Mandolina RSS

Štítky: ,

24 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Casto delam Coleslaw a podobne salaty. Uz me prestalo bavit krouhat to rucne, robot dela jen nudlicky, myslim, ze resenim je mandolina nebo nejaky v krajec. Mate prosim nekdo s necim takovym zkusenosti? Na webu je toho moc. Idealne nejaky celonerezovy, ale asi to neni nutne, mam jen averzi na plasty :) diky.

  2. ↪ 1 vlada: tak to se rád svezu, také hledám!! ;)

  3. Zatim co jsem prosel, tak dobre vypada mandolina z WMF za bratru 2 tisice. Je celonerezova a pisou, ze ma stavitelnou vysku, coz je imho bomba, u jine jsem to nevidel. Zas ma malo prislusenstvi, otazka je, jestli je hodne prislusenstvi vubec potreba. Mne osobne by asi stacilo neco na platky, neco na male kousky na ten Coleslaw a neco na juliene a zbytek uz by asi dopadl jen tak, ze se to zkusi a skonci na dne supliku.

  4. ja teda nahrubo nakrajim zeli.. a fouknu to do foodprocesoru. mozna to neni ta spravna kucharska technika… ale vysledkem je nadrobno nakrajene zeli

  5. Na zelí používám naši stoletou mandolinu – dřevěná s kovem, má také stavitelnou výšku. Ale bude jí min. 30 let, takže jedině v nějakém antiku :-)

  6. ↪ 1 vlada: My máme doma už cca 20 let takový ten WS kráječ z reklamy, koupila nám ho chudinka tchýně za cca 1/4 její tehdejší výplaty. Kupodivu to pořád slouží, jen já se s tím bojím (na můj vkus jsem se s tím pořezala víc než dost). Podobný princip jsem viděla i u Tescomy a jinde, z Německa je prý dobrý Börner, ale osobně jsem jej nezkoušela. Ještě prý existuje i nějaká elektrická verze (electric mandoline slicer), a ta je údajně naprosto úžasná. Nevím, jen jsem o tom slyšela.

  7. ↪ 1 vlada: Mám objednanou mandolinu OXO http://www.williams-sonoma.com/…e-mandoline/?…; Má nastavitelnou výšku a to i pro ty přídavné čepele na nudličky, takže by šli třeba udělat takové cuketové tagliatelle;-) OXO má velkou spoustu šikovných pomocníků a kvalitních pomocníků. Jen škoda že je v ČR nikdo nezastupuje:-(
    Jinak jsem se opravdu pobavila při videu WS kráječe. „Dřív byl chleba se salámem náročná práce, ale od teď už nikdy víc“ :-DD

    ↪ 6 aida: Taky jsme ho doma měli, ale poměrně záhy se rozklížil v tom místě kde se stýkají ty dvě čepele, takže na plátky nepoužitelný a proužky měli vždycky ten jeden uprostřed taky zničený:-(

  8. Po mandolině toužím i já. WMF nedoporučuji – na německém Amazonu má příšerná hodnocení: http://www.amazon.de/…/ref=sr_1_23?…

  9. Kdysi jsem si to celkem podobně studoval, a buď Börner (typ V-kráječ, Američany bývá doporučován model V-1001, v Evropě asi model 3?) nebo Benriner (jedno diagonální ostří).

  10. ↪ 7 snookie: Vzhledem k času Vašeho příspěvku soudím, že mandolinu již dobu máte. Jste s ní spokojená?
    Pomalu se mi chystá přistát mandolina pod stromeček a mám si vybrat – a nevíím!:)
    Navíc v pondělí jedem do Drážďan, tak by se tma třeba dala koupit nějaká zde nedostupná. tak pokud kdokoli můžete poradit, budu moc ráda.

  11. Nebylo na mě, ale přidám zkušenost. Máme doma už asi rok tuhle základní http://www.oxo.com/…-slicer.aspx
    s pokojenost tak napůl. Na základní úkoly super. Když ale chci něco precizně, plast se přeci jen prohýbá a plátky nejsou úplně čistě řízlé (na konci mají některé jako by ouško). Až se tahle rozpadne, šell bych do nějaké, která se ani nehne ;) (Oproti te od Snoookie ke ale konstrukčně úplně jiná, tak se to určitě vztahovat nebude)

  12. ↪ 10 kami: Ráda bych napsala, ale nakonec ji bohužel nemám. Neměli ji skladem a mezi tim sem našla u babičky takovou starou plastovou, která dělá neuvěřitelně tenké plátky a je super. Chtěla jsem tu oxo hlavne na julliene, ale před půl rokem jsme se rozrostli, takže jsou priority trochu jinde než mít pěkné nudličky;)
    V zimě ale zase spousta lidí míří směr US tak možná na tyhle vánoce zase o nějaké popřemýšlim:)

  13. ↪ 10 kami: Ahoj, taky si dovolím vmezeřit se se svými „výzkumy“, i když asi pozdě, koukám. Ale třeba jste nekoupili…
    O mandolině sním asi 3 roky, ale mám to někde těsně vedle paraglidingu, prostě se té věci furt bojím. Když jsem zkoumala trh a různá fóra, zjistila jsem toto:
    Nejlepší napříč recenzemi jsou zřejmě De Buyer Véčko a pak japonské Benriner a Kyocera. Jenže teď koukám, že ta De Buyer Pro V mandolína, co jsem si na ni brousila zuby, se už zřejmě nedělá, nejpodobnější je asi aktuální „ne pro“ De Buyer Viper. Má docela dobré recenze, šťouralové Francouzi v komentářích na Amazonu samozřejmě leccos našli (třeba že nejdou kolečka z tenké mrkve, pouze plátky, páč to nelze „na výšku“ pořádně chytit, a že to nemůže do myčky – což ta Pro V mohla, též že je na ty jejich minikuchyňky moc velká). Na druhou stranu jsou většinou lidi s Viper maximálně spokojeni, hlavně, že to krájí i lehce naměklé kousky, jako třeba rajčata (na rajčata to má asi nejlepší recenze vůbec). Taky je relativně verzatilní, má různé kudličky (normální slider, kostičkovač a julienne 4 a 10 mm, což bych teda brala i užší, třeba ten rovný Ultra umí i 2 mm) a je nastavitelný pro plátky 1–8mm.

    Nový „pro“ kráječ od De Buyeru, takto Ultra, je rovný a lidi si stěžují na kdeco, hlavně, že to zas tak dobře nekrájí. Na druhou stranu to má spoustu různých kudliček.

    Kyocera je pro někoho zajímavá, že je má keramické ostří, ale mě se prostě nelíbí, bojím se jí ještě víc než toho Debuyerovského V-nože, zdá se mi ještě méně bezpečná.

    Benriner subjektivně vnímám jako bezvýznamně více bezpečný, nevím, proč.
    Ještě jsem zachytila oblibu Rosle (má taky nastavitelnou verzi), jenže to vnímám spíš jako nebezpečné struhadlo.

    Takže jestli se někdy rozkývu, tak nejdřív koupím minimálně 2 neproříznutelné rukavice (kdyby mi jednu někdo zašantročil) a pak možná, možná ten Viper…

    Nebo jsi objevila v Drážďanech něco lepšího?

  14. ↪ 13 Jap: ahoj, z Drážďan je dovezena Leifheit – taková obyčejnější. Vyzkoušet ji dostanu až pod stromečkem, takže netuším, zda splní vše, co by měla. Ze zde jmenovaných značek jsme na žádnou nenarazili, takže rozhodovalo ohmatání toho horního dílu nad nožem, jestli se neprohýbá, a – cena. Měli tam jednu kráásnou (značka něco jako Gete? Gere? už si nepamatuju), ale za 80 eur ji fakt mít nemusím, nejsem velkoprovoz :)

  15. zkošela jsem na veletrhu v německu tuhle http://www.kulina.cz/…yer/d-76978/ a brousim si na ni zuby, ale zatím ji dostatečně nevytížím za tu cenu :) Ale je skvělá!

  16. ↪ 15 Denisa: wow! Taky aktualne po nejake pokukuju, ale ta cena je opravdu pekelna, to bych musela delat salaty trikrat denne, abych nemela spatne svedomi:-D
    Designove je fakt nejhezci z tech, co jsem videla.

  17. ↪ 14 kami: Gratuluji ke koupi a těším se na zprávy z provozu :-) Obdivuji trpělivost při čekání na stromeček.

    ↪ 15 Denisa: Naprosto souhlasím, že vypadá úchvatně. Též mě omráčila, ale doporučuji shlédnout komentáře na fr. Amazonu, při/(e)kládám pár nadpisů: „Klasika, dobrá konstrukce avšak nepraktická“, „Katastrofa“, „Super, super“, „Při této ceně zklamání“, „Pro profíky?“, „Dobrý produkt“, „Trochu zklamání“, „Vada rovnoběžnosti“, „Le ramage ne vaut pas le plumage“ ehm slovní hříčka zhruba znamenající, že (nižší) výkon neodpovídá (výbornému) vzhledu… Velmi vlažné hodnocení, má celkem 15 komentářů.

    Královna byla tato, dokud byla:
    http://www.cuisineaddict.com/…mes-2617.htm?…

  18. Upozorňuju, že na kotlikykotle.cz se dá koupit německá klasika, V-kráječ Börner, který v té cenové hladině nemá konkurenci (krom toho je to firma, která s tímhle systémem véčkových nožů přišla na trh). Sice je to plast, ale starší a zkušenější přísahají, že jim léta věrně slouží.
    Tu: http://www.kotlikykotle.cz/…-Borner-Bily

  19. ↪ 17 Jap: Leifheit jsem už vyzkoušela, nemám srovnání s jinými dražšími, ale připadá mi zcela uspokojivě funkční, oproti obyčejnému struhadlu paráda.
    Díky tomu jsem konečně vyzkoušela zdejší páně Cuketkův salát z růžičkových kapustiček, kde je jemné nakrouhání kruciální. Též krouhání brambor na tenoučké plátky do gratin dauphinois a další jemná krouhání. Nic než plátkovač jsem zatím nezkoušela.

  20. V Makru mají aktuálně v letáku „Kráječ na zeleninu Mandolina“. Je nerezový, s třemi krájecími nástavci a držákem zeleniny. Cena lehce nad 1000. Odkaz na jejich leták sem dát neumím, ale myslím, že je to toto: https://www.hendi.eu/@@aisview/?…
    Uvažuji, o něm. Prosím, máte ho někdo, můžete napsat své zkušenosti? Děkuji

  21. Tyhle masivni nerezovy a nebo znackovy mandoliny jsou vsechny na prd. Kupte si levnou plastovou na Amazonu, v tomhle stylu: http://www.nisbets.co.uk/…rge/d445.jpg

    (pravi tak zkusenost z kuchyni v Londyne)

  22. Prodám profi mandolín DeBuyer:
    http://ostatni.bazos.cz/…er-ULTRA.php

  23. Mi u těch salátů z mandolín naprosto chybí pocit ručního zpracování. Absolutně mi navadí, že není jed kousek zeleniny jako druhý. Je to jako s domácími nudlemi krájenými nožem na desce. Jasně, pokud toho dělám vanu, tak je mechanizace lepší, ale pro rodinu k obědu si s tím klidně pohraju.

  24. ↪ 23 CanCalla: jo, taky jsem první roky kupoval hlávky zelí a doma je krouhal. Teď kupuji nakrouhané a nakládám. Chuťově naprosto stejné. :)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.