Domácí paštika RSS

Štítky: ,

13 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Mám za sebou první pokus výroby domácí paštiky z husích jater, postup, kdy se játra orestují, pomixují, dají do terinky a pak se vychladí v ledničce, tj. nevaří se ve vodní lázni.
    Kromě 1 kg jater tam přišla ještě na sádle orestovaná cibulka, bílé víno, sůl, z koření pepř, tymián, muškátový oříšek.
    Paštika je ale hrozně silná, opravdu poctivá, že je to až na škodu. Chtělo by to něčím zjemnit, nastavit. Našla jsem v receptech, že lze přidat smetanu, máslo, uvařená vejce, pomletou housku atd, v každém receptu je něco jiného. Poradíte mi prosím z osobní zkušenosti, co nejlépe a v jakém množství do paštiky přidat, aby byla jemnější a ne tak výrazná?
    Vím, že by šlo dát půl na půl jater a masa nebo bůčku, ale vyčetla jsem, že pokud se dělá z masa, je třeba vařit ve vodní lázni. Já potřebuji ten postup viz výše, bez vodní lázně, jelikož potřebuji paštiku dělat do různých menších nádob a nechci být omezená tím, kterou nádobu můžu dát do trouby.
    Máte nějaké vlastní recepty na paštiku bez vodní lázně, o které byste se podělili?
    Děkuji předem.

  2. já pak ta studená orestovaná játra mixuju s máslem 2:1 – je to de facto spíš taková játrová pomazánka, jen je škoda, že vydrží sotva týden, jak není „zavařená“

  3. na 400 g jater jsem dávala dle receptu z BBC Good Food 170 ml šlehačky, orestovat na 50 g másla, šalotka, tymián, sůl, pepř, dle obdarovaných dobrá
    pokud by byl zájem, až se dostanu domů, opíšu přesný recept

  4. S paštikama je to složité. Snažil jsem se najít nějakou přesnou definici ale nepovedlo se.
    Já osobně dělám kachní paštiku asi takto.
    Dám vařit kachní krky s kořenovou zeleninou a divokým kořením. Cca po 2hod maso vyndám a oberu.
    Mezitím si na sádle(kachni/husy) opeču cibulku s kousky jater. Opékám jen krátce aby se uplně nevysušila a zustala uprostred pěkně červená. Pridám bylinky(co kdo má rád,já mám nejradeji asi tymián),sul a pepř. V mixéru(asi by se dalo i v mlýnku) nasekám obrané maso a játrovou směs.Potupně přilévám rozpuštěné máslo. Také se dají přisypat sušené plody např brusinky
    Směs nedělám uplně najemno,Formu vyložím slaninou,přidám směs urovnám a peču v troube na 100°C cca 30min (pokud by se játra orestovala víc tak asi ani není potreba zapékat.

    Jak říkám nevím jestli se tento pokrm dá nazývat paštikou.Ale vypadá tak a chutná výborně

  5. ↪ 4 baTh: Díky, myslíte, že kdyby se tedy játra orestovala úplně (tak jsem to dělala já), tak netřeba zapékat – vzhledem k tomu, že maso (krky, ale asi by šlo použít i něco jiného, že…) je již vařené?
    Receptů s kombinací masa (králík, vepřové, bůček atd.) a jater jsem našla hodně, ale všechny uvádeli zapékání v troubě. Předvařit maso ale je supr nápad.
    Krky dáváte asi až do vroucí vody, že?
    Díky moc.

  6. ↪ 3 Moirain: Děkuji, a není při přidání šlehačky pak paštika příliš řídká? Toho se trochu bojím…

  7. Ještě prosím… jak rychle je třeba domácí paštiku zpotřebovat? Pokud se zalije sádlem, prodlouží to její trvanlivost (samozřejmě když je nenačatá)?

  8. ↪ 6 Lota: rozhodně ne a po zchladnutí má naprosto perfektní roztíratelnou leč nekašovitou konzistenci

    ↪ 7 Lota: kamarádka sklenici spotřebovala za týden, zatím nevydané kusy mám v mrazáku (recept povoluje)

  9. ↪ 1 Lota: Recept z letošního listopadového BBC Good Food:
    50 g nesoleného másla
    2 šalotky, najemno
    400 g kachních, nebo kuřecích jater
    1 čl odrhnutých lístků tymiánu (moje pzn. lépe čerstvý)
    2 čl ginu (dala jsem brandy)
    170 ml šlehačky (double cream)

    na zalití:
    100 g nesoleného másla
    16 bobulek jalovce, nasekaných
    2 čl lístků tymiánu

    Máslo na paštiku rozpusťte v pánvi a osmažte na něm pomalu šalotku (recept říká 5 minut), přidejte játra, tymián a dostatek mletého černého pepře, a játra opékejte 5 minut (já až byla játra dostatečně tepelně opracovaná, ale ještě ne vysušená), zalijte ginem a vařte další minutu.

    Dejte do mixéru, včetně všech výpečků, přidejte šlehačku a půl čajové lžičky soli, rozmixujte dohladka.

    Rozdělte do nádob (já použila vyvařené malé zavařovací sklenice), na povrch paštiky nalijte rozpuštěné máslo s tymiánem a jalovcem.

    Paštika se dá zmrazit, podle receptu až na jeden měsíc.

  10. ↪ 9 Moirain: Díky moc. Zkoušela jsem dnes přidat do té mé již hotové, ale moc intenzivní na zjemnění: máslo, nastrouhaná vařená vejce, jablečné pyré, rozmačkané avokádo. Vše jsem promíchala a vrátila do nádoby. Je o mnoho lepší, jemnější, ne tak silná. Avokádo byl můj nápad, jelikož se mi doma jedno už hodně měkké válelo a myslím, že je to fajn :)
    Něco jsem nechala a zbytek zamrazila, díky za tip.

  11. Mne sa tohto roku strasne podarila /aspoň moji stravníci si ju nevedeli vynachváliť/ silvestrovska paštika z kuracej pečene:
    Na masle podusiť červnú cibuľu, pridať očistené kuracie pečienky (nesoliť ani nekoreniť!), rýchlo osmažiť tak aby v strede ostali ružové, zaliať pohárikom portského /mne to nádherne zahorelo vysokým plameňom, takže sa mi po prvý raz podarilo flambovanie – podľa mňa to k tej chuti výrazne prispelo/, nechať šťavu odpariť až do sirupovej konzistencie. Prípadne možno spolu s alkoholom pridať trochu tymiánu.
    Nechať vychladnúť a rozmixovať v kuchynskom robote 1:1 s dobrým maslom, osoliť a okoreniť. Vyložiť misku papierom na pečenie, naliať do nej zmes, na vrch naliať tenku vrstvu roztopeného masla a odložiť do chladničky na 24 hodín (alebo aspoň cez noc)

  12. Nejlepsi recept na jatrovou pastiku od vaska frice, nedam na nej dopustit.
    Jatra (650g) ocistit, orestovat na masle s veprovym masem (200g), pridat sul, pepr, nove koreni, bobkovy list, podlit 3 dcl suche cervene vino, a dusit cca hodinu. vedle orestovat slaninu (200g), 2 cibule a cesnek (6 strouzku). na konci vse smichat, rozmixovat s 200g masla. do formy (srnci hrbet) dat slaninu a pak tu pastiku, zabalit do slaniny, nechat do druheho dne. a pak luxus. kdyz pridate coumberland nebo nejakou jinou sladkou omacku, bude nadsena i tchyne.

  13. Díky všem za příspěvky. Na Vánoce jsem dělala jako dárečky paštiku, povedla se úžasně, vyšla jsem z chyb z prvního pokusu. Dala jsem ji do skleněných miseček, posypala mandlemi, zeleným pepřem naloženým v brandy, zalila máslem, to celé zabalit do celofánu. Vypadalo to úžasně a navíc všichni se olizovali. Takže jsem byla moc ráda! Recept jsem upravila podle Vašich rad, všemožných receptů, co jsem našla, dostupných surovin (domácí králík) a vlastního pocitu. A výsledek, alespoň pro nás, fantastický. Nakonec jsem postupovala takto:

    800 g kuřecích jater (naložit do mlíka pár hodin předem)
    400 g vařeného králičího masa (do vroucí vody dát králíka, mrkev a petržel, uvařit cca 45 min, obrat)

    3 bílé cibule
    4 stroužky česneku
    vepřové sádlo
    200 ml brandy
    sůl, pepř, tymián
    300g slaniny (na malé čtverečky, osmažit zvlášť na troše sádla)
    máslo (nejlépe přepuštěné, ale lze i obyč)
    10 ks vařená vejce
    madle (spařit, oloupat, část nasekat a dát dovnitř, zbytek nahoru)
    brusinky (1 větší sklenice)
    zelený pepř (sušený, naložit den předem do brandy)
    smetana ke šlehání (250 ml)

    Na sádle osmažit cibuli, přidat česnek, pak játra (slité od mlíka), orestovat, přidat tymián, brandy, chvíli povařit. Rozmixovat dohromady játra, maso, vejce, smetanu. Propasírovat najemno (doporučuji nevynechat, paštika má pak krásnou jemnou konzistenci). Přidat mandle, slaninu, brusinky, důkladně promíchat.
    Dát do misek, uhladit, posypat mandlema, zalít rozpuštěným máslem a posypat jemně zeleným pepřem. Dát vychladit.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.