Stévie - kde koupit + použití RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

20 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Chtěla bych se zeptat, kde je možné ideálně v Praze koupit rostlinku stévie? Chtěla bych vyzkoušet použití jako sladidlo, ale nepodařilo se mi nic moc dohledat…

  2. O víkendu jsem viděla semínka v zahradnictví Chládek, po rostlině jsem nekoukala, ale v těchto větších zahradnictvích by mohla být k dostání.

  3. ↪ 1 coolkee: každý rok jsem ji kupovala na http://www.zahradnictvikrulichovi.cz http://www.scuk.cz/…i-a-bylinky/

  4. ↪ 1 coolkee:
    Zkousela jsem ji, listky se daji dobre pouzit jako sladidlo do caje, ale musi jich byt pomerne dost. Kamkoliv jinam si pouziti neumim predstavit.
    V Rakousku jsem kupovala tabletky s vytazkem, humorne oznacene jako „pridavek do koupele“ (viz postoj EU ke stevii), sladi dobre, rozpousteji se ponekud pomaleji nez „chemicke“ sladilo, coz jim rada promijim. Myslim, ze v CR je taky k sehnani, ale nemam zkusenost.

  5. Někdy se dá sehnat rostlinka stévie normálně v květinářství. ale nepravidelně, aspoň u nás v Hradci.

    Sladidlo se jmenuje Sladký polibek (stačí zadat do googlu), ale podle mě má pachuť. spousta lidí ale tvrdí, že jim to chutná normálně sladce, tak můžeš vyzkoušet!

  6. ↪ 5 lemrousek: Jo, pro mě má taky stévie trochu takovou kovovou pachuť, víc mi chutná lippie.

    Sušenou stévii jsem v Čechách prodávat neviděla, vozí mi ji kamarádka z Bolívie a sladí mi s ní maté.
    Jinak jsem zkoušela čerstvou míchat do tvarohu, aby vznikl sladký krém – jde to, ale žádný zázrak to není.

  7. ↪ 6 kami: co je to prosím lippie?

    Jinak stačí googlit, stévii již lze prodávat jako sladidlo, takže už je běžně dostupná. Semínka, rostlinky, listy, prášek, extrakty, tabletky… Rostlinky jsou samozřejmě sezonní záležitost, ale teď s nastávajícím jarem určitě budou zase brzy k dostání. Dokonce jsem nedávno narazila na tabletky se stévií v naší místí Coop samoobsluze.
    Nejlevněji jsem našla zde:
     http://www.salviaparadise.cz/…st-p-30.html?…

    Jinak bylo by super, kdyby někdo, kdo má se stévií více zkušeností, napsal sem nějaké rady. Napadlo mě namlet lístky na mlínku na obilí, čímž by vznikl snad úplný prášek a dala by se teda používat jako cukr, třeba i na pečení… Ale prozatím jsem nezkoušela.

  8. ↪ 7 Lota: lippia dulcis – „aztécký cukr“ – taky sladká kytka, ale chutněji sladká než stévie. nemá tu kovovou pachuť, je čistě sladká, možná malinko do lékořicova. Má malé pilovité lístečky a kvete bíle.

  9. V únorovém čísle Zahrádkáře je článek věnovaný stévii a lippii.

  10. Sušenou stévii v sáčku za cca 150,– Kč jsem viděla minulý týden v Olomouci na farmářských trzích. Bohužel si nepamatuji prodejce, tak přikládám seznam těch, kteří se účastnili.
    Jeden z nich to učtitě bude;o)
     http://www.olomouckytrh.cz/…ota-7-4-2012

    jen by mě zajímalo jestli jí používáte i do čaje, protože si moc nedovedu představit, jak si jí sypu do earl greye;o)

  11. Sušený prášek prodávají zdravé výživy.
    Před časem jsem četla zajímavý článek o tom, jak mozek reaguje na sladkou chuť v potravě – když chuť nedoprovází kalorie, jako je tomu v případě alternativních sladidel jako stevie, ale i náhradní sladidla, třeba aspartam, reaguje ukládáním energie. Efekt je tedy opačný než si konzument slibuje. Nejsem si jistá, ale asi to byl článek Is sugar toxic? v New York Times. A nebyla to propagace cukru, třinového, řepného, fruktozy nebo agáve, citovaní vědci, kteří provádějí výzkum „sladivých substancí“, se shodovali, že během výzkumu pod tíhou zjištěného v podstatě vyřadili cukr z jídelníčku, protože si na otázku odpověděli ano.

  12. ↪ 11 Maroni: Asi myslíte receptory „sladké chuti“ v tenkém střevě – ano, použití sladidel kvůli tomu vede ke vzestupu hladiny inzulínu a člověk sice nesní kalorie v cukru, ale tělo zareaguje čapnutím energetického přísunu z něčeho jiného.

    Sladidla mají opravdu význam jen pro diabetiky (především I.typu), pro které je škodlivé to vylétnutí glykemie, které není rychle sníženo následným vzestupem inzulínu a vede kvůli tomu k tvorbě glykovaných bílkovin.

  13. ↪ 1 coolkee: Stevii jsme koupili na stánku s květinami a bylinkami na farmářském trhu v Karlíně (řada nejdál od kostela), když tam byl teď piknik Apetitu.

  14. V zahraničí a možná že i u nás se prodává třeba v této formě: http://www.amazon.com/…p/B00014J2UO Kovová pachuť je skoro neznatelná.. Jinak já jsem pro tradiční cukry. Jediný problém je, že jich jíme moc (skoro ve všem).

  15. Stévii jsem koupila na Tylově náměstí na farmářském trhu (každé úterý, čtvrtek, pátek a sobota) v květináči, cca 40 cm na výšku, krásně rostlá a stála 65Kč! Je potřeba hodně zalévat a pak prý zastřihnout. Myslete si, co chcete, ale já s ní zkusila doladit čočku! Je třeba dávkovat s citem (nasekat pár lístků). Decentně srazila octovou kyselost, k tomu ještě klasicky sůl a pepř a bylo:) Dále jí dochucuji třeba vločkovou kaši s rozinkama apod. Ale nesmí se to přehnat…

  16. Stévii mají v Praze v Hornbachu a v Baumaxu. Tabletky, kapky a prášek ze stévie v každé lékárně. Mně osobně připadají ty výrobky ze stévie chutí podobná jako umělá sladidla, „padají“ mi na jazyk a neoslovily mne. Tablety se špatně rozpouštějí, vhodnější jsou kapky a prášek (ten jsem používala do pečiva pro diabetika). Lístek z rostlinky je příjemně sladký, jeden lístek čaj neosladí, to by chtělo listů více. Další použití budu zkoušet, rostlinu mám teprve 2 dny.

  17. http://www.steviainfo.cz
    Přímají objednávky na sazeničky Stévie za dobrou cenu.

  18. Já jsem jednou koupil sušené lístky (drcené) stevie tuším v obchůdku na Národní, kde mají takové roztodivnosti snad všechny. chtěl jsem to jen vyzkoušet a jde to velmi dobře přidávat do různých bylinných směsí (nálevy i odvary). a obdobně by to mělo jít přidávat i do různých čajů a nečajů (jako např. zmíněné maté). jinak zrovna tahle forma je asi dost nepraktická na jiné použití a forma pokročilejší je na mě zase moc daleko od suroviny a tomu neholduju a nemám s tím tedy osobní zkušenost…

  19. V Německu jsou dnes kromě již zmíněného prášku ke koupi také „koncentrovaný“roz­tok stévie, ale také „cukr“ – stevia a erythritol, což je směs, která umožňuje používat sladidlo v množství udávaném v tradičních receptech. 500 g = cca 10 euro. K dostání skoro v každé zdravé výživě.

  20. Čerstvá poslední dobou vždy na trhu na Náplavce

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.