Sušená rajčata RSS

Štítky: , , ,

11 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Máte někdo nějaký zaručený postup na nakládání sušených rajčat? Z obou mých pokusů vyšly vždy ztvrdlé a tmavé rajčata a ne ty dobré měkké.

  2. ↪ 1 snookie: Nejsem žádný odborník, postupovala jsem tak nějak od oka – sušená rajčata, koupená v místní prodejně mlékárny Orerro, kde je prodávají jako doplňkový sortiment za celkem slušnou cenu, jsem ukládala do vhodné nádoby a mezitím prolívala olol, prokládala česnekem pokrájeným na jemné plátky a prosypávala provensálským kořením. V lednici je mám už minimálně 4 měsíce (spíš dýl), nekazí se a jsou moc dobrá.

  3. ↪ 2 aida: Tak jsem to delala taky. Rajcata jsem koupila ve winefood market, ale nikdy nezmekla, tak jako ty co se kupujou uz nalozeny. Jen k tomu cesneku. Slysela jsem ze pri nakladani cesneku do oleje muze cesnek nejakym zpusobem reagovat a vydavat skodlive latky.

  4. ↪ 3 snookie: V jednom obchode mi rikali, ze by se snad meli pred tim sparit. Nekde jsem cetla, ze prolit nejakym nalevem. Nechce se mi ale zase nicit dalsi varku, tak se ptam;-)

  5. Sušená rajčata jsem zkoušel nakládat. Zalil jsem je teplým olejem (odhadem 40–50 stupňů). Změkla, ale nebylo to jak ty kupované.
    Ale slyšel jsem, že na nakládání se ty rajčata nesuší úplně do sucha – do tvrda, možná bude problém zde.

  6. ↪ 3 snookie: k tomu česneku v oleji – rizikové je zde pokud vím především anaerobní prostředí, kde může docházet k množení nebezpečných bakterií jako jsou clostridie.

  7. yannka: A ty bakterie tam zatáhnu česnekem, nebo rajčaty? Měl jsem za to, že česnek má určité antibakteriální účinky. Ale určitě není bakterie jako bakterie, teplota je prakticky pokojová, tak nevím.

  8. ↪ 7 martas: česnekem a jedná se o clostridia, která jsou odpovědná za otravy botulinem. česnek v oleji buď pouze v lednici a spotřebovat v řádu týdnů nebo okyselit prostředí octem.

  9. Děkuju za objasnění. Vůbec jsem to netušil.

  10. ↪ 5 martas: Ano, já je suším na slunci, ne v sušičce, a mírně navlhlé dávám do oleje s bylinkama.

  11. Nazdar ve spolek! Mam tady neco k tomu cesneku v oleji.

    „BOTULISM WARNING“
    Regardless of its flavor potency, garlic is a low-acid vegetable. The pH of a clove of garlic typically ranges from 5.3 to 6.3. As with all low-acid vegetables, garlic will support the growth and subsequent toxin production of the bacterium Clostridium botulinum when given the right conditions. These conditions include improper home canning and improper preparation and storage of fresh herb and garlic-in-oil mixtures. Moisture, room temperature, lack of oxygen, and low-acid conditions all favor the growth of Clostridium botulinum. When growing, this bacterium produces an extremely potent toxin that causes the illness botulism. If untreated, death can result within a few days of consuming the toxic food. "

    WHICH MEANS YOU ARE AT RISK OF GETTING SICK FROM STORING IT THE WAY YOU DO.

    STORING GARLIC
    „Commercially, garlic is stored near 32 degrees F. However, most home refrigerators are too warm for ideal long-term storage of garlic. Instead, store in a cool, dry, well-ventilated place in well-ventilated containers such as mesh bags. Storage life is 3 to 5 months under cool (60 degree F) dry, dark conditions.“

    WHICH MEANS YOU CAN SAFELY KEEP IT IN A COOL DRY PLACE AT HOME INSTEAD OF PUTTING IT IN OIL.

    FREEZING GARLIC
    Garlic can be frozen in a number of ways.

    1. Chop the garlic, wrap it tightly in a plastic freezer bag or in plastic wrap, and freeze. To use, grate or break off the amount needed.
    2. Freeze the garlic unpeeled and remove cloves as needed.
    3. Peel the cloves and puree them with oil in a blender or food processor using 2 parts oil to 1 part garlic. The puree will stay soft enough in the freezer to scrape out parts to use in sautéing. Freeze this mixture immediately – do not store it at room temperature. The combination of the low-acid garlic, the exclusion of air (by mixing with oil), and room-temperature storage can support the growth of Clostridium botulinum.

    THESE ARE THE SAFER OPTIONS, BECAUSE STORING IT IN OIL TAKES AWAY ITS OXYGEN(DROWNS IT) AND THEN IT BECOMES DANGEROUS TO EAT.

    "STORING GARLIC IN OIL
    Extreme care must be taken when preparing flavored oils with garlic or when storing garlic in oil. Peeled garlic cloves may be submerged in oil and stored in the freezer for several months. Do not store garlic in oil at room temperature. Garlic-in-oil mixtures stored at room temperature provide perfect conditions for producing botulism toxin (low acidity, no free oxygen in the oil, and warm temperatures). The same hazard exists for roasted garlic stored in oil. At least three outbreaks of botulism associated with garlic-in-oil mixtures have been reported in North America.

    By law, commercially prepared garlic in oil has been prepared using strict guidelines and must contain citric or phosphoric acid to increase the acidity. Unfortunately, there is no easy or reliable method to acidify garlic in the home. Acidifying garlic in vinegar is a lengthy and highly variable process; a whole clove of garlic covered with vinegar can take from 3 days to more than 1 week to sufficiently acidify. As an alternative, properly dried garlic cloves may be safely added to flavor oils."

    SO IT IS SAFE TO SUBMERGE THE GARLIC IN OIL AND THEN FREEZE BUT NOT REFRIGERATE OR LEAVE AT ROOM TEMPERATURE.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.