Špalda RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

2 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Co si myslíte o pšenici špaldě?
    Na jednu stranu je vynášena do nebes coby tradiční, ekologická, bio (zde má výhodu z důvodu menší náročnosti na půdu a hnojení) a podobně, na druhou stranu se mi nepodařilo najít žádné prameny, které by uváděly, že by se špalda v tuzemsku v posledních 1000 letech (resp. od příchodu Slovanů) nějak významněji pěstovala – uvádí se spíš pěstování v Tyrolsku, Švýcarsku a jižním Německu, ojediněle (18. století na Litomyšlsku) v tuzemsku na výrobu kávoviny.
    Biologicky je hodně blízká běžné pšenici, ale ne totožná.
    Osobně pěstuji špaldový kvásek vedle pšeničného a používám ho přednostně pro sladké věci (když už se k nim odhodlám), protože mi připadá, že má zajímavou chuť (to platí i pro špaldový chleba).
    Na druhou stranu cena je hodně dramatická – a paradoxně celozrnná špaldová mouka je dražší než bílá, což je poněkud absurdní. Že by poptávka po špaldových otrubách byla tak vysoká, že se vyplatí raději vyrobit bílou mouku a otruby než celozrnnou mouku?

  2. Oprava: pěstuji špaldový kvásek vedle žitného, samozřejmě :-)

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.