Správné hnětení RSS

Štítky: , , , , ,

6 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Měla bych dotaz jestli může mít doba či způsob hnětení vliv na výslednou podobu pečiva. Tedy je mi jasné že když těsto jen trochu promíchám, tak to asi mít vliv bude. Tyhle vánoce jsem ale dostala robota KA a s babičkou jsme v něm uhnětli vánočku, kterou normálně hněte ručně. Vánočka byla oproti jiným rokům mnohem tvrdší a babička říkala, že to bylo tim, že to neměla v ruce a asi se to uhnětlo jinak. Peču docela hodně, ale speciálně kynutým těstům se vyhýbám. Nebaví mě to hnětení, vždycky z toho mám puchýře:-D ,navíc mám za sebou zkušenost, kdy se mi rozlil makový závin po celém plechu(nejspíš teda tím že jsem dala ještě teplou náplň) a tak jsem to pořád nechávala na dobu, až si konečně pořídím prvního robota. Po téhle zkušenosti bych ale ráda znala vaše zkušenosti. Zda je nějaký postup lepší než jiný, jestli se může něco vyloženě pokazit a jestli může mít hnětení ve stroji jiný výsledek než v zlatých rukou babičky;-)
    Předem velice děkuji.

  2. Spletla jsem okénko pro štítky a název tématu, tak pokud to lze opravit, děkuji adminovi. Jinak se omlouvám:-)

  3. ↪ 2 snookie: Jo, sledovat dobu hnětení a těsto je důležité. Buď jste těsto nevyhnětla dost, ale o tom trochu pochybuju, stroj to má za chvíli hotové, nebo se naopak těsto hnětlo příliš dlouho.
    Přepracované těsto má tendenci být tuhé a žvýkavé, ručně obvykle člověk těsto nepřehněte, na to nemá sílu a jak píšete, obvykle už má puchýře dávno před:). Pro různá těsta jsou různé doby, ale obecně se mi osvědčilo v robotu hnětat kratší dobu (3–5 minut, nejdřív na nejnižší,pak na vyššší rychlost), nechat ho odpočinout a jednou-dvakrát během hnětení těsto přeložit,podle toho, jak se mi zdá vypracovaný lepek (zda už se dělá „okénko“).

  4. ↪ 1 snookie: Ručně jsem kynuté těsto také nedělala, čekala jsem jako Vy na robot. Mamka přestane kynuté těsto zadělávat, když se těsto nelepí na vařečku a mísu. Tak já robot vypínám, když se mi těsto nelepí na hák a během kynutí ještě jednou stroj spustím.

  5. Důležité je sledovat těsto, nikoliv nastavenou dobu hnětení. Jak už bylo zmíněno výše, těsto se nesmí lepit na nádobu a na omak je jaksi „sametové“ – nevím, jak to jinak popsat. Přizvěte znovu babičku a zvolte kratší dobu hnětení, postupně přidávejte, dokud babička neřekne dost :)
    Podle mé zkušenosti nejlepší kynuté těsto zadělá pekárna na chleba (má na to speciální program), ale na vánočku ze třičtvrtě kila mouky zadělávám ručním hnětačem. V každém případě je dobré těsto alespoň jednou „srazit“ – v průběhu kynutí znovu prohníst a dodat tak další vzduch.

  6. ↪ 5 RenataE: Jojo, ona to hnete vzdycky dvakrat. Nejdriv vecer a pak jeste jednou rano. To uz to radsi delala rucne. I tak ale byla tvrda. Mozna to ale treba bylo jenom nejaky momentalni. Jako jina mouka nebo nejaky jiny vliv.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.