Jak se měří kalorie RSS

Štítky: ,

10 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Dobrý den,

    zajímalo by mě, jak se vypočítá kalorická hodnota potravin. Ví to někdo? Jak se určí, že jablko má x kalorií atd.? Stejná věc by mě vlastně zajímala u výdeje.

  2. měří se to v kalorimetru (http://en.wikipedia.org/…/Calorimeter), což je v podstatě komůrka, ve které se potravina spálí a přesně se změří vydané teplo (energie)

    (pro jídlo se to obvykle koriguje x 0,85 protože cca 15% energie z jídla spotřebujeme na samotné trávení (tzv. specificko-dynamický efekt stravy)

    přesnou metodiku neznám,ale určit je to někde k dohledání :)

  3. Já myslel, že se to strčí do přesně definovaného tlouštíka a pak se změří, kolik přibral. Kalorie jsou fajn orientační věc, ale obávám se, že kadé tělo si s tím poradí tak trochu jinak :o)

  4. ano navíc! zálěží taky na kombinaci, dávkách, genetické výbavě a asi milionu dalších věcí :)

    podle mě je důležitější obsah soli (běžný český strávník překračuje denní doporučenou dávku skoro každý den) a přesné složení výrobku bez zkratek + země původu!

  5. Ja bych se teda nejakym pocitanim moc nezabyvala, jsou lidi, kteri se podivaji na sklenicku vody a priberou 4 kila a jsou taci, co sezerou pul prasete na posezeni a nic. Na skole jsme meli desne staryho ucitele, asi nebyl up2date, ale rikal: pujde schnytlik kolem cukrarny a dostane chut na rakvicky, misto obvyklych dvou si da jednu, misto 4 rohliku ke snidani sni 2 atd. Byl to stary pan, ale ve svem oboru kapacita (urologie). K tomu pridame to, ze se cas od casu taky trochu protahneme a ono to pujde i bez pocitani :)

  6. Co jsou platný čísla, když je podzim – zežeru na co příjdu, a příjdu výhradně na kalorické věci :) A na sport není čas, řvou mi doma už dvě děti a žena :o)

  7. No dneska se u naprosté většiny produktů měří kalorická hodnota potravin stanovením obsahu bílkovin, tuku a sacharidů a následným výpočtem, kalorimetr je poněkud nepraktický a navíc – tyto hodnoty se na obalech také uvádějí, tak proč by výrobce za analýzu platil 2×?

  8. Milí přátelé, vy nečtete Garfielda! Jinak byste věděli, že kalorie je jednotkou chuti ;o)))

  9. 8: :o)))))

  10. :-D

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.