Vareni na koleji RSS

Štítky: , , ,

10 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobry den,

    velmi rad varim a tak podobne, ale odstehoval jsem se do zahranici na kolej a z duvodu uspory casu, penez a neznalosti jinych receptu tady jim same blafy. Tudiz jsem se chtel zeptat, zda byste nekdo umel doporucit co by se tak dalo uvarit, kdyz jsou takovehle limitovane podminky. Cenove pomery potravin jsou asi jako u nas krat 2 az 3. Kuchyn disponuje elektr. sporakem a vybaveni je tak asi 2 hrnce, jedna panev, prkynko, nuz, talir a pribor. O cas uz ani tak nepujde, neb jsem se rozhodl, ze bych chtel konecne varit lepe.

    Obzvlast bych byl moc rad za radu, jak s masem, protoze muzu jen smazit a varit a ja vim jak udelat dobre maso leda v troube. Smazene jen nejaky smesi a rizky, ale dal uz moje znalosti tez nesahaji, navic se to neda varit porad.

    Dekuji mnohokrat

  2. No, s tym sa da celkom dobre pracovat:
    Tip c. 1: Jedla „z jedneho hrnca“. Rozlicne gulase, dusene hovadzie masa /so zeleninou, so zemiakmi/, dusena kuracina, na sporaku alebo v rure. Pokial sa v hrnci da aj zapekat, tak aj zapekane.
    Tip c. 2: Panvice (v hrnci uvarit ryzu/zemiaky/fa­zulu, na panvici spravit zaklad (cibula/paradaj­ky/cesnak atd. + maso alebo dobra klobasa), zmiesat dohromady a prevarit. Vhodne okoreniť.
    Tip c. 3: Pecene. Neuvadzate, ci je v rure plech na pecenie, ak ano, tak sa da urobit pecena krkovicka, pecene kurca a pod. Priloha varena alebo pecena zelenina, zemiaky, chleba a pod. Krkovicka /ja ju najradsej pred pecenim potriem susenou salviou/tymianom a rozotretym cesnakom so solou, mozna je aj horcica/ je vynikajuca aj za studena
    Tip c. 4: Cestoviny akehokolvek druhu. Bdete si musiet dokupit naberacku na cestoviny a struhadlo na syr, ale to sa da zariadit za par euro /maximalne 10/. V hrnci sa uvaria cestoviny, na panvici spravi zaklad, spolu sa to prehreje a zasype struhanym parmezanom alebo pecorinom /hlavne ziadny kecup a ziadny eidam!/
    Tip c. 5: Číny. Jedlo sa rýchlo spraví na panvici, treba len dobre sledovať teplotu, aby sa mazilo, nie dusilo. Chce to trochu cvik, ale nic mimoriadneho. V hrnci sa uvari ryza.

    Vynikajuci zdroj receptov je http://www.labuznik.com, ale pri vacsine jedal staci fantazia a experimentovanie. Pritom to vobec nie je narocne na pripravu ani cenu, proste skusajte a vylepsujte. Ziadne velke korenenie tiez nie je nutne, cierne korenie ako zaklad, paprika, pripadne majoranka do gulasov, nejake cerstve/susene bylinky – tymian/salvia/roz­marin/bazalka. Koreniace zmesi neodporucam. Podlievat sa da vodou/vyvarom/pi­vom/vinom/co vas napadne.

    Dobre varenie a dobru chut.

  3. Dekuju mnohokrat. Trosku spatne jsem se vyjadril, protoze tu prave zadna trouba neni. Ale dekuju moc za tipy, hnedle se do toho pustim. Teda hnedle asi ne, neb tu je v nedeli vsude zavreno, ale zitra.

  4. Bimbosh: Nastastie, krkovicka sa da urobit na panvici, staci ukrojiť pekný hrubý kus /musí byť hrubší, tenký sa tak dobre neurobí/, nakoreniť ho, opiecť na masti alebo na oleji z obidvoch strán, znížiť plyn a pomaly piecť v zakrytej panvici /keď nie je pokrievka, stačí aj alobal/, kým nie je mäso mäkké. Prípadne spolu s mäsom môžete dať cibuľu a na záver na rovnakej panvici rýchlo opražiť uvarené zemiaky. A máte sýty, chutný a lacný obed.

  5. K těm jídlům z jednoho hrnce – zkusila bych i husté polévky – hrachová, čočková, fazolová, minestrone… asi nemáte tyčový mixer, ale já třeba dělala hrachovou narychlo z předvařenýho hrachu a po 25 min. by se to dalo jist i nerozmixovane, proste v hrubsi strukture :-) staci pridat nejakou dobrou klobasu/kus uzeneho, krutony.. neni s tim moc prace, je to rychle a ted v zime by to mohlo prijit vhod. Jinak by me zajimalo, kde v zahranici pobyvate?

  6. Tohle obvykle vařím na dovolené v jednom velkém kastrolu (velké vysoké pánvi s poklicí): vepřové maso v mrkvi (ke konci se do toho přihodí brambory a je to hotové i s přílohou), guláš, lečo, čočka, různé omáčky na těstoviny, kuře na paprice, kuře ala bažant, polévky (kulajda, bramboračka, hrachová apod.). Na všechno stačí buď ten jeden kastrol, nebo maximálně ještě v dalším hrnci se udělá nějaká příloha.

  7. S takovým vybavením se dá udělat mnoho – maso doporučuju hlavně dušené – Vlado zapomněl na nějaké podlití…
    Prudce opéci, přidat nějakou zeleninu nebo ovoce, cibuli, podlít klidně vodou a přikryté dusit, šťáva se udělá sama a přílohy v druhém hrnci – kuskus, rýže, těstoviny.
    Směs opečenéhp masa a zelniny na ánvičce je brzy a zase se dá použít s více přísadami, nacpat do placek aj.
    Lilky a cukety je třeba (na plátky) nejprve nechat vypotit, pak prudce opékat, pak použít do salátu, s jogurtem, k masu aj. A čertvých ryb bude asi více než tady – stačí opět hodit na pánev, nepotřebují kdovíjaké přísady.
    Bramborák, bramborové placky, palačinky, halušky ze syrových brambor (nemusí být hrubá mouka), tvarohové knedlíčky, plněná zelenina – masem nebo směsí s rýží, kuskusem další zeleniolu, vajíčky a sýrem, lze na pánvi též. Recepty na mnohé najdete u mě :http://vilemina.blog.cz/

  8. Vilemina: No, bez podliatia by to uz nebolo dusene, ze?:-) Pripadlo mi trochu nadbytocne to tam pisat.
    P.S. Ten Vas blog je super!

  9. ↪ 8 Vlado: Aha – moje zkušenost říká, že lépe je napsat vše polopaticky, tak sorry.
    Za ocenění blogu dík, vítám každého čtenáře a připomínám i knížku Cukr na nitku.

  10. Doporucil bych investici do remosky. Co ja se v ni na kolejich navaril (i pect se v ni da). I ted ji kolikrat jeste pouzivam misto klasicke el. trouby (holt ceny energii stoupaji)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.