Co s nepovedenou majonézou RSS

Štítky: , , ,

10 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Chtěla jsem dělat domácí majonézu dle návodu paní Naďi. Vždy se mi zatím povelda, ale dnes zrovna ne. Výsledek je takový zdrclo tekutý, nenapravilo to ani postupné přilévání oleje a snaha o jeho důkladné zašlehání (čtvrt hodiny) metličkou. Ani přidání vejce s předcházející zdrclou tekutou majolkou to nezachránilo. Takže máte někdo nápad, jak nepvedenou majonézu zužitkovat? Nechci ji vyhazovat, přeci jen jsou v ní dva žloutky + jedno celé vejce od domácích slepic a kvalitní olej, tak mě napadla nějaká variace na slanou bábovku či muffiny, máte někdo nápad? díky moc :-)

  2. ↪ 1 Madla81: ještě je jeden postup, který doporučuje jedna paní z Labužníka – přidat trochu horké vody, prý to funguje. Z vlastní zkušenosti to ale nevím, mě se čiro čirou náhodou domácí majonéza – podle klasického i rychloreceptu paní Nadi – zatím vždycky povedla (asi proto, že ji dělám nanejvýš tak cca 2× za rok). Pokud se Vám to nepodaří napravit, hledejte ve starších kuchařkách, skoro vždy je tam nějaký recept na bábovku z majonézy. Pokud to máte už osolené a ochucené octem, v receptu na muffiny prostě vynechejte vejce a tuk a snad to vyjde, mělo by.

  3. ↪ 1 Madla81: Tipla bych, že jste měla špatné vejce (nemusí být cítit). Asi bych neriskovala ani tu buchtu a směs za stálého šlehání vylila do odpadu.

  4. ↪ 1 Madla81: a jaký přesný postup pro nápravu jste použila? k zdrclé směsi jste přilévala postupně olej? to právě nepomůže.

    k zdrclé směsi přistupujte jako k oleji. abyste ji spravila, začněte s novým žloutkem stranou a směs po kapkách, lžičkách, tenkém pramínku přidávejte stejně jako olej.

  5. Majonézu dělám cca jednou měsíčně. Většinou se povede, ale minulý týden se nepovedla. Zkusila jsem do ní přidat ančovičky a parmazán, jako zálivku na salát, ale nespojilo se to. Bylo mi líto ji vyhodit, tak jsem ji do večera nechala v lednici, a pak ještě jednou zkusila tyčovým mixerem a kupodivu krásně zhoustla. Asi to nebude fungovat vždy, ale stojí to za pokus.

  6. Díky moc všem účastněným. Nakonec jsem z nepovedené majonézy vyrobila povedený cuketový chlebíček s olivami a šunkou.

  7. ↪ 4 pan Cuketka: Nejprve jsem jemně zašlehávala olej, když to nepomohlo, majonézu jsem přemístila do jiné nádoby, dočista a dosucha vymyla a vytřela šlehač, prskla tam další vejce (tentokrát celé), nepovedenou majonézu a postup jsem opakovala jako měla paní Naďa. Asi by pomohlo, kdybych ke žloutku vmíchávla majonézu jen velmi pomalu, příště si dám pozor. Je zajímavé, že se mi to stává (už podruhé) jen s domácími vejci :-(

  8. paní Naďa by měla hlavně všem refundovat veškerá vejce a olej, které na tenhle super zlepšovák padly za oběť… ;)))

  9. 8.: Jó, to je riziko internetových návodů a netradičních cest, nerefunduji… Ale několik příspěvků se zmiňovalo, že když řídkou majonézu nechali v lednici, pak to umixovali dotuha.
    Útěchou zúčastněným může být, že i já jsem při zkoušení nových receptů často výsledek plynulým pohybem vlila do záchodové mísy…

  10. pokud se vám nepovede majonéza a byla klasická (olej,vejce, ocet, hořčice,sůl pepř) tak se dá dát do bábovky zní to divně ale je to tak recept se dá najít na netu a funguje (já tedy dávám přednost třené olejové) u majonézy je vždy nutné aby všechny ingredience měly stejnou teplotu (proto ta lednice funguje) a jisto ta je mixér a úzká nádoba (mixér dám na dno nádoby, zapnu na max a pomalounku táhnu nahoru)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.