mandlový koláč z Ikea RSS

Štítky: , , , , ,

10 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Nemáte někdo recept na tento bezlepkový švédský koláč? Předpokládám, že bude základem mandlová mouka a sekané mandle, ale co dál?

  2. Co neco takoveho?

    http://www.kokaihop.se/…-mandeltarta

  3. Loni jsem na něj narazila na nějaké diskuzi, trochu jsem ho zjednodušila a asi na počtvrté co jsem ubírala cukr a máslo je k mé spokojenosti. Jmenuje Dort krále Oskara II. Vynechala jsem spaření a loupání mandlí, se slupkou je dort výrazněji mandlový, taky výrobu krokantu, který se drtí a přidává do krému a taky opražení mandlových lupínků na posyp, vždycky mi na dortu zvlhly a když už se do dortu pustím, dělám aspoň 2 až 3 a nechám je v mrazáku, po vytáhnutí jsou do 20 min k jídlu.
    Hmota:
    100g mletých mandlí se slupkou
    100g cukru
    4 bílky
    Krém:
    4 žloutky
    70g cukru
    200 ml husté 40% smetany (nahrazuju šlehačkou)
    100b másla

    Bílky ušlehat do tuha, přidat cukr a mandle. Hustou hmotu nanáším stěrkou na pečící papír, který potřu olejem. Na jeden plech udělám 2 kruhy cca jako dezertní talíře. Bez potření olejem se papír přilepí a težko se sundává. Mělo by vyjít 6 placek. Peču cca 15 min při 175 C.
    Žloutky, cukr a smetanu šleháme v kastrolku na mírném ohni dokud hmota netuhne. Inhed odstavíme, vmícháme máslo a vymícháme kompaktní krém. Necháme ztuhnout. Je důležité počkat než řídká hmota vychladne a ztuhne do podoby hutnosti studené krupicové kaše, jinak stéká.
    Jednotlivé pláty potíráme vrstvou krému, nakonec potřeme boky a nahoru dáme krému víc.

  4. Skvělý a osobně ozkoušený recept na tento dort jsem našla na jednom švédském blogu, je plný vychytávek (třeba dát dort přes noc do mrazáku, protože jinak se nedá moc nakrájet). Taky doporučuju nevynechat mandlový krokant. http://annesfood.blogspot.com/…ay-blog.html

  5. Skvělé recepty, ale dost mě mrzí, že v Ikea už není k dostání originální Almondy Daim, mají teď 3 druhy mandlových dortů vyrobených pod jejich Ikea značkou, zatím jsem neochutnala, šla jsem pro Almondy Daim a nic :/, nevíte, která z těch tří chutná nejvíce jako ten původní Almondy Daim?

  6. pro upřesnění ještě: http://www.almondy.com/uk/2.1.2.html

  7. Zkoušela jsem dort podle receptu od uživatele Vanda a vůbec se nepovedl. I po potření olejem se neuvěřitelně lepil na pečící papír, trhal se a lámal, krém neztuhl… Nakonec ho jíme z mističek lžičkou. Postupovala jsem přesně podle receptu a výsledek děs. (Alespoň vizuálně – pokud má někdo rád hmotu sladkou jako cecek, určitě mu zachutná :D )

  8. ↪ 7 diomen: Na poprvé se mi taky moc nepovedl, správné vyšlehání bílků je zásadní stejně jako u makronek. Cukru můžete ubrat, pokud to ještě jednou zkusíte. Ale co se týká krému, mám podezření, že chyba je v másle. Minulý týden jsem pekla žloutkové řezy a medovník se dvěma krémy a byla jsem nepříčetná, ani jeden krém mi neztuhl! Souběžně jsem dělala makronky se slaným karamelem a ten byl bez problémů. Koupila jsem 4 stejná másla, neumím si to vysvětlit.

  9. Nevím, co prodává Ikea, ale tento je strašně dobrý a jednoduchý: http://kitchenette.cz/…ndlovy-kolac

  10. Zkoušel jsem tento a spokojenost http://www.mistrchuti.cz/…vy-ikeadort/

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.