Nejlepší majonéza z českých obchodů? RSS

Štítky: , ,

22 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Která kupovaná majonéza je Vaše top? V ČR majonézu vůbec nekupuju, většinou mám zásoby švýcarské Thommy mayo, oproti které je Hellmans ten největší blaf, ale zásoby už došly a do klasického vánočního bramborového salátu chci nějakou opravdu dobrou. Děkuji! (P.S. kdybyste věděli o místě v Praze kde se dá sehnat Thommy, také budu ráda za tipy)

  2. Domácí nechcete kvůli syrovým žloutkům? Se ptám, protože právě já z toho mám trošku strach.

  3. ↪ 2 vipanos: Ano, přesně tak. Domací výrobě čehokoliv se nebráním a dělám to ráda, ale ne pokud se jedná o syrové živočišné produkty, v tomto případě žloutky. Mám k tomu prostě odpor. V kupovaných majonézách jsou vždycky žloutky pasterizované, a nebo pokud bych mohla doma žloutky nějak před výrobou majonézy pasterizovat, tak by to bylo fajn a domácí bych brala, ale ve všech receptech na domácí majonézy jsou žloutky syrový, bez jakýkoliv úpravy.

  4. nekde jsem slysel nazor (takze hodnovernost maximalni…), ze bakterie salmonely jsou pouze v bilcich. Asi nejlepsi cesta je salmonelu prodelat (napr. jako spalnicky) a vytvorit si alespon castecnou imunitu..

  5. Thommy se u nás asi koupit nedá. Ale zkuste majonézu z Dm, ta je dobrá a myslím, že Thommy i podobná.

  6. Preferuji domácí, zatím nebyl vůbec žádný problém. Nicméně dříve jsem kupovala v lahůdkách v Říčanech u paní Čiháčkové.

  7. Komu nevadí volská oka, míchaná vajíčka, creme brulee a další jídla, kde neprošla vejce dostatečně vysokou teplotou dostatečně dlouhou dobu, tak se nebude bát ani majonézy, zvlášt když použije vejce z obchodu.

  8. Vynikající majonézu (na váhu) mají v lahůdkářství Zlatý Kříž na Jungmannově náměstí (http://www.scuk.cz/d/zlaty-kriz/ ).

  9. 4, 7 – souhlas!

    Salmonela je skutečně v bílku (nějaká rozsáhlá diskuze k tomu již před lety byla) a vejce v obchodě jsou přece kontrolovaná. Různé fámy hodně přehánějí.

    Myslím, že mnajonéza chutná každému jiná, nejčastěji jak je zvyklý od dětství.

  10. nejedná se u mě ani tak o strach ze salmonely, jedná se o odpor k čemukoliv ze zvířete co nebylo dostatečně tepelně opracováno a je v syrovém stavu (nejím ani tatarák, představa majonézy ze syrových vajec je pro mě malá noční můra :), děkuji za tipy na výrobky z obchodu, tu z DM určitě zkusím, navíc je i bio, v supermarketu mě zaujala nová majonéza od Spak, údajně bez chemie a poctivá , nezkusil někdo?

  11. ↪ 9 vilemina: to dětství – nevím… vyrostli jsme na kupované a tu teď vážně, po zkoušce domácí, nemusím

  12. ↪ 9 vilemina: krom vajec hraje zásadní roli i nízké pH (okolo 4) = dostatečný obsah octa nebo citronové šťávy, aby ty potvory nemohly přežít

  13. ↪ 3 anagard: v Makru můžete koupit žloutky pasterované.

  14. my kupujeme majonézu v Marks Spencer, je moc dobrá. Stejně tak kečup a další potraviny.

  15. Mně paradoxně nejvíc chutná majonéza z Lidlu, nedávno jsem se tam pro ni nedostala a koupila nějakou jinou a vůbec mi nechutná. Tahleta lidlovská je podle složení opravdu hlavně z oleje a žloutků, dochucovadel v ní moc není.

  16. Pokud by nekdo touzil po DIY, ale stiti se mu predstava konzumace syrovych vajec, muze si zkusit udelat majonezu ze silken tofu. Me osobne moc chutna. Recept treba tady:
    http://chinesefood.about.com/…yonnaise.htm

  17. ↪ 16 Jezicek: to vypadá skvěle! Silken tofu se dá sehnat kde? Pro tofu chodím do bio obchůdků, ale silken tofu jsem tam ještě neviděla. Jinak do bramborového salátu šla nakonec ta nová majonéza Spak bez chemie a musím říct, že chuť mě příjemně překvapila, oproti Hellmans (3% žloutků) má obsah žloutků 8% procent a chutná velmi „domácky“, nečpí z toho konzervanty, potěšilo mě taky, že je v ní hodně citrónové šťávy, po otevření se musí spotřebovat do 3 dnů, což je taky dobré znamení, že je opravdu bez chemky. Neobsahuje hořčici, takže jsem jí vylepšila lžičkou bio plnotučný hořčice z DM (skvělá!) a výsledek super.

  18. Nejabsurdnější majonézu jsem potkala 23.12. u mámy. Zřejmě ji osvítil Loskuták nebo Přemek, a vyrobila majonézu z oleje, mléka a citronu. Něco tak divného a kyselého jsem dlouho neochutnala. Naštěstí se nechala přesvědčit, že Štědrovečerní salát není vhodný k experimentům. Tuším, že se nám tu delikatesu pokusí podstrčit na Silvestrovské chlebíčky!
    Jinak kupuju Zárubu nebo Hellmans, asi 5× za rok, moc ji nepoužívám. Jsem spíš závislá na řeckém jogurtu, mívají ho v síti Brněnka, opravdu z Řecka, ne „jogurt řeckého typu“. Jíme ho s medem nebo ovocem na sladko a místo tatarky s okurkama nebo pažitkou nebo česnekem.

  19. ↪ 17 anagard: V nekterych asijskych vecerkach, vcera jsme stopro videla v thajskych potravinach na Francouzske, kousek nad Coffee Source..

  20. ↪ 19 farfalla: A určitě ho mají i v Arirangu na Korunní.

  21. ↪ 17 anagard: prodejna čajů a asjiských potravin U modrého slona na Francouzké hned nad náměstím míru u zastávky autobusu .

  22. Jak rikaji vsichni prede mnou, nejlepsi misto na nakupu silken tofu je Francouzska ul. Prodava se v malych tetrapack krabickach v provedeni soft, firm a extrafirm. Doporucuju uzivat firm (moc firm neni, je vlastne hodne soft:).

    Jinak ho maji treba i v Hypernove nebo v Tescu, ale tam bych ho nekupoval, protoze tam hop maji za 80–90,– za krabicku, zatimco ve Francouzske ul se vejdete do 30,–.

    Jinak rozslehane je dobre treba i na bezvajecne peceni nebo soft provedeni na omacky.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.