Spálený wok? RSS

Štítky: , ,

4 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Prosim o radu…dnes jsem pripravoval (anglicky „seasoning“) svuj novy wok z kabonove oceli podle navodu.
    1.Umyl jsem panev z obou stran abych odstranil povlak proti rzi
    2.Opalil jsem panev na sucho aby ziskala zluto-modrou barvu
    3.Na mirnejsim ohni jsem panev zevnitr potrel olejem a mel jsem cekat az zcerna… a tady nastal problem ve spodni casti zcernala docela dost a vypada jakoby spalena (mezi cernym zpalenim na nekterych mistech prosvita puvodni stribrna barva).
    Nevim jestli jsem panev neznicil a nevim co dal sni. Poradi nekdo?
    Diky

  2. Podle toho jak je ten wok velkej, tak rozpalit celej uplne do bela, normalne ho i obratit, takze z obou stran, dokud vsechna cerna nezmizi, pak schladit vodou ve drezu a pripadne vydrhnout, nasledne vytrit do sucha a na teple zatahnout olejem. Takhle jsme cistili a udrzovali woky v nejmenovany restauraci, ucil me to kluk z Bali.

    O uplne novej jsem se nikdy nestaral, ale nemyslim si, ze by v tom mel bejt rozdil. Hlavne to potom uz nikdy nemyj mydlem nebo vylozene nicim nedrhni. Kus papirovy uterky a voda staci, a na zacatku bych to nejspis vzdycky potiral znovu olejem, aby se ti vytvoril ten povrch.

    Jinak je ta hneda az postupne cerna barva normalni a zadouci :)

  3. Já jsem wok zatahoval hodně dlouho, rozhodně to nebylo napoprvé. Rozpálit až to začne mírně kouřit, vlít olej, rozehřát, vylít, vytřít úplně dosucha, opět rozpálit, opět olej…atd…atd. Ta hnědá až černá se uvnitř nevytvoří hned, já jsem s ním byl spokojený až tak za měsíc téměř každodenního používání a černá po celém vnějším i vnitřním povrchu byla ještě za delší dobu. Chce to trpělivost, zprvu se na něm ještě jídlo přichytává, ale bude to čím dál tím lepší.
    Mytí opravdu bez jakéhokoliv mycího prostředku, pouze horkou vodu a potom na plotně rozpálit a lehounce potřít opět olejem, vychladit, uschovat. Při dalším použití zase vytřít papírem a rozpálit, do rozpáleného opět olej a tak furt doblba. Je to drbačka, ale oproti pseudowokům s protivnejma nepřichytavejma povrchama je to potom labůžo. Skoro bych se odvážil tvrdit, že echt čínská kuchyně s křupavou zeleninou na ničem jiným nejde udělat, než na tenkým plechovým woku.

  4. Diky vsem moc za odpovedi!

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.