Kapr, kapr, kapr... RSS

Štítky: , , , ,

48 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Tak vám ctěné fórum předkládám toto k zamyšlení:
    Čemu dáte přednost: „čerstvému“ – před 2,5 měsíci vylovenému, stresovanému, vyhladovělému, několikrát převáženému a „přelévanému“ kaprovi, kterého vám 2 dny před Vánocemi vyberou z kádě poté, co už ho několik zákazníků odmítlo (i když vypadá dobře) a asi deset dětiček se mu podívalo na očičko, hubičku a ploutvičku…nebo rozmraženému, kterého vám přinese hodný soused rybář v půli listopadu, poté, co ho před hodinou chytil, okamžitě zabil a hned s ním a spolu s několika outleji zazvonil u vašich dveří…
    Který z těch kaprů bude chutnější, co myslíte?
    Já mám dilema letos vyřešeno (vlastně stejně jako v minulých letech). Kapři (byli dva, šťastný párek -mlíčňák a jikrnáč) jsou už v mrazáku, upravení do podoby filetů, připraveni na svátky. Polévka bude určitě parádní, protože hlav i vnitřností je dost a ještě k nim šoupnu ty outleje.
    Jak jste na tom vy s kaprem? Kupujete? Dostáváte? Lovíte? Nebo ho vůbec nejíte?
    A co místo něj? Kuře, krůtu, vepřový řízek, vinnou klobásu, lososa, filé?

  2. Preferuji z vody na talíř. Mražená ryba je dobrá tak pro kočku, sladkovodní zvlášt. Sry, rybí starosti mi hlavu nedělají. Každý lov je pro oběť stresující.

  3. Mraženou rybu jen v případě nouze. O Vánocích kapra nejíme, takže takové dilema rozhodně nemám. Kapra jíme přes rok, když ho dostaneme čerstvého od tchýně, která zas dostává kapříky od nějakého známého – rybáře.
    Na Vánoce děláme vepřové a kuřecí řízky, smaženého kapra nemáme příliš v lásce. I když poslední léta jsme kromě řízků dělávali i lososa, taky byl dobrý. A ten byl samozřejmě relativně čerstvý, nezmražený. Jak byl živený a jak prožil poslední okamžiky před smrtí rozhodně neřeším. Kdybych to moc prožívala, musela bych se stát vegetariánem. :-D

  4. No já to zase tolik neřeším, spíš mi jde o to, co se na chuti kapra projeví víc, jestli ten stres nebo to, že se rychle a hluboce zamrazí a pak rozmrazí ( rozmražujem pomalu, většinou na dlaždičkách na balkoně – ozkoušeno, po rozmrazení nemá chybu). ale já než smaženého kapra raději rybí polévku. Kapra sním tak 2 kousky za celé svátky.. Přes rok, když dostaneme – a to je často (jen letos bylo nějak víc těch outlejů než kaprů) konzumujeme čerstvé.
    2. Tak úplně nesouhlasím. Čerstvě vylovená ryba rovnou na talíř je jistě ideální stav, ale ti kapři, kteří se na Vánoce prodávají, rybník neviděli už hodně dlouho. Jen vodu z vodovodu.
    Aby si to někdo nevyložil špatně: nepatřím k protestujícím proti prodávání a zabíjení vánočních kaprů, ačkoliv mi pochopitelně záleží na tom, aby zvěř trpěla co nejméně!

  5. Nemám ráda zmražené maso. I když ho nechávám pomalu rozmrazovat, pořád mi připadá, že se to nevyrovná masu čerstvému, které nemá narušenou strukturu mrazem. Samozřejmě že někdy po něm sáhnu, v mrazáku se pořád nějaké nachází, ale mnohem raději si kupuju, hlavně na víkend, maso čerstvé a hned ho zpracuju. V případě roštěnek je ovšem konzumujeme až další týden, až jsou pořádně odleželé, aby bylo masíčko pěkně měkoušké. :-D

  6. Táta nosí kapříka ze sádek den před Štědrým dnem, takže máme čerstvého. Na druhou stranu z mrazáku se nechá také použít a asi bych mu dala přednost před tím co prodávají venku v kádích.

  7. Juana: To byses divila, jak výrazně rosltiny (některé) reagují na stres spojený s jejich poškozením/us­mrcením.

  8. David & Juana:

    pravdu dí ten David :) teď jsem si četl nějaké matroše o skladování a uchovávání zeleniny. už jen pitomý kopenec do mrkve, může změnit její strukturu a chuť po uložení… :) je to všecko živé a nesmírně citlivé :)))

  9. pan Cé zalinkuje nebo odkáže na zajímavé čtivo?

  10. Jojo, to byl taky jeden test, jak jedna osoba do kytek v květináči řezala, další na ně byla hodná. A ta první osoba, když vstoupila do místnosti, kytičky se začaly třást strachy.
    Ale link nemám, četla jsem kdysi v nějakém časopisu. ;-)

  11. to zkoušet nebudu, kytičky se třesou (na vodu) i bez výprasku :)

  12. jinak k tématu: kapr letos bude jen u příbuzenstva, jestli teda na mě zbyde :), my budeme mít netradiční tabuli :D
    vždycinky jsme měli kapra od mrznoucích prodavačů na náměstí, mně se nelíbí ty mražený chudinky

  13. Kapr mi moc nechutná, na Vánoce děláme krůtí řízky. Kapr bývá vždycky u babičky – pokaždé si kousek dám, ale to maso mi přijde takové blátivé. Je to snad jediná ryba, kterou nemusím.

  14. Ja souhlasim, že mražením, respektive rozmrazením ryba ztrácí na kvalitě. Po rozmrazení většina štávy vyteče a je z toho takový bahýnko. Jěště tak z ryby udělat polívku, když jí dám do vody ještě zmrzlou. My máme poslední leta štěští, protože tetin partner má rybník a na Vánoce nám bvždycky kapra donese a musim říct, že ten je teda výbornej. Já jinak kapra během roku moc často nejím… Ze sladkovodních mám radši dravce.

  15. 10: mám dojem, že to bylo fake. Prý je napojovali na encefalograf, i když, vzhledem k tomu, jak dokážou rostliny čenichat …
    pan C: Jojoj, miříkovité jsou svinstvo, a co teprv celer …

  16. Jestli mi mrkev nějak reaguje na stres, když ji krájím, nebo ne je mi v podstatě jedno. Jen nemám ráda zmražený a rozmražený potraviny, preferuju čerstvý. Jak u masa, tak u zeleniny. Akorát hrášek a kukuřici a přes zimu fazolky a špenát akceptuju ve zmražené formě, ostatní, co se dá bez problémů koupit v zimě v létě, kupuju čerstvé.

  17. Kapra na Vánoce na chuť, nejlépe klepnutého max. den předem. Přímo z rybníka to není zrovna nic moc, náhodou člověk dostane bahňáka a maso smrdí a nechutná. Lepší je když se nějakou dobu koupou v čisté vodě, aspoň týden, než se propláchnou. Jinak rybí polívku nemůžu …

  18. 8.:Když už jsme u té zeleniny:

    http://www.novinky.cz/…elenina.html

  19. Inu čerstvé je čerstvé, jak praví jedna reklama nejmenovaného obchodního řetězce. Ideální stav, má-li člověk k dispozici stálý přísun čerstvého masa (nejen ryb). Ovšem v reále je to jiné.
    Také s chutí koupím čerstvé maso a buď ho nchám odležet nebo z něj hned připravím něco dobrého, ale pokud dostanu celou krůtu, čtvrtku prasete, nebo si někde koupím větší množství masa (třeba proto, že je za slušnou cenu a dobré kvality) – jde do mrazáku. Jestliže je maso dobře ošetřené a kvalitně zamražené a když ho i šetrně rozmrazíme – není to na výsledné chuti poznat. Ano, když si koupím v sámošce rybí filé nebo půlku kapra, co asi tak 3× postupně napůl rozmrzl a pak zase zmrzl, bude to hnus fialovej, skutečně tak akorát pro kočku nebo psa. Ale když rybu zamrazíte dobře, garantuji vám, že ani papula s 5* udělenými na pět let nepozná, kdy jí smaženého kapra rozmraženého a kdy „čerstvého“. A za to ručím! :-))))
    Přiznám se, že ještě tak před pěti lety bych tomu nevěřila. Kapr musel být koupený čerstvý, před svátky. Ale změnila jsem názor. Navíc ryby co dostáváme nejsou ze stojatých vod. Žádného bahňáka jsme ještě neměli.
    Soused je chytá tam, co do Labe ústí takový malý potůček, odvádějící vodu ze Spolany. Takže kapři mluví, jsou nádherně barevní a mají občas dvě hlavy.
    (fftip, pochopitelně!)

  20. :))) Pivli perlí, ostatně jako vždy :)

  21. radsi zmrazeneho od rybare nezli ‚cerstveho‘ z privezeneho rybniku na namesti…

  22. tak ať se tu zbytečně nehandrkujeme – pojďme udělat slepou degustaci! :) klíďo na příštím scuku!!! :)

  23. No teda, že by se mi chtělo smažit kapra ještě před Štědrým dnem…to teda ne......zelí, kimči a ještě smažit dva druhy kaprů…
    Hele, fakt se to nepozná.
    Jeden rok mi kamarád přinesl od prodejců ( měl tam nějaký kšeftík) velkého kapra. Jak byl velkej, tak byl hnusnej. Plno tuku a bahňák. A to se podle všeho ráchal o hladu v čisté chlorované vodě pěkných pár týdnů. No, nepochutnali jsme si.
    A jinak třeba taková rybka, chycená jen tak na pytlačku v jihočeském rybníce, čerstvě upečená, ugrilovaná!!! To je něco!
    Ach, vzpomínky z dětství a mládí…
    Jsem pro degustaci vanilkových rohlíčků!!!!

  24. mohu-li vstoupit do vzrušené debaty, tak je vždy lepší ryba čerstvá, ale lepší je ryba vylačněná, tj. chycená před atd … než čerstvá přinesená z rybníka. chuť bahna určitě nebude lepší než sádkovaná ryba. a pro ryby darované z řeky a uložené do mrazáku jedna rada : nechat zamrznout ve vodě, naporcovat, uložit do nějaké nadoby vhodné do mrazáku, zalít vodou a zamrazit. po rozmražení není poznat rozdíl mezi čerstvou a takto zpracovanou rybou, nevymrzá voda z masa a to je pořád dobré. jinak vánočního kapra jíme většinou v létě, když se povede chytit a to i s bramborovým salátem. na Vánoce ne.

  25. 22,23: Degustace zeli, kimci a kapra to by byla sila. Ale ochutnavka kimci a vanilkovych rohlicku, to je smrtelna kombinace :o) Krome toho, rohlicky se u nas pecou az dva-tri dny pred Stedrym dnem, mizi totiz rychosti svetla. Jsou deeesne dobry!

  26. Pivli, neber jméno bóži nadarmo. Drahně let jsem rybařil … samozřejmě se dá udělat kapr tak, že není poznat, esli je z rybníka nebo mrazáku. Ale kafe se dá taky udělat tak, že není poznat, esli je čerstvě vypražený, nebo dva roky leželo v plechovce.
    Carpf se u nás mimochodem smaží ortodoxně těsně před večeří, stejně jako se vyří polífka. Ono taky je to nejlepěí z pánve na talíř.

  27. 25. :-)))
    No, cukroví začínám péci kolem Mikuláše, rohlíčky pak bráním vlastním tělem. Mám skvělý recept a jsou taky děsně dobrý!!!

    David: nebuď princ Drsoň! :-)))
    U nás se kapřík smaží také těsně před! Kombinace sádla nebo dobrého oleje + přepuštěného másla dělá divy. Kapřík je voňavý a křupavý. Spolu s čerstvě nastrouhaným křenem pak maso chutná jako mandle.
    Ale polévka, salát a štola se dělají v předvečer Štědrého dne. Salát musí být proleželý, polévce to také prospívá a štola musí být na Štědrý den k snídani. :-))

  28. Mhm … není vás u štědrovečerního stolu sudej počet? To se nesmí … že bych se dostavil :D

  29. Není! :-))))

  30. Fajn, tak vezmu ženu a vobě děti … :D

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.