kančí kýta - rozbourání RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

5 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. chci se zeptat – mám celkem velkou kančí kýtu – komplet, kost… chtěl bych to udělat jako nějakou omáčku (svíčková, šípková..), může mi někdo poradit jak to rozbourat? zatím mě napadlo to vykostit a z vykoštěného udělat podle velikosti? 2–3 kusy masa – bude to asi nižší, takže zamotat provázkem do „rolády“ – kterou pak pošpikovat a už pracovat jako s kusem masa do svíčkové – naložit, osmahnout, dusit…

    nebo by bylo lepší použít jen některé části kýty?

  2. ↪ 1 petr71: Zkuste si někde opatřit nějakou starší kuchařku s obrázkem, z jakých částí se kýta vlastně skládá (takovou tu typu Vaříme chutně, zdravě, hospodárně nebo Kuchařku naší vesnice) a pak postupvat podle ní. Nebo si nechat poradit od řezníka, případně se s ním přímo domluvit a tu kýtu mu k rozbourání donést.

  3. neni to az tak slozite. nejdrive nutne oblanit (odstranit vsechny ty blany a blanky okolo svalu), odrezat nejaky ten tuk okolo a oriznout tu jeste v lese rozrizlou cast masa). Pak pokud pujdete peclive a metodicky se vam to povede. Jednotlive svaly ze kterych se kyta sklada jdou pomerne jednoduse i rukou oddelit a odrezavat jen mezi vlakny a pak od kosti. Z horni casti (jakoby stehno) budete mit krasny 4 kousky do omacky nebo na rizky a medailonky. ty kusy nutno take odblanit. spodni cast (jakoby lytko) se rozdeli stejnym zpusobem na 2 svaly jen tam jsou slachy a celkove se to krasne hodi na gulas jen toho nebude z jedne kyty moc, mozno doplnit kusem masa ze stehna. ze vsech odrezku doporucuji udelat vyvar a pouzit pro zaklad omacek. rada na zaver, zkuste zjistit jak stare ono zvire bylo (cim starsi tim dele se dela a tim mene se hodi na minutky). v tuhle dobu se starsi kusy nesmi lovit tak je to jen o tom jak moc eticky lovec je vas darce ;-).

  4. je to lončák, 45 kg vyvržený, střelený dle zákona :-), byl zamražen (rozrušený) po vyvržení a vychladnutí… takže tady problém nevidím :-)

    už sem doladil plán – na šípkovou – takže naložit do mořidla na 2–3 dny, otáčet, pak osmahnout na zelenině, a 2–3 hodiny péct-dusit v mořidlu atd…

    spíš mi šlo o to aby to dokázal rozbourat tak a použít ten správný kus masa – odřezky a „lýtko“ nechám na guláš, během moření bude co jíst :-)

  5. Super zprava. Na loncaka male ale cunici nejsou vsude stejne velci… Uprimne takhle mlady kus neni nutne marimovat. Zkuste kus marinovat a kus ne. Rozdil nepoznate. Na kazdy pad, hodne stesti a dobrou chut.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.