Nálev na nakládané okurky RSS

Štítky: , ,

21 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Tchyně dostala košík okurek-nakladaček, a protože ona už své okurky naložené má, talčí mě do jejich naložení. Problém je v receptech na nálev – zatím všechny recepty používají buď Deko nebo cukerín a já bych svoje okurky chtěla dělat bez chemie. Je mi jasné, že cukerína Deko rapidně prodouží dobu konzervace, ale jde to i bez nich? Máte někdo osvědčený recept?

  2. Ahoj, my používáme recept na znojemské okurky, akorát jsme prostě ten cukerin nahradili cukrem v poměru jeden cukerin=5 g cukru. A funguje to dobře.

  3. za mě tady …
    Co budete potřebovat:
    Okurky
    Mrkev
    Cibule
    Kopr
    1 l octa
    3¾ l vody
    50 ks tablet umělého sladidla
    300 g cukru
    160 g soli
    Bobkový list
    Nové koření
    Hořčičné semínko

    Postup:
    Okurky očistíme. Sklenice na zavařování (standardní o objemu cca 600 ml) a víčka pečlivě vypláchneme horkou vodou (ideálně vroucí vodou přímo z varné konve) a dáme okapat na utěrku. Na dno sklenice vhoďte několik koleček mrkve, cibuli nakrájenou na měsíčky, 1–2 ks bobkového listu, snítku kopru, 4 kuličky nového koření, 1/2 lžičky hořčičného semínka. Omyté a okapané okurky vyrovnejte do sklenic. Okurky prokládejte cibulí a kolečky mrkve. Následně zalijte nálevem, sklenice uzavřete a sterilizujte. Po sterilizaci sklenice postavte víčkem dolů, abyste zjistili, zda netečou a sterilizace proběhla v pořádku.
    Nálev připravíme tak, že do vody přilijeme ocet, vhodíme umělé sladilo, nasypeme cukr a sůl a mícháme, dokud se vše nerozpustí. Nálev ochutnáme. Pokud máte rádi nálev kyselejší, přilijte další cca 2–4 dl octa. Pro pikantnější verzi přidejte kousek křenu nebo pálivou papričku. Nálev nevaříme!

  4. Cukerín je také kvůli křupavosti.

  5. ↪ 4 bukacek: Ehm, já se právě cukerínu a umělým sladidlům chtěla vyhnout. Přeci jen na kyselé okurky ostane občas chuť i náš malý syn, takže proto.

  6. No, keď už k tomu zaváraniu, práve sa púšťam do feferoniek, prvý nálev som spravil do kysla, nad tým druhým uvažujem, že by som ho spravil ako klasický na uhorky (ocot, sladidlo, nové korenie, čierne korenie, koriander, horčičné semiačko, možno bobkový list), ale rozmýšľam aj nad pridaním oleja (povedzme polovica objemu octu).
    Máte s tým niekto skúsenosti? Privítam aj tipy na prípadné ďalšie okorenenie.

    Posledná várka bude experiment – medovo-octovo-vodový nálev na feferonky doplnene hrozienkami a cesnakom. Dnes som to objavil na Labuzikovi, vyzera to hrozne zaujimavo,

  7. bohužel neznám žádný recept bez cukerínu – taky mám informaci, že se tam používá proto, aby okurky zůstaly křupavé… Pouze s cukrem se prý „rozblemcnou“ :-). Víte o tom někdo něco?

  8. ↪ 7 zuzazi: Ano, s cukrem více měknou, protože varem v kyselém prostředí se sacharóza rozkládá na glukózu a fruktózu, které osmotickým působením „vytahují“ z okurek vodu, společně se solí. Ovšem zároveń také chrání okurky před zkažením, protože osmotické působení se týká i mikroorganismů, které poškozuje.

    Ale není to nijak dramatický efekt, mnohem větší vliv má sůl, takže i s cukerínem se uplatní hlavně sůl a cukr s tím už moc nenadělá. Je to jen o malinko měkčí.

    Sama zavařuju výhradně bez sacharinu, nemám chuť jíst něco, co u myší způsobuje nádory. Dají se už i koupit okurky bez sacharinu – třeba od Bonduelle – tak můžete koupit a vyzkoušet, oč jsou měkčí.

  9. Umělá sladidla nejsou škodlivá

  10. Recept co jsem vložil funguje skvěle i na houby.

  11. nestačím se divit, to všichni zavařujete okurky s cukerínem nebo s dekem? Naše rodina dlouhá léta zavařuje do nálevu s cukrem a nevšimla jsem si, že by okurky nějak měkly. Samozřejmě jejich křupavost taky ovlivníte délkou zavařování. Hodím sem recept, jen se po něm musím podívat…

  12. Já používám recept, na který jsem zvyklá od malička, není tam cukerín, dává se normální cukr, ale přidává se i trochu deka (1/3 pytlíku na přibližně 4 litry láku). Výdycky jsem si myslela, že je to kvůli tomu koření, které v tom deku je, je tam pár zvláštních kuliček, které ani nevím co jsou, ale zřejmě by šel ten recept použít i bez deka a přidat možná o tu trošku víc soli a cukru?

  13. ↪ 12 Ala: Ty zvláštní kuličky z Deka jsou koriandr.

  14. ↪ 9 bukacek:
    Ovšem některé studie dokazují opak, například publikace Doba jedová – Strunecká, Patočka (2011) takové příklady uvádí. Odkazy na škodlivost (zejména karcinogenitu) umělých sladidel naleznete i na internetu: http://eagri.cz/…udiim-o.html
    http://cs.wikipedia.org/wiki/Aspartam
    Myslím, že když má člověk možnost zavařovat domácí okurky, stojí za to dělat to bez chemie.

    ↪ 8 kami: Naštěstí už je jich víc, na těchto stránkách k nalezení složení potravin: http://www.chemievjidle.cz/…ani-potravin?…

  15. Tak nakonec jsem naložila bez umělých sladidel, Dek a podobných ......, jen cukr, ocet, voda, sůl a koření (nové koření, celý pepř, hořčičná semínka) a uvidíme, snad to dopadne dobře. Mám z toho ale dobrý pocit. Díky moc té menšině co zavařuje bez chemie, dodali jste mi odvahu!

  16. Malinko rýpavá :) bez chemie? NaCl :)

  17. ↪ 11 Siska: Chystám se na své první okurky tenhle víkend. Mohu poprosit o ten váš rodinný recept? Díky! :)

  18. ↪ 16 Lucianka: Když to berete takhle, tak asi všechno co jíme a pijeme je nějaká chemická sloučenina, ne? Třeba celkem rozšířená chemikálie H2O.

  19. Tak tam zkuste místo cukerínu dát stévii – to je přírodní sladidlo a křupavost by také měla být zachována.

  20. Tradicni (ne jen) rusky zvyk k docileni maximalni krupavosti je dat do nakladane zeleniny par listu rybizu, vina a pokud neni po ruce, tak dubu.

    Delame to a s krupavosti vseho jsem max spokojen, zda je to skutecne temi listy netusim, ale muzete to vyzkouset taky:)

  21. ↪ 18 Ala: Ja vím :)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.