Jídla vhodná k ohřívání RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

19 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj, uvítal bych tipy na recepty a jídla, kterým co nejméně ublíží ohřátí druhý den. Jde mi o vaření oběda do práce večer po práci, takže např. svíčková není dobrý tip ;-).

  2. Nejaké gulášoidné (what a word :D) jedlá sú ideálne. Trvá to dlho, ale človek na to nemusí dávať pozor a uležané je to lepšie (takže spokojne aj zásoba na dva dni dopredu). Omáčky detto, tekvice a podobných radostí je teraz plný každý obchod.
    Prípadne čokoľvek, čo uvarí žena/muž/ktokoľvek iný :))

  3. Vhodne jsou podle me takove ty omackove veci. At uz gulas, nebo treba nejake kari nebo tak neco. Potom treba i testoviny, nejake zapecene lasane… Uplne idealni jsou jakekoliv jidla „z jednoho hrnce“ ke kterym se nemusi moc resit priloha, protoze s tou podle me byva asi nejvetsi problem. Stara ryze, stare brambory nebo treba stare knedliky ohrate nekde v praci v mikrovlnce proste nikdy nebudou to prave orechove. :)

  4. Luštěniny, bulgur, kuskus, polévky.

  5. Přítel vaří skoro každý den k večeři jídlo, které mám i na druhý den do práce. Těstoviny, rizota, případně omáčky nebo maso s přílohou. Je pravda, že čerstvé chutná lépe, ale ohřát se dá myslím vše.

  6. podle mě je jednoduší spíše vypsat jídla, které ohřívané už nejsou úplně ok :) Těch moc nebude a všechno ostatní jsou věci i k ohřívání..

  7. Ještě by možná pomohlo upřesnit používaný způsob ohřívání. Na sporáku nebo vařiči je to celkem problém, ale (podle mé zkušenosti) je to s mikrovlnkou celkem OK a ohřívat jde skoro vše (taky jsem za ni asi pět let bojovala, než nám tu naši, úplně nejlacinější šunt za pár korun) koupili, on ten dvouplotýnkáč fakt nebyl optimální. Faktem ovšem je, že většina kolegů chodí do okolních (mmch. dost hrozných) restaurací a jídlo jsem si ze začátku nosila jen já sama, časem se jich pár přidalo.

  8. Prakticky souhlas se všemi „předřečníky“.

    Pak jsou ještě teplá jídla, která chutnají výborně druhý den neohřátá: fried rice, zejména zeleninová (česky asi rizoto), různé těstoviny, čočka po orientálsku…

    Přiznávám, že to není odpověď na původní otázku, a též trochu méně vhodné do nadcházející zimní sezóny.

  9. Ohřívání probíhá v mikrovlnce.

    Ohřát jde samozřejmě téměř všechno, ale ne všechno je potom stejně dobrý ;-). Samozřejmě už mám vyzkoušený, že různý „gulášoidní“ dušená jídla z jednoho hrnce jsou v pohodě. Nebo možná i naopak, druhý den jsou lepší.

    Ale přece jenom to nemůže člověk pořád, tak proto se zajímám o tipy i na něco jinýho …

  10. Skvělé je, v mikrovlnce se dá ohřát třeba bamborová kaše a jistě i další věci, co na vařiči nejdou.
    Ale na ohřátí čehokoli smaženého či dobře pečeného je lepší pánvička.

  11. Obecně jsou dobré věci, které jsou složeny z menších kousků a jdou v průběhu promíchat. Příklad – čtvrtka pečeného kuřete ne, ale kuřecí čína s rýží jo. A čím „vodnatější“, tím líp to mikrovlnka ohřeje.
    Obecně nemám dobrou zkušenost s ohřívaným kuřecím masem (přijde mi nějaké zasmrádlé, i když zkažené samozřejmě není), s bramborama (okraje okoralé, vevnitř studené), již zmíněnými velkými kusy masa. Naopak zcela bez problémů jsou různé omáčky a dušená masa, třeba i se zeleninou, polévky (je lepší ohřívat v hluboké misce a průběžné promíchávat). Těstoviny jsou nejlepší čerstvé, ale dají se. Rýže z příloh na ohřívání asi nejlepší, zvlášť když je promíchaná s omáčkou, stejně jako kuskus.
    Bohužel, většina jídel vhodná na ohřívání je velmi choulostivá na přenášení. Žádná krabička není vodotěsná. Takže radím velkou opatrnost při transportu.

  12. Přidám se k doporučením výše, jen dodám, že se mi také osvědčila různá luštěninová jídla (fazole/čočka se zeleninou nebo i s masem, dály). Problém s transportem tekutějších jídel úspěšně řeším pomocí papírových tašek s rovným dnem nebo pomocí košíku, který funguje ještě spolehlivěji.

    Ohledně rýže: dá se ohřát v mikrovlnce docela dobře, ale chcete-li ji ohřívat samostatně, tak doporučuju ohřívat v uzavřené nádobě, aby se nevysušila. Pokud mám rýži jako přílohu, tak si ji ale poslední dobou většinou vařím až ráno. Není to problém, pokud ji člověk večer propláchne a připraví i s vodou do hrnce. Ráno pak stačí zapálit pod hrncem a mezitím třeba snídat nebo se oblíkat. Rýži noční pobyt ve vodě neuškodí, ba většinou jí naopak prospěje (čím starší rýže, tím lépe jí bude). Akorát je po tom nočním namáčení potřeba zkrátit o pár minut dobu varu.

  13. ↪ 11 olu: Krabičky Lock-lock vodotěsné jsou, praktikujeme úspěšně již několik let :)
    Jídla k ohřívání – dost jsem si do práce vařila husté polévky, ty jsou ohřáté moc dobré. Ujdou jídla z těstovin, kuskusu a rýže. Jídla z brambor jsou nedobrá, snesou se ještě zapečené, ale také je to divné.
    Krom polévek mi vyhovovaly různé gulášoidní a sotéoidní věci, tedy malé kousky dušeného masa v omáčce. To je ohřáté též chutné.
    Výborná je také např. dušená mrkev, zadělávaný hrášek apod. či kombinace zmíněného výše, tedy např. vepřové dušené v mrkvi.
    Pečené maso není ohřívané dobré, to je lepší na studeno, třeba s chlebem a okurkou.

    Většinou je docela dobré ohřívané jídlo ta masová a zeleninová část a divě chutná ohřívaná příloha. proto jsme si jako přílohu spíš kupovala čerstvé pečivo – k většině věcí není zakousnutí chleba nic divného. Ve většině případů je to lepší než „jeté“ brambory či těstoviny.
    Dobře se ohřívá knedlík, zejména kynutý, ale chce to vzít si ho v krabičce zvlášť a při ohřívání trochu pocákakat vodou.

    Ještě se dobře ohřívají luštěniny – dušená čočka, bretaňské či mexické fazole… jsou skoro lepší než po uvaření.

    Z masa se také ohřívají docela dobře mleté věci – sekaná, karbanátky, super jsou různé kuličky z mletého masa v omáčce… to také nezíská tu divnou pachuť „od včerejšího dne“.

    V práci jsem neohřívala v té plastové piksle, ale vždy přendala pokrm do keramické misky – při ohřívání v tom plastu mám pocit, že to chytá divnou pachuť. Misku a lžíci si nechávám v práci trvale, donesla jsem si tam i houbičku, jar a utěrku, abych to měla jak mýt.

  14. Ty jo, tak tohle mě popravdě ještě nenapadlo řešit. Co večer uvařím, to máme na druhý den do práce… :)

  15. 14: Jasně, tak u mě to funguje podobně, ale časem sem si začínal všímat, že něco je ten druhej den lepší, něco horší a něco možná tak stejný. Proto tohle téma :-).

  16. ↪ 15 vipanos: Ještě jsem si uvědomila, že kdysi jsem tu v jídelníčkovém tématu dávala k dispozici svůj jídelníček na obědy a večeře – a právě obědy jsou tam ve všední dny vždy určeny k připravení večer předem na druhý den do práce. Byla jsem tehdy těhotná, takže jídelníček tomu odpovídal (žádné rizikové potraviny a tak), ale třeba tam můžete najít nějakou inspiraci, je to na 6 týdnů, takže docela dost jídel. https://spreadsheets.google.com/spreadsheet/pub?…

  17. ↪ 16 kami:
    Děkuju moc, určitě si to prostuduju a nechám se inspirovat. Moc se mi líbí už jenom ten rozpis a nákupní seznam.

  18. Mám stejný problém, v práci jen mikrovlnku a nutnost připravovat si do práce den předem jídlo. Takže: polévky, dušená jídla (kousky masa i plátky) – již uvedeno gulášoidní, roštěnkoidní. Z příloh rýže, těstoviny (ty raději ohřívat na menší výkon), brambory (bohužel nevím, jestli máte stejný problém jako já – pokud mi dojdou brambory od soukromého zemědělce a musím koupit v obchodě, jsou jakž takž poživatelné jen po uvaření, druhý den zhnědnou či zbělají, naskáčou jim fleky apod. a jsou příšerné – takže ohřívat lze, ale jen ty kvalitní brambory druhý den i chutnají). Knedlíky ohříváme zvlášť zabalené volně do igelitového sáčku. Dobrá jsou jídla z jednoho hrnce – rizoto, buřtguláš, fazolový kotlík apod. I sekaná jde. V každém případě je vhodné ohřívat spíš na nižší výkon, nikoliv na „plný ceres“, pak se totiž u omáček na talíři utvoří seschlý okraj a maso může různě okorat (třeba sekaná z Globusu). Moc dobrá nejsou různá pečená jídla (grilované kuře apod.).

  19. Skvělé jsou všechna omáčkoidní/gulášová jídla. Osvědčily se mi také různé quiche. Těstoviny ne, po ohřátí mi přijdou rozvařené. Brambory také moc ne, snad s výjimkou francouzských a dauphiné, pokud jsou trošku „tekutější“ :-) . A samozřejmě polévky …

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.