Banány na smažení RSS

Štítky: , ,

16 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Poraďte prosím, kde se dají v Praze sehnat banány na smažení?

  2. ↪ 1 kuba.biker: Minulý týden jsem viděla v globusu, ale myslim, ýe sem tam je mívají i v intersparu a určitě v makru. A pak i vietnamci. Třeba na hradčanský je mívaj…

  3. V tom je nějaký rozdíl? :)

  4. Na smažení jsou obvykle zelené, nejsou tak sladké, nedají se jíst bez tepelné úpravy, je v nich víc škrobu.

  5. ↪ 3 xIndian: Bananum na smazeni se rika plantain.
    A vetsinou jsou vetsi…

  6. Díky za tipy. V ovozelu na Hradčanské občas nakupuju, ale nějak jsem tam plantainy nezaregistroval, ale třeba jsem se jen špatně koukal. Interspar je daleko, takže jsem napsal dotaz do Globusu – už přišla odpověď:
    Dobrý den pane kubo.bikere,
    banány na smažení běžně vedeme. Před návštěvou prodejny však můžete pro jistotu kontaktovat vedoucí zeleniny paní Gözovou na tel.č. 251 037 172.
    S pozdravem
    Marie Pačesová
    Globus Zličín

  7. Díky za vysvětlení a rozšíření gastroobzorů :)

  8. Vydejte se z Karlova namesti nahodu ulici kterou jedou tramvaje k IP pavlova (myslim ze je to jecna). Po leve strane zhruba v polovine projdete branou do takoveho minidvora kde je nejdriv reznictvi a potom zelovoc kde maj siroky vyber exoticke zeleniny a ovoce, plantany tam maj snad porad.

  9. Postřeh k tématu: žiju teď v Portugalsku a banány na smažení jsou zcela běžnou součástí sortimentu místních supermarketů – má to však jeden háček. Po několika kuchařských pokusech jsem zjistil, že jejich koupě je sázka do loterie. Aby byl smažený banán opravdu chutný, nesmí být přezrálý. Stačí však den-dva a původně planý banán zesládne natolik, že se ke smažení absolutně nehodí. Pár už jich bohužel skončilo v koši. Při nákupu je tedy třeba pečlivě zkontrolovat, že je šlupka zelená bez nažloutlých skvrn a že je banán na dotek tvrdý. V opačném případě nebrat! Možná se pletu, ale jestliže v Portugalsku, kde kvalita importovaného ovoce/zeleniny je na zcela odlišné úrovni než v ČR, jsou banány přezrálé, pak si nedovedou představit, co prodávají v českých prodejnách…:(

  10. ↪ 9 kuba.biker: Dobrý postřeh.
    V Globusu je mívají v pořádku. Ale přiznám se, že když je někdy nemají, tak klidně brutálně naplátkuju normální dezertní banán a osmažím ho :) Ony jeho sladkost ty ostatní součásti jídla vyrovnají a k hodně pálivým jídlům ho mám dokonce radši než plantainy:)

  11. ↪ 9 kuba.biker:
    tez kupuji v Globusu, drive je mival Carrefour, obcas je maji Vietnamci.
    Nazory na to, jak se banany na vareni spravne jmenuji, a na to, v jakem stavu zralosti se upravuji, se znacne lisi – z duvodu geografickych, etnicko-politickych, z trucu, skrze nareci ci s ohledem na pripravovany pokrm.
    Tentyz banan, platan, plantain atd. muze mit ruzny nazev i dle aktualniho stupne zralosti (asi jako snih u Eskymaku, pardon, Inuitu).
    Smazene banany se jedi naslano (zdrojem jsou zelene, idealne nezrale), tak na sladko (ze vsech stupnu zralosti).
    Osobne davam prednost zralejsim smazenym bananum s cukrem a kysanou smetanou. Takto klidne samotne, ci jako „oblozny dezert“ k fazolim na cibulce, nebo treba k mole.
    Ty solene smazene banany podle me zkusenosti chutnaji lidem, kteri maji radi treba nezrala manga se soli. Ja nerada ani jedno, ani druhe :-)

    Jinak stejne jako Kami v nouzi pouziju bezny banan, at treba do peceni (tam nepoznam rozdil) nebo do rybi polevky (ale tam to teda skripe).

  12. Plantainy jsem poprvé ochutnala jako součást jamajské (podotýkám, že domácí) kuchyně, a naopak jsem byla instruována, že čím zralejší, tím lepší. Klidně proto koupím i plantainy, které mají už úplně černou slupku. A jako přílohu k masu pro zpestření někdy dávám péct nebo dusit úplně zelené obyčejné ovocné banány, když na ně narazím – pečlivě umyju, seříznu konce a přihodím do hrnce nebo do pekáče. Na talíři potom jenom oloupat a vyhodit slupku, i když jsem zažila i strávníky, kteří je vesele jedli i se slupkou. Chuť mají poměrně mdlou, ale docela zajímavou, hodí se k něčemu ostřejšímu s omáčkou.

  13. Já jsem smažené banány ochutnal v rovníkové Africe, kde se konzumují zásadně nezralé – suplují brambory, které jsou v těch končinách poměrně luxusním zbožím… Tudíž jsem se i v Evropě sháněl po plantainech v podobném stádiu zralosti;)

  14. zelené banány,se používají jak zelené tak zralé těm zralým se říká v latinské americe platano maduro či maduros a nezralým verdes a i když ty zralé jsou sladší tak se i tak častěji používají naslano a taky jen tepelně zpracovaný jinak prý muže zpusobit koliku(njn není to ovocnýbanán)třeba k snídani pečené či smažené maduros plněné sýrem,k tomu vejce aj,nebo nakrájený nakousky se osmahne jako obloha k tamějšímu kuřecímu masu naštávě seco de pollo…jinak takový patacones či tostones z těch nezralých verdes na tlustý koolečka která se osmahnou pak vytáhnou rozmáčknou a zase osmahnou pak spolu se sýrem je uplná lahůdka,nebo chifles s vařeným vejcem,pak jsou ještě snad milion dalších různých receptů jako knedlíky ze zelených banánu plněný třeba sýrem s vejci,plněný knedlíkymasem,vejci zeleninou do poolévky sopa de bolon de verdes,na kaši nastrouhaný platano jako zahuštění do sango de camarones-a jiných mas na štávě…

  15. jinak mě štve že tady v brně se dají sehnat jen ve vietnamské tržnici a ty jsou původně z panamy,kdežto v praze mají i ty nejlepší přímo z ekvádoru :/

  16. ↪ 14 Amanta: Latinská Amerika je poměrně velký kus země, vy zřejmě píšete jen o Ekvádoru. Alespoň tomu odpovídá vámi použitá terminologie i uvedené pokrmy, mimochodem ta zmíněná jídla jsou samozřejmě naprosto vynikající.
    Výrazy i jídla jsou převážně lokálního charakteru, ve většině Latinské Ameriky by moc nevěděli, o co jde.
    Nadšení z ekvádorských banánů není podle mě na místě, sice je to země banánovou monokulturou hodně poznamenaná, ale na panamských banánech přece není nic špatného.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.