Proč je tolik buranství v Prostřenu...? RSS

Štítky: , , , ,

38 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zdravím, přátelé.

    Jsem to jenom já, komu se při sledování primáckého Prostřena zvedají vlasy hrůzou? A teď ani tak nemyslím kuchařské schopnosti přihlašovaných, o tom přeci všichni víme.

    Co mi vadí ale neskutečně je tolik rozšířená absence slušného vychování a záklaní znalost etikety.

    Jak je možné, že na takovou společenskou událost, jako je večeře (notabene před celým národem) účastníci běžně nosí kraťasy, džíny, trička, sandály a podobné hrůzy? Cožpak je pro ně opravdu tak nepříjemné a nepohodlné si na pět večerů obléknout aspoň nějaké slušné kalhoty a košili? A ačkoliv u VIPek to bývá obvykle lepší, stejně tam třeba taková Valerie Zawadská vítá a obsluhuje hosty ve vytahaném tričku a legínách! Proč proboha?

    A také nesnáším a považuji za neslušné, když hostitelé běžně podávají hostům talíře s jídlem halabala – třeba nejdříve mužům a nechají čekat dámy či starší hosty.

    Nebo jak nedávno pondělní hostitelka vybafla na neznámé příchozí rovnou s tykačkou u dveří! Jistěže je tykání pohodlnější a je to věc pondělního hostitele, ale to nemůže proboha počkat, až se všichni v klidu sejdou u stolu, seznámí se a teprve pak jim nabídne tykání?

    Jo a taky mě vždycky šokují hosté, kteří třeba tři večery vůbec nekomunikují, nepodílí se na společné konverzaci u stolu a jen se cpou. A pak bác, jsou z nich hostitelé a promění se jako zázrakem ve výřečné a zábavné společníky. Vždyť je přeci slušnost každého člena společnosti se podílet na konverzaci a překonávání prvotních ostychů z neznámého a nenechávat celou tíhu jen na tom kterém hostiteli.

    Řekněte mi prosím, že buranismus ještě nevyhrál, že je tu někdo další, komu to vadí!

  2. Jednoduché – nedívejte se na to :-)

  3. A to je řešení? Zavírat oči před tím, co mi vadí? Jistě, chápu to například u uměle vytvořených reality show, kdy tvůrci zavřou skupinku mladých a nabušených mužů s mladými ženami kamsi do domu, či na ostrov a my se máme koukat na to, kdo s kým a jak. Nad tím se prostě člověk nemůže rozčilovat.

    Ale pořad Prostřeno se mi v principu líbí, jelikož ukazuje pestrou společnost lidí z různého prostředí po celé republice různého věku a životního stylu. Účastníci se pohybují jak v domácím prostředí, tak i na návštěvách a ve společenském styku. Přijde mi to jako celkem autentický pohled na chování běžných lidí v naší společnosti.

    Nechci zde rozebírat konfliktní situace, které tam vznikají a také jsou cíleným stříháním nafoukávány. Chtěla jsem znát názor jiných lidí na úroveň společenského (a vůbec lidského) chování, které se v tomto pořadu ukazuje.

    Chtěla jsem o tomto tématu s ostatními konstruktivně debatovat a nevidím na tom nic špatného, proto nechápu tvoji trochu dětinskou reakci.

  4. Asi bych se přidal k Pavli. Nevím, zda je to autentický pohled. Jedná se o promyšlený výběr skupin lidí, kteří jsou ochotni exhibovat před kamerou, odříkávat naučené věty… Někteří ani vařit neumí.
    Že se mravy uvolňují je fakt, ale tento pořad bych jako zrcadlo asi nebral.
    Buď se rozčilujte, nebo si vyberte jinou činnost mimo TV :-)

  5. A ještě něco – netykejte mi prosím, díky.

  6. ↪ 4 jark: To, že mě tento pořad zajímá ještě neznamená, že sedím celý den u televize, ve skutečnosti ji doma ani nemáme a Prostřeno je jeden z mála pořadů, který si nepravidelně pouštím z archivu počítači.

    Chápu, že účastníci procházejí výběrem, ale podle toho, že se tam vyskytují jak studenti, paní na mateřské, důchodci, servírky i podnikatelé, lidé z velkých měst i z vesnice, mi přijde společnost dosti pestrá. Souhlasím, že mají společnou touhu se předvést, jinak by tam nechodili. A z čeho usuzuješ, že odříkávají naučené věty?

  7. ↪ 5 Pavli: Pardon, paní Pavli. Jsem z blogo světa zvyklá na méně formální komunikaci a nenapadlo mě, že tykání někoho tak urazí.

    Diskusi jsem založila, abych zjistila názor druhých lidí na zmíněné téma, nikoliv rady, jestli se mám či nemám koukat na tento pořad. Proto teď prosím já Vás, nechoďte už sem, zbytečně bychom se rozčilovali. Díky.

  8. Nekoukám se na to, protože bych to nevydržel. Jako účinkujícího by mě tam nedostali ani párem volů, ale když už bych tam šel, taky bych nechodil v obleku nebo oblekových kalhotách a košili, ale jako když jdu na večer ke kamarádům – to znamená kalhoty a tričko nebo sportovní košile podle nálady, v podstatě to, co nosím běžně celý den.

    Z těch pár kousků, které jsem viděl, mi přijde, že ten výběr účastníků je možná relativně pestrý, ale rozhodně to není vypovídající vzorek společnosti – on není student jako student, podnikatel jako podnikatel… stejně jako má ten pořad cílovou skupinu diváků, má i cílovou skupinu účastníků, která je v podstatě podmnožinou té první. Může mít nějakou výpovědní hodnotu o třeba i velké skupině lidí, ale rozhodně ne o společnosti jako celku. A i pro tu zmíněnou skupinu lidí je třeba ho brát s opravdu velkou rezervou, ony takové věci jako úhel záběru, scénář (nemyslím si, že by účinkující měli přesně předepsané dialogy, ale nějaký scénář tam určitě je a podle něho štáb jede a účastníky dostává do situací, v nichž je potřebuje mít, aby mohl natočit něco „zajímavého“) a samozřejmě střih a hudba v podkresu udělají hodně. Takže když vás to baví, klidně se dívejte. Ale nějaké závěry o společnosti jako celku bych z toho opravdu nedělal.

    PS. na internetu je většinou normální tykání, ale na těchto stránkách je z nějakého důvodu už od začátku obvyklejší vykání.

  9. ↪ 8 Kytka: Díky za Váš názor.

  10. Cuketka nemá rád tykačku:)))

  11. Prostřeno také sleduji ze záznamu na počítači, s vlastnictvím TV obrazovky jsem na tom podobně jako Pipi.
    Ten pořad se staví do pozice „slavnostní“ večeře. Očekávala bych též trochu přiměřené chování, zjev i prostředí. Myslím, že pro většinu národa je ten pocit být v televizi trošku zavazující. I když, na druhou stranu, třeba od moderátorů v rádiu také čekám, že budou mluvit tak, že se u poslechu nebudu muset stydět za jejich češtinu.
    Tahle debata, dle mého, nebyla založena pro spor, zda koukat či ne. Ústřední téma je chování, styl, nebo nadhozené buranství. Kdo chce, nechť kouká, kdo nechce, ať se zdrží. :)

  12. ↪ 10 Kuba: Už jste viděl cuketku s tykadlama? :)

  13. ↪ 11 Lucianka: Díky Lucianko, pochopila jste přesně můj dotaz.

  14. No jo, ale co je standard slavnostní večeře s přáteli?

    Já i když pořádám pro přátele (většinou právníci) večeři o pěti chodech, tak to pro mne znamená kalhoty a tričko s límečkem. V létě klidně šortky, byť třeba formálnějšího střihu.

    Oblek a košili s kravatou si beru doma na večeři akorát na Štědrý večer (a to jsem hrdý, že jsem doma obnovil tradici, která upadla po dědečkově smrti).

    Samozřejmě, něco úplně jiného je formální slavnostní večeře při nějaké firemní nebo dokonce státní příležitosti, tam je oblek minimum, často by přicházel v úvahu spíše smoking či dokonce frak. Ale i tam už jsou kravaty IMHO lehce na ústupu.

    Jinak tahle soutěž má specifickou podskupinu IMHO i proto, že pro aktivního člověka, jako je většina přispěvatelů zde na webu, není zrovna snadné si uvolnit pět po sobě jdoucích večerů a věnovat je této legraci. Aspoň tedy to byla moje odpověď, když jsem měl tu pochybnou čest, že mne oslovila produkční pro pilotní sérii tohoto pořadu. A když jsem pak viděl, jak to probíhá (prolézání celého bytu včetně ložnice), tak jsem si jen potichu gratuloval.

  15. ↪ 14 Bivoj: pořádám pro přátele (většinou právníci) večeři

    Q: Máš v pušce jen dva náboje. Proti tobě jdou: lev, krokodýl a právník. Co uděláš?
    A: Střelíš právníka dvakrát, just to make sure.

    (Můj překlad místního vtipu). Jinak se ale shoduji!
    Též jsem byl tázán, zdali bych?… v anglické verzi Come Dine With Me.
    No, thank you. Museli opravdu „scrape the barrel“, mlít z posledního. :-) .

    V naší, anglické, verzi se na to občas podívám. Coby přehlídku exposice chtivých individuí, postrkovaných televizním štábem. Výsledek pak záměrně sestřihán (do žádaných minut) a zde (nevím, jak v ČR) opatřen sarkasticky laděným komentářem.

  16. Pipi: že jste zvyklá na netu lidem tykat je možná stejné buranství, jako tykání v inscenovaném pořadu. Nemyslíte? Není každé fórum seznamka, kde se to asi očekává.
    Suď a budeš souzen :-)

  17. Vystupovat pod nickem a chtit, aby mi vykali, to je buranstvi, pro me.

  18. Zajoch: Proč? Nechci, aby mi vykali, ale divím se proč zásadová Pipi hned tyká. Nick je jen „zkratka“. Nechcete snad říct, že pokud nevíte, jak se kdo jmenuje, automaticky mu tykáte?
    Možná je to tím, že už jsem starší ročník a „mezi námi“ už se většinou netyká při prvním setkání.V podstatě by mi ani kolikrát nevadilo, že mi někdo hned tyká (pokud nebude kritizovat jiné), je to jen o jeho přístupu ke slušnosti, ale já každému tykat nemusím :-)

  19. ↪ 16 jark: Tak, zejména tykat v odpovědi na vykání, že;)

  20. kami: Bať :-) O to jde…

  21. ↪ 15 Jednorožec: jsem sám právník, takže nestřílím právníky a nejím žraloky. Professional courtesy :-)

    ↪ 16 jark: pokud mohu soudit, tak na českém Internetu určitá tradice tykání je, zejména v kontextu uzavřených a polouzavřených komunit, kde jsou uživatelé identifikováni nickem, ke kterým počítám i diskuse u pana Cuketky. Možná to pramení v dřevních dobách (90. léta), kdy drtivá většina internetově aktivní populace byli studenti, mezi kterými bylo tykání tak nějak zvykem. I když sám v současné době používám vykání vždy, kromě případů, kdy si s dotyčným tykám i v osobním životě.

    Ale samozřejmě, tykat v odpovědi na vykání je buranství, o tom žádná. Nebo nepozornost, ale nepozornost tohoto typu je v podstatě taky buranství.

  22. Bivoj: vím, souhlasím…zrovna u Cuketky to ale není moc zvykem. Mimo skupiny těch, kteří se znají. Tím je to tu „pěknější“ :-)

  23. Pipi: duvody jsou pomerne jednoduche, pro nasi potrebu je rozdelim na dva okruhy, subjektivni a objektivni:

    1) Ne kazdy sdili hodnoty, ktere povazuje ausgerechtet vy za dulezite. Pro vas je to treba to, ze by soutezici meli mit nazehlenou kosili, pro me je to treba neco jineho a to, jak se obleka v cirkusovem poradu nejaka referentka z Trebice je pi jedno. Rozdil mezi nami je jen ten, ze ja necitim potrebu vydavat sve subjektivni preference za kulturni univerzalii a kazat o tom na diskusnich forech.

    2) Smyslem jakehokoli poradu v komercni TV neni nic jineho, nez vydelat prostrednictvim reklamy a spol. penize. Cim vic lidi se diva, tam pro provozovatele TV lepsi. Pokud do poradu jako je Prostreno budou tahat exoty, ozraly a magory, bude se na to divat vic lidi.

    Takto by se slama dala mlatit dal, ale v podstate bychom jen krouzili a doplnovali tyto dva body.

  24. Jezicek: hezky :-) Vše podstatné..

  25. offtopic ad tykačka vs. vykačka: i na Facebooku (pod plnými jmény) dává zdejší komunita přednost vykání a podle mě je to i zde (navzdory stručným nickům) přirozenější + to prostě odpovídá zdejší tradici/zvyklostem už od roku 2006. dál bych to neřešil ;)

  26. Vykačku/tykačku nebo společenský oděv neřeším. Co mi daleko více vadí je to šmejdění. To se mi dycky otáčí kudla v kapse. Cizí lidi si pustit do výsostného teritoria v ložnici a nechat si prohrabat šuplíky se spodním prádlem, to je hnus, velebnosti.

  27. ↪ 26 rpanna: jj, to je samo o sobe tak buranske, ze se nedivim, ze lide, kteri jdou do poradu,'kde se tohle deje, se chovaji i jindy jako burani. Neburan by se tohoto musel odmitnout zucastnit.

  28. Když už tu tohle vlákno je…tak by mě docela zajímalo, kolik znáte ve svém okolí lidí, kteří se k sobě zvou na večeři. Zrovna na tomto webu bude ten podíl asi vyšší, ale i tak je tu tahle tradice myslím dosti v plenkách. Suroviny, oblečení, tykání a šmejdění v pořadu bych neřešila, hodně je dáno scénářem a všemožná podpora trapnosti je jasná i ze stylu moderování. Ale zajímá mě to samotné vymyšlení 3–4chodového menu a pozvání jiného páru, nebo více lidí ke společnému stolu. Já totiž skoro nikoho takového neznám a myslím, že tahle chybějící tradice je jedním z hlavních důvodů rozpačitého vyznění večeří v tom pořadu. Už se rozšířily grilovačky, běžné jsou narozeninové a dětské oslavy… ale to je všechno „party food“, nejsou to promyšlené, ladící a u stolu servírované chody. (V Kuchařce pro dceru Florentýna popisuje klasickou českou sestavu chlebíčky-jednohubky- řezy paní domácí – polárkový dort – brambůrky; pak se všichni odvalí a za týden si totéž zopakují jinde…) Není divu, že je pak málokdo schopný dát dohromady smysluplné menu – hodně znát je to hlavně u předkrmů, které bývají strašně velké a těžké…

  29. ↪ 28 yannka: Zajímavý postřeh. Ve svém okolí znám lidí zvoucích na promyšlenou vícechodovou večeři povícero, ale stejně největším „pozývačem“ jsem já :) Hodně přátel mě zve spíš do resturace.

    Nezapomínala bych ale na „babičkovské“ vícechodové obědy – kombinace typu vývar s knedlíčky, svíčková a koláče jsou uceleným tuzemským menu, které se v mnoha domácnostech vyskytuje celkem běžně jako sváteční jídlo (tedy nevečeřové, obědové, ale mylím, že v tuzemsku jsou pozvání na oběd běžnější než na večeři, máme tu trochu jiný rytmus dne než země původu Prostřeno a oběd je tu nejslavnostnějším denním jídlem).

  30. ↪ 29 kami: taky jsem přemýšlela o „nedělních obědech“, že je to asi nejblíže těm vícechodovým večeřím. Ty ale zase bývají spíš v rodinném kruhu… Odlišný denní rytmus určitě roli hraje. Osobně se mi v tomto trochu tluče společenské a dietetické hledisko. Líbí se mi dlouhé večeře ve stylu Francouzů či Angličanů, už proto, že se v pracovní den rodina jindy sejít nemůže, nemluvě o přátelích. Ale vícechodové menu je pro mě večer dost těžkotonážní, neumím si představit, že bych to provozovala nějak častěji.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.