modelovací hmota RSS

Štítky: , ,

6 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. prosím nemáte někdo zkušenost, jak vyrobit doma dobrou modelovací hmotu, kterou by šel potáhnout dort a navrch vymodelovat ovečka Timmy?
    Včera jsem zkoušela recept – 3 lžíce sušeného mléka, 2 moučkového cukru, 1 vody a kapka oleje. Sice to marcipán apod. připomínalo, ale neumím si představit, jak z toho něco vytvarovat, dost to lepilo. V obchodech u nás je k dostání jen marcipán dr. Oekter, cukrářské potřeby žádné :-/

  2. Ja mam zkusenost akorat s marcipanem. Jednou jsem zkousela potahovat dort i cokoladovou hmotou, recept uz bohuzel nevim. Byla tam bila cokolada, glukoza a amyslim, ze i voda a cukr. Kdybych to mela delat priste, tak tam vodu nedam, podle me to kvuli ni bylo hrozne ridke a lepive, musela jsem dosypat hodne cukru. I kdyz to sice nejdriv lepilo a bylo ridke, chutove to bylo dobre, pak uz priserne sladke, jak jsem musela dosypavat cukr. Podobny recept, ale z tmave cokolady, byl v kteremsi cisle apetitu, delali z toho potahovku na dort, tak by to snad slo pouzit taky.
    Kdybych mela dost casu, tak si asi objednam marcipan nekde z netu. Zkus se poptat treba v cukrarnach, co tam mate, i kdyby nemeli marcipan, nejakou potahovku urcite ano. Nebo se zeptej nekoho, kdo u vas v okoli pece dorty na zakazku, bud bude mit neco na potazeni, nebo recept, nebo tip, kde to sehnat.
    Odkud jsi? Zrovna mi zbylo asi 3/4 kila marcipanu plus nejaky dalsi nabarveny. Kdybys byla nekde pobliz, tak se treba domluvime:-)

  3. děkuji moc za radu – dneska ráno jsem si vzpomněla, že mám doma jen tak pro zajímavost knížku cukrářské normy někdy z 60. let a našla tam recept na fondán – sice jsem vynechala glukózu, tu nemám, ale jinak to docela vyšlo. Fondán jsem pak opět s vynecháním glukózy smíchala se sušeným mlékem, máslem a cukrem dle receptu z kuchařské pohotovosti a přestože jsem tomu nevěřila, vznikla z toho modelovací hmota, se kterou se dá pracovat :-)
    jinak jsem z Děčína a neteřinka má oslavu příští neděli. Sestra měla původně dort zajištěný, ale paní bude zrovna v tu dobu na dovolené, v Ústí má výrobna dortů na zakázku taky v tuhle chvíli dovču a sestra navíc taky, takže pečení dortu zbylo na tetičce, která umí upéct jen cookies a brownies :D

  4. Takovou knizku bych taky chtela mit pro zajimavost:-)
    Jestli je to az na nedeli, to bych zkusila sehnat ten marcipan, ja zas nejsem moc priznivcem ruznych a jinych potahovacich hmot ( s ruznym a jinym slozenim a umelou chuti), proste fanda marcipanu:-) ale chapu, ze kdyz chce clovek mit potah bily, tak s marcipanem nevystaci, nemluve o tom, ze kazdy marcipan nemusi.
    A Decin mam dost ruky, to neklapne:-)

  5. Blíží se otcovi narozeniny a s partnerkou jsme si řekli, že mu uděláme jako překvapení dort. Tady vidím, že říkáte něco o „potahovací hmotě“, to není stejné jako marcipán? Chtěl bych kvalitní marcipán. Zatím jsem narazil na http://marcipan-vyskov.cz/…panova-hmota . Nerad bych koupil nějaký zmetek. Nejsem cukrář. Jen mě překvapuje marcipán z Ikea.

  6. ↪ 5 Vaseck: Potahovacích hmot je víc druhů – marcipán a „umělé“. Záleží, co od toho chcete.
    Pokud vám jde primárně o chuť, nehodláte hýřit drobnými ozdobami a nepožadujete, aby byl potah sněhobílý, je marcipán vaše volba. Koukněte na stránky k Fialovi (cukrářské potřeby), to vás trochu nasměruje, jaký druh žádáte (nejvíc věcí na jednom místě, opravte mě, pokud se mýlím).

    Potahové hmoty se používají, protože jsou a) levnější (a taky je to poznat na chuti), b) přímo dělané na konkrétní účel. Takový Smartflex Flower je (prý, já jsem pouhý amatér a modeluju výhradně autíčka, která si vyžádají děti:c) ) lepší na jemné tvary, které dobře drží (rychle tvrdne). Naopak můj pokus vymodelovat něco z potahovky SatinIce, nebo jak se to jmenuje, skončil letos pláčem a skřípěním zubů (netvrdne vůbec, při vysychání praská a hroutí se, potahuje se s tím ale docela slušně). Jo, a taky se potahovky používají kvůli barvě, třeba na svatební dorty – marcipán je vždycky nažloutlý, takže nevěsty chtějí sněhobílou potahovku.

    Rozdíly mezi jednotlivým marcipánem jsou na mě příliš vysoká škola, to už musí někdo jiný – ode mě v zásadě: pokud chcete jenom potah a třeba číslo, obejděte cokoliv, co se jmenuje „potahovací hmota“, obloukem, marcipán se nic než marcipán jmenovat nesmí, takže berte ten, a řekla bych, že bude dost „blbuvzdorný“ – úplně obyčejným marcipánem z Lidlu jsem potáhla svůj druhý dort na první dobrou, takže toho se bát nemusíte.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.