scukování RSS

Štítky: ,

16 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Ahoj všem, jsme na scuku nováček. Moc mě to baví, ale problém je že má karma je velmi nízká a vzhledem k tomu že mé recenze hodnotili jen 4 osoby je pro mě docela složité si představit jestli je vůbec možné stát se hodnotitelem. Nejsme z Prahy a pak jezdím do ciziny chtěla bych přidávat restaurace z ciziny ale to mi status nedovoluje… Tak se chci zeptat nějakých zkušenějších scukařů jak dlouho to tak běžně trvá, jestli mi můžete dát nějaké typy do začátku budu moc ráda. A pokud by se Vám někomu chtělo vyrazit hodnotit restauraci třeba v tandemu a trochu mi „ukázat“ jak to chodí. Bylo by to přímo super!

  2. Ahoj. Jsem ve stejne situaci, jen z Prahy. Snazim se od podzimu, napsal jsem 7 kousku, schvalene jsou 3. Ale to muze byt samozrejme tim ze proste nepisu dobre :-). jen jak pises, radeji palec dolu nez zadny. holt se to moc nepalcuje. takze drzim palce.

  3. Ahoj, mně to trvalo docela krátkou dobu, asi týden nebo čtrnáct dní.

    Dívala jsem se na tvoje recenze a dávala jsem ti u jedné recenze palec dolů za gramatiku a pravopis. Ona pak recenze může být sebelepší, ale když tě na skoro každé řádce praští do oka chyba, sráží ji to dolů. I v tomto příspěvku ti chybí cca devět čárek a vidím tam dvě hrubky. Určitě pomůže psát recenze v textovém editoru, který umí kontrolu pravopisu, ten většinu chybějících čárek a hrubek umí vychytat :)

  4. ↪ 1 Niry: ↪ 2 andouillette:

    Můžeme dát ještě konzultaci přes e-mail, pokud je zájem :) Pro úspěšné schválení recenzí je ale stejně tak důležité neschytat palce dolů jako i to posbírat za své první recenze palce nahoru. Tedy pokud někdo nepalcuje a nechá neutrál, je to pro nás také signál…

    Většinou to jde hladce (jak popisuje SugarFree) a pokud se vám nějaká starší recenze zasekne, je lepší uvažovat o novém pokusu. Celkem máte 10 výstřelů, v průměru u úspěšných uchazečů stačí do 6 kousků ;) Tak je tam, myslíme si, i slušná rezerva pro nevydařené pokusy.

  5. Ahoj moc děkuju za rady a názory!

    To pan Cuketka: za konzultaci bych byla moc moc vděčná právě proto jsme sem napsala… Nikdy jsme nepsala žádné články o jídle, ale jídlo mě moc baví a mám ohromnou chuť se na tomhle webu podílet. Trochu se ale také obávám, že krom toho jak píšu může být důvodem že moje recenze nejsou tak atraktivní i kvůli výběru restaurací. Jsem holt 25 studentka vysoké školy a i když bych hrozně ráda vyrážela každej večer do nějaké skvělé restaurace tak můj rozpočet mi to ne úplně dovoluje. A když třeba vyrazím někde v našem regionu nebo právě v cizině, je problém že restaurace často chybí… jsme z libereckého kraje a ty upřímně výběr restaurací co zde je je poněkud neaktualizovaný… Moc ráda bych se ale v recenzování zlepšila takže jakákoliv poznámka či rada mě moc potěší! Taky nevím když jsem navštívila restaurace ze scuku, o kterých si myslím že už nejsou dobré jestli můžu napsat i negativní recenzi…

    To sugarfree life:
    Moc děkuju za hodnocení a taky oceňuju kritiku. S těmi pravopisnými chybami máš naprostou pravdu… Ta první recenze byla hrozně neuváženě vypuštěná, protože jsme prostě takovej mladej impulzivní nadšenec co dřív jedná a pak myslí… Nechci se v žádném případě omlouvat a projet recenzi minimálně wordem je povinnost taky jsme si za to potom trhala vlasy… Ač jsme ale studentka univerzity jedná se o technický obor a celou dobu studia na gymplu jsme s pravopisem měla obrovské problémy – patrně jsme částečně dislektická… Takže slibuju budu se moooc snažit, ale pokus by jsi mohla nad nějakou tou chybičkou malinko přimhouřit očko budu moc ráda:)

    Pokud by šlo napsat mi konkrétně, čím by šla recenze zlepšit. Na co se zaměřit… A nebo jestli se na to mám už vykašlat (tajně doufám že ne) budu ráda

  6. ↪ 5 Niry:
    Niry, nejsem tedy úplně ta pravá osoba, která by vám měla radit, jak psát. Nejsem ani scukař, ani by mě nikdy nenapadlo psát recenze (a už vůbec ne na restaurace), ani neumím psát a navíc mám technické vzdělání, stejně jako vy. Takže zase vím, jaké to je, protože dost často prostě něco napsat musím. Tak to berte jako takové obecné rady, jak se psaním bojuju já a na co se snažím soustředit. Předem upozorňuji, že jsem nečetla vaše recenze, ale i příspěvky v téhle diskuzi dost řeknou.

    1. Pravopis. Tady vás asi zklamu – základní pravopis prostě musí ovládat každý. Nad nějakou tou chybičkou se sice oko přimhouří, ale nesmí být dvě na každém řádku. Koneckonců, studujete VŠ, určitě musíte psát školní práce, bakalářku, diplomku, tam pravopis nepotřebujete? A co chcete dělat po škole? Asi nestudujete proto, abyste pak dělala nějakou rutinní manuální práci, kde nebudete muset nikdy nic napsat. Stačí si zopakovat pravopis ze základní školy. Nemusíte jít do žádných vychytávek, ale aspoň čárky v souvětí, i/y, … Snad není potřeba to tady rozebírat (doporučuji prirucka.ujc.cas­.cz). Pro někoho je to větší dřina, ale jde to.

    2. Překlepy. V internetové diskuzi je to jedno, ale v recenzi by jich moc být nemělo. Ne všechny odhalí automatická kontrola pravopisu, třeba jsem/jsme. Tak někoho poproste, ať to po vás přečte. (To je samozřejmě vhodné nejen pro překlepy.)

    3. Přehlednost a srozumitelnost. Tady jde do tuhého, to by se totiž dalo studovat hodně dlouho. Aspoň první pomoc, nad čím se snažím zamyslet:

    – Co chci sdělit, kde začnu, kde skončím a jaký z toho má být závěr.

    – Jestli na sebe všechno navazuje. Jestli se neopakuji a neskáču od tématu k tématu.

    – Jestli nemám moc dlouhá souvětí. Pokud je některá z vět, které jsem napsala, tak zamotaná, že se v ní sama nevyznám, jak bych si mohla myslet, že se v ní (i při nejlepší vůli) vyzná ten, kdo to bude číst, a to i přesto, že používám čárky? Vidíte? Něco můžu klidně vypustit a ze zbytku udělám víc vět, i kdyby to třeba mělo vypadat jako ze slabikáře pro první třídu.

    – Jestli odděluji odstavce. Radši jich udělám víc, je to přehlednější a čtenář si aspoň na chvíli odpočine.

    To není samozřejmě zdaleka všechno, ale dá se tím začít. Omlouvám se, jestli je to moc obecné a polopatické, ale myslím, že to neuškodí. Snad vám místní scukaři poradí něco konkrétního pro recenze.

  7. ↪ 6 betula: Děkuju za každý názor. Je pravda, že v internetové diskuzi dávám ještě mnohem menší pozor. S Pravopisem máte samozřejmě pravdu, naštěstí studuji takový obor, kde nejsem nucena příliš se vyjadřovat písemně, ale samozřejmě je jasné, že chyby v textu působí neprofesionálně. Je škoda, že nelze na scuk dávat video nebo audio recenze:)

  8. ↪ 1 Niry: Niry, schválně jsem šla vyhledat přímo nějakou Vaši recenzi. A opravdu to nejde dát palec nahoru. Hrubka (čárky, i/y) minimálně v každé druhé větě, 70% překlepů „jsme“ namísto „jsem“, souvětí, která vůbec nedávají smysl díky naprosto nezvládnutému provázání podmětu s přísudkem, neopodstatněné střídání používání velkých a malých písmen v totožném výrazu… je mi líto, ale opravdu je to jazykově zhůvěřilé.

  9. ↪ 8 kami: A ještě jedna věc – přijde mi značně nevhodné se neustále zaštiťovat odvoláváním se na to, že studujete technickou VŠ.
    To, že sama neovládáte pravopis (používání „by jsi“ namísto „bys“ apod. skutečně není projev dyslexie) je jen Váš osobní problém. Opakovaným zdůrazňováním, že „naštěstí studujete technickou VŠ a na technické to přece nevadí“ neoprávněně dehonestujete technické školy.
    Skutečnost, že škola, kterou studujete, necítí potřebu přezkoumávat a testovat, zda ovládáte učivo ZŠ, neznamená, že jeho znalost u Vás automaticky nepředpokládá.

  10. ↪ 2 andouillette: Tak jsem koukla taky na jednu Vaši recenzi :) A víceméně tentýž problém – pravopis, zejména čárky. Ale těch chyb je tam několikanásobně méně než u Niry, takže za sebe jsem to nechala bez palce – neutrální hodnocení. Recenze se mi jinak obsahově líbila.

  11. ↪ 9 kami:
    Tak Vám velice děkuji… Přišla jsem s prosbou o radu a pomoc, jediné čeho jsme se dočkala je kritika. Takže jsme u české klasiky nehledáme způsoby jak by něco mohlo jít, ale jen důvody proč to nejde. Souhlasím s Vámi že můj pravopis je na velice bídné úrovni. Chtěla jsem se zlepšit a teď opravdu i tím vaším palcem dolů jste mi dala jasně najevo že tu na scuku o mě nestojíte… Patrně jste nikdy neslyšela o smyslu pozitivní motivace.
    Také Vám děkuji za odborný pohled na můj problém ohledně dyslexie, jistě se jí zabýváte v dlouhodobém horizontu a jste proto na ni odborník
    viz wikipedie:

    Nejčastější chyby

    vypouštění písmen
    přidávání písmen
    absolutně nečitelná slova či písmena
    zaměňování písmen (klika – kilka)
    zaměňování akusticky podobných písmen (g – k, v – f)
    zrcadlové nebo obrácené psaní písmen (d = p, M = W)
    zaměňování slov za slova úplně jiná
    nesprávné psaní čísel

    Do toho jsem se, ale pouštět nechtěla… Nikdy jsme nestála o žádné úlevy a ani teď o ně neprosím… A snažím se s tím něco dělat.

  12. ↪ 6 betula:
    Určitě na Vaše rady dám. Hlavně na tu, aby mou recenzi někdo nejprve přečetl a pomohl mi tím vyvarovat se chyb, které word neodhalí. I zamyšlení se nad délkou souvětí a dělení na odstavce je velmi užitečná rada. Díky.

  13. ↪ 11 Niry: Recenze na Scuku není slohovka. Z těch palců dolů nevyvozujte, že o Vás na Scuku „nestojíme“, berte to čistě jako impuls, že v tom textu je něco blbě. Mrkneme na to ještě a napíšeme Vám do mailu. Hlavně se nenechat zdeptat ;)

  14. ↪ 11 Niry: Předpokládám, že tato Vaše zcela neadekvátní reakce na systém hodnocení recenzí je pouze nedomyšleným úletem, nikoli vážně míněným sdělením, a jako takovou ji proto budu brát.

    ↪ 4 pan Cuketka: Pitoreskní výlev Niry na adresu negativního opalcování recenze mě přivedl k zamyšlení, jestli je opravdu dobré psát k negativním palcům komentáře a především k tomu, zda je moudré se pod svůj komentář podepisovat. Asi ne, což? :)

  15. já si myslím, že takhle je to už zbytečně vyhrocené a ty výhrady se dají formulovat jasně i stručně zároveň ;) samozřejmě je nějaké vysvětlení nepovinné, ale třeba pokud se něco opakuje a máte na to energii, tak vysvětlení pomůže, podpis už je myslím vedlejší, ale já třeba dávám všude a obzvlášť k těm negativním nebo vysvětlujícím.

  16. ↪ 15 pan Cuketka: Ále no jo, já vim :)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.