Jak využít smetanu na vaření (ne na vaření) RSS

Štítky: , ,

14 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. V lednici mi straší smetana na vaření (ta ve žlutém kelímku) a dochází mi inspirace, jak ji využít. Nechci v tom horku dělat smetanové omáčky (původně měla být využita na koprovku), šlehačka to není, abych ji mohla proměnit do podoby zmrzliny, poraďte, jak byste ji šikovně využily, aby to nebylo moc pracné, aby to bylo rychlé a pokud možno, abych u toho nemusela stát u sporáku nebo zapínat troubu (a když, tak jen chviličku) :-)
    Létu zdar!

  2. Do panna cotty, do kafe/frappe, přidat do mléka a vyrobit vylepšený jogurt, a jestli by se sneslo pár minut u sporáku tak creme anglaise. Případně trochu méně fancy je takový ten utřepaný krém:)

  3. Rozmačkané jahody s cukrem zalité smetanou přeci!!! ;-)

  4. ↪ 2 yannka: Dopanna cotty dávám jen smetanu ke šlehání, netušila jsem, že se tam může použít i ta k vaření. Ten créme anglaise by mě moc zajímal, můžu poprosit o recept?

  5. ↪ 3 vespinka: To já teda jedině se šlehačkou :-) A přes to vlak nejede (asi neprojede přes ty kalorie :-))

  6. Já bych jí na ty jahody taky klidně dala, a dávám i do zmrzliny, když není nic jiného (ovoce+smetana+trochu cukru, dá se přidat jogurt, kalorie mi tam nikdy nechyběly). A koprovka jen s vajíčkem a bramborama je dobrá i ve vedru.

  7. ↪ 1 Madla81: Nejjednodušší do normálního nebo ledového kafe, pro nás zvrhlé;-) do earl greye nebo ovocný koktejl z mixeru. U nás by tenhle problém asi nenastal, protože na tyhle účely spotřebujeme litry šlehačky, ale smetana na vaření jde v krizi taky. Často mě mrzí, že se neprodává v podobných balení jako mléko. Naštěstí už začaly aspoň s těma půllitrovkama. Přidala bych jí zkrátka do čehokoliv místo mléka:-D Krevní testy jsou u nás naštěstí v pořádku:-D

  8. ↪ 7 snookie: Jojo, se šlehačkou to mám stejně, furt dělám v těch vedrech smetanové zmrzliny, panna cotty, cpu se jahodama se šlehačkou, jogurtu a mlíka taky spotřebujeme na hektolitry, o másle ani nemluvě. Já zatím na půllitrovou šlehačku nenarazila, jaká mlékárna ji vyrábí?

  9. ↪ 6 Ala: Mě přijde, že se ta větší tučnost odrazí na lepší struktuře, jak zamrazím směs vejce + šlehačka (+ dochucující část a cukr či med), tak je zmrzlina nádherně hebká a krémová (nejkrémovější je když se jako sladidlo použije jen med), když dám něco méně tučného (kokosové mléko, smetanan na vaření, zakysanka), projeví se to na struktuře, jsou tam větší krystalky ledu. Ale asi to moc řeším :-)
    Jinak koprovku dělávám zásadně jen se ztraceným vejcem a bramboram a(u nsá se na knedlíky mco nejede), ale nějak v těch hicech nemám chuť.

  10. ↪ 4 Madla81: na panna cottu je určitě víc receptů, já si docela oblíbila šlehačku a smetanu na vaření v poměru 1:1. Dělali jsme ji tak i na kurzu.

    Creme anglaise dělám s mlékem – na 250 ml mléka svařeného s 2 lžícemi cukru, špetkou soli a vanilkovým luskem 3 žloutky; do žloutků postupně vešlehat část horkého mléka, směs nalít zpět do rendlíku se zbytkem mléka a na velmi mírném plameni míchat do zhoustnutí. Na závěr můžete přidat i kapku nějakého alkoholu (Grand Marnier apod.) nebo vanilkový extrakt. Dle záměru lze podávat teplé i studené, je to parádní na maliny, jahody nebo třeba domácí ovocný sorbet:) Zkusila bych to samé s tou smetanou, případně recept přímo používající smetanu half and half, která procentem tuku zhruba odpovídá, je třeba na http://www.joyofbaking.com/…nglaise.html.

  11. ↪ 10 yannka: To vypadá jednoduše a skvěle, určitě to vyzkouším! Díky moc, jste zlatá!

  12. ↪ 11 Madla81: skvělé to je, jednoduché teoreticky taky, jen se to musí uhlídat, aby se to nesrazilo. Jestli děláte zmrzliny s vaječným základem, tak je to vlastně totéž, podobně (jen víc našlehané) též zabaglione atd. Enjoy:)

  13. ↪ 12 yannka: Zmrzky s vaječným základem dělám (skoro denně, máme spotřebu, hi :-)), tak to snad zvládnu :-) Tak ještě jednou díky!

  14. ↪ 8 Madla81: http://www.mlekarna-kunin.cz/…inne-baleni/ uplne pul litru to neni ale velka je;-) http://www.mlekarna-kunin.cz/…ls-uzaverem/ tady je dokonce litrovka ale tuhle jsem jeste nevidela. Musim se pokouknout. Videla jsem jen trvanlivy a to je hnus:-( V US si kupujeme zasadne litrovky a jeste jsme nemeli problem se spotrebou:-D

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.