. Jediný, co jsem snad uměla jakžtakž, byla rajská a guláš. Teď umím vynikající svíčkovou a mnohem více. Ta kuchařka je perfektně napsaná, samosebou se snažím dodržovat zdravější životní styl, takže určité suroviny přizpůsobuji tomu (např. nepoužívám slaninu, sádlo, máslo, ale 100 g toho nahradím jednou lžící rýžového oleje, apod.). Co se týče té modernější, tak mě třeba zaujaly kuchařky od Apetitu – mám polévky, brambory a koláče, a z té polévkové čerpám neustále, jsou tam jak moderní, tak klasické polévky. Maso bylo taky velice pěkně zpracované, ale byly tam recepty, které spíše znám, tak kuchařku dostala kamarádka. Mám i všechny ty Pohlreichovy kuchařky, ale přiznám se, že z nich jsem vařila minimum, je to poměrně náročné ná shánění surovin.

  6. Vaříme chutně, zdravě, hospodárně už má asi 19 vydání. Jsou tam naprosté základy všeho, pravda, italské risotto tam není.

  7. No, ty starý kuchařky se mi vždycky líbily, chtěla jsem vlastně něco takovýho, ale novýho :) Máma má doma jak Kuchařku naší vesnice, tak Vaříme zdravě, chutně, hospodárně… a obě mě jako malou bavily, jestli se pamatuju, právě pro ty základy, taky jsem podle toho kdysi něco zkoušela, a brácha se z nich naučil dobře vařit… pak jsme měli doma Hrníčkový kuchařky, a podle toho jsem před mnoha lety zkoušela péct první bábovky a koláče, vždycky vyšly výborně. Tak si je možná zase „půjčím“.
    A počkám si teda na toho Friče, to by mohlo být ono…
    Díky za tip na kuchařku Rande s gurmánkou, na webu maj ukázku receptu, a vypadá to dobře napsaný a postup lempluvzdorný :) a jestli tam jsou i takový lákavý fotky, jako je v ukázce ta kulajda, tak to beru :)
    Na ty Zapomenutý poklady se taky podívám!
    Apetit se mi líbil, je to pěkně udělaný, snadno se v tom hledá, ale vím, že některý ty časopisový recepty nejsou stoprocentní, ale pro inspiraci jsou výborný.
    Zatím moc díky, a klidně raďte dál :)

  8. Já doporučuju Basic cooking od Ikaru. P.S. je tam i recept na italské risotto

  9. Mně nejvíc sedne Vilém Vrabec – vyhovuje mi ta chlapská důkladnost v obecných úvodech ke kapitolám, kde je napsáno nejen „co“ a „jak“, ale taky „proč“.
    Bohužel staré vydání mám jen Studené kuchyně, ale mám teď nově z Levných knih nové vydání Velké kuchyřky a je dobré, byť oproti té mé staré je trochu okleštěné, hlavně o pičičandy, jako obrázky výroby konvalinek z pórkových listů :)
    V kuchařkách z ženských rukou až příliš často funguje princip „jak říkaly babičky“ či „již svatá Magdalena Dobromila“ – ale bez zdůvodnění. A to mi vadí, nechci solit vodu na knedlíky jen proto „že se to tak dělá“. Bohužel ani Vrabec to tam nemá kdovíjak podrobně, ale ve srovnání třeba s Kuchařkou naší vesnice a dalšími klasikami je to aspoň něco.
    Kuchařku pro dceru jsem si prohlížela v knihkupectví, nezaujala mě.

    Na pečení mám ráda Pečeme s potěšením – jednak jsou tam opravdu funkční recepty, jednak má takovou obecnou úvodní část, kde jsou obecná vysvětlení k práci s různými těsty.

  10. Mám Českou kuchařku od Fialové z roku 75, učila jsem se z ní, ale stejně dělám většinu věcí podle bábiny. Ráda si kupuju časopis Gurmet, je to moje malá úchylka, jednak se mi líbí, taky mě baví články a skoro z každého čísla něco vyzkouším. A nikdy mě nezklamal popis a poměr surovin. Co mě zaujme a odzkouším, vystřihnu a vylepím do bloku.

  11. Já nedám dopustit na Kuchařku pro dceru, pravda časem jsem si některé recepty přizpůsobila svojí chuti a na pečení Velkou domácí cukrářku.

  12. Taky doporučím Basic cooking. Mám i Rande s gurmánkou, ale to mě moc neoslovuje.

  13. Vaříme zdravě,chutně,hos­podárně – nejlepší pro úplného začátečníka.Italské risoto a pod. hravě na netu či jinde,ale
    tohle je perfektní základ,ke kterému se člověk rád vrací i po letech.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.