Jak nejlépe upravit pstruha? RSS

Štítky: ,

13 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Zrovna máme u nás nedaleko tento týden v nabídce čerstvé chlazené pstruhy, tak jsem si řekl, že bychom mohli pro jednou jíst trochu zdravěji :) Sandtnerová o pstruhovi téměř mlčí, ale líbí se mi recept na jednoduchou štiku pečenou na másle s plátky citronu vloženými do zářezů na boku ( i jsem viděl zde :) ), nebo candát s francouzskou omáčkou… Alternativou je vyfiletovat a udělat na rychlo jenom na másle a trošku soli a kmínu, jen s tím filetováním by byl asi trochu problém. Nikdy jsem to nedělal a nevím, jestli bych to zvládnul.

    Proto se obracím se s otázkou: jaká je vaše nejoblíbenější úprava pstruha? Díky :)

  2. Pstruha bych nefiletoval, jen na kmin a krátce na pánev s máslem. Potom se dá lehce vytáhnout celá páteř i s kostmi…

  3. Jak moc krátce? A není lepší ho upéct?

  4. My jíme zvěrstvo, ale máme tak pstruha nejradši (nejsme fandové, když ryba chutná jen po rybě). Oškrábat šupiny, udělat zářezy. Do nich česnek+trocha kvalitní kikkoman sojovky. Celou rybu zakapat trochu citronem. Do dutiny břišní jednu snítku rozmarýnu. Před vložením na rozpálenou pánev zaprášit trochou mouky. Kůžička se udělá do křupava a je fakt výborná. Pstruh se navíc výborně dá na talíři vykostit.

  5. To také nezní špatně. I když mnozí by to asi opravdu považovali za zvěrstvo :) Jen bych ještě rád vyzjistil, jak dlouhou dobu rybě na pánvi dopřát a jak moc zprudka? Jsem spíše „stejkomil“.

  6. Já mám ráda s tymiánem a citronem. Pstroužci se osolí do do dutiny břišní se vloží kousek citronu, tymián a máslo, to samé na vrchu. Peče se asi 15 min. v troubě na 200 st. celsia.

  7. Ok, děkuji!

  8. K rybám jde citron, rozmarýn, šalvěj a bílý pepř. Ale pstruh je myslím nejlepší jen solený (namlet na něj himalájskou sůl je už bonus) a pečený na pánvi nebo v troubě na hroudě másla. Krátce, 15–20 min, aby zůstal šťavnatý.

  9. V troubě jsem ho ještě nedělal, ale na pánvi stačí zprudka tak 5 minut na každé straně…šupiny neškrábu. Dovnitř třeba petržel. Někde jsem četl, že citron by se měl dávat až na upravenou rybu, jinak se prý maso „rozblemtá“.

  10. Máslo, sůl a kmín. Pečeme v troubě, ale na pánvi je taky výborný. Je to nejjednodušší a nejchutnější úprava.

  11. Pstruzi z farmy nejsou nic moc ve srovnání s těmi z šumavských potoků. Nicméně dvě nej úpravy pstruha:
    1/ čerstvého pstruha vevnitř a na povrchu promazat prachobyčejným grilovacím kořením (sůl, pepř, kmín, paprika), dát na rošt nad uhlíky z tvrdého dřeva (žádný plamen, ideálně mít vedle větší ohniště a z něj odebírat lopatou zuhelnatělé žhavé kusy). Kůže se šupinami se lehce připálí a jde dobře loupat. Dělat POMALU, NEVYSUŠIT. Hotová ryba je křehká, šťavnatá, když se do masa píchne prstem, mělo by se rozpadat.
    2/ sůl, kmín a na pánev s máslem

  12. Já jsem zastáncem nejprostší úpravy, na másle, osolit, zlehka okmínovat, do bříška nějakou bylinku. Bohatě stačí. Hlavně na potočáky, co si chytneme sami na řece. Bo to je tak krásné, narůžovělé masíčko, že vše další to pokazí. Kdo však nemá jinou možnost a musí konzumovat duháče krmené granulema, tak tam bych si asi nehrála na hrdinu a klidně přidám i koření, protože ta přirozená chuť není nic moc. Takže tam bych volila navíc třeba úpravu po mlynářsku, obalit rybu ve směsi koření a hladké mouky. jo a kousek másla do bříška rozhodně neublíží. A stav ke konzumaci? Já to většinou hlídám podle očí, jak oko zbělá a vyleze z důlku, je zpravidla hotovo, zvlášť, když nejde o velký kus. Jinak jde o vyzkoušení…

  13. Díky všem za rady a tipy. Pstruha jsme nakonec bohužel nestihli, tak snad příště :)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.