Brambory, varný typ C RSS

Štítky: , , ,

17 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Kam na ně? Respektive u farmářů mají jen A a B, Céčka nikde…a 5kg balíky v supermarketu nechci z velikostních a kvalitativních důvodů. Poradíte prosím?

  2. V Tescu je mívají v 2kg balení. Kvalita je druhá věc, řekl bych že se to hodně blíží ke krmným bramborám.

  3. ↪ 1 Bari.mandle: Moučnaté brambory v obstojné kvalitě kupuju v MArks Spencer, mají tam určitě M. Piper a snad i King Edward, teď si nejsem jista.
    Jsou poněkud drahé, ale zas jich půlku nevyhodím jako z globusových, kde moučné mívají také, balené.
    Jsem si teda vědoma, že je smutné, že něco tak základního a v Čechách skvěle rostoucího jako brambory kupuju v obchodě s oblečením.

  4. ↪ 3 kami: Juch, děkuji, alespoň tak. Ono celkově sehnat chutné brambory je problém. Ani u farmářů mi ty přílohové nechutnají. V porovnání s bramborou ve španělském supermarketu jsou „bez barvy, chuti, zápachu“. Podezřívám pěstitele, že sázejí pouze určité odrůdy, úplně jiné než před 15ti lety, kdy i tady měly úžasnou chuť veškeré dostupné hlízy. Je to hrozná škoda. Navíc mi vadí jak se zde neřeší vůbec odrůdy. V Anglii, USA atd. je běžné že se vždy specifikuje odrůda- ať už u brambor tak i jablek, hrušek… alespoň na trzích tohle jakžtakž funguje, jen těch zastoupených odrůd je poměrně málo.

  5. Rozdělení na A,B,C po 2 kg mají v Albertu a většinou je tam C k sehnání.

  6. ↪ 4 Bari.mandle: doporučuji nakupovat brambory v Holešovické tržnici, výběr odrůd bývá úctyhodný a vlastnosti vám i bez varného typu podrobně popíší prodejci :)

  7. Bari.mandle: Řekl bych, že odrůdy tady řeší, ale stejně jako u česneku, rajčat a podobně. Tedy tak, aby brambory co nejdýl vydržely, i když jsou umyté a vydržely cestu z Afriky, nebo přes půl Evropy. Ostatně to mytí brambor je hlavní důvod, proč máte v pytli z marketu třetinu brambor nahnilých.

  8. Ještě bych dodal, že u těchto „trvanlivých“ odrůd je chuť až na pátém místě.

  9. ↪ 6 pan Cuketka: Tam jsem to zkoušela, ale zatím jsem tam tu „svou odrůdu“ zatím nenašla. Navíc vyloženě céčka tam taky neměli.

  10. ↪ 5 Naďa: To ano, děkuji, ale já bych raději nesupermarketové zboží. Raději podpořím jednotlivce.

  11. ↪ 7 martas: Proto bych právě čekala, že český pěstitel bude mít chutnější odrůdy. Ale ouha, pokud někomu nejedou ty lojovitější salátovky tak sehnat i třeba přílohovou „kyprou " bramboru se mi nedaří. Myslím, že coby bramborová země by se s tímto dalo dělat více. V cizině se ctí odrůdy mnohem více, a jsou to "legendy“. Tady jsem o žádné „bezvadné odrůdě ideální na kaši, pyré a do těst“ neslyšela. Omyté brambory mít nemusím a od farmáře to také nečekám.

  12. ↪ 8 martas: A to je přeci děsná škoda! proč mám jíst něco co mi nechutná jen kvůli tomu že to přežije zimu ve sklepě? Nesmysl. Chjo.

  13. Protože řetězce si to žádají a tlačí k těmto odrůdám dodavatele. A zákazník nemaje na výběr je nucen kupovat ty s prominutím sračky. Každý nemá čas nebo možnost navštěvovat farmářské trhy a ani tam to není žádná výhra, obzvlášť pokud „farmář“ nakupuje svoje produkty v akci v Makru.
    Troufám si říct, že za žalostnou situací potravin na našem trhu už dnes nejsou zákazníci toužící po salámu za 38Kč kilo, ale nadnárodní řetězce, které které z důvodu zisku tlačí na nízké ceny od dodavatelů. Dnes už koupíte otřesnou uzeninu s 50% podílem masa za 50 i 200Kč kilo. Už přišli na to, že se náročnější zákazník se orientuje podle ceny, tak mu ten humus zdražili a pro ty zvídavější zmenšili písmo uvádějící složení na 1mm.

  14. ↪ 13 martas: Jasně, supermarkety jsou bohužel mor. Ale mě právě jde o ty malé pěstitele, že ani ti moc na odrůdu nehledí, respektive v Holešovické tržnici jsou i ti, co opravdu brabory sami vyhrabali ze země a stejně pouze nabízejí odrůdy A či B. Přitom i C by prodali. Je to veliká škoda.

  15. Zdravím z Brna… Myslíte, že se dá odrůda Maris Piper sehnat i v brněnském Marks Spenceru? ( musím vyzkoušet triple cooked chips Hestona Blumenthala a M.Piper jsou na to prý nejlepší :-)

  16. ↪ 14 Bari.mandle: je to taky trochu tím, v které části sezóny tam přijdete, teď už to nebude žádná sláva. Určitě bych to prošel znovu na konci léta! :)

  17. ↪ 16 pan Cuketka: Oukej, provedu:) teď se holt vydám do M&S. Prozkoumám a podám report jaké odrůdy tam mají.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.