Foodies nebo gurmán? RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

11 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. V LN jsem si přečetl článek „Rukola už není in. Žhavou novinkou jsou v Americe kompoty“, kde se popisuje rozdíl mezi gurmány a foodies. Foodies jsou popsání takto: „Foodies považují za důležité, aby jídlo bylo chutné. Podobají se gurmánům, vůči nimž se však sami zásadně vymezují. Považují se totiž za "všežravce“. Dopřávají si kvalitní, drahé jídlo, ale jedí i levné pokrmy nebo dokonce fast food. Konzumují široké spektrum surovin, nevyjímaje živočišné produkty, i když s vegetariány a vegany mají společný zájem o to, aby jídlo bylo zdravé a etické, a proto mnoho z nich nakupuje bio a organické produkty." – chápu, že gurmán je ten, kdo jí jen vybrané (exklusivní) jídlo? A kdo je vlastně gurmet?

  2. Jeden výraz horší než druhý. Vyprtnout se na škatulky.

  3. Gurmet je nesmysl vymysleny Poštulkou.

  4. V kontextu je ten rozhovor náhodou moc fajn :)

    http://www.lidovky.cz/…ra-chut.aspx?…

    Škatulky jsou ale zbytečné a pokud někdo potřebuje popsat změny, které v posledních letech probíhají i u nás, tak IMO to pokrýt nějakým jedním termínem fakt nejde.

    Vznikají tu různé subkomunity, různé trendy v jídle, jak tak ale pozoruji, tak zapojení populace jde často napříč různými skupinami. Příklad kvásek/domácí pečení chleba — hodněkrát jsem zahlédl jednoduché spojení kváskování=fo­odblogeři/his­ptři. Když se teď ale po čtvrt roce aktivit podívám na dění okolo kváskové mapy, tak se nám hodně zapojují mladé maminky nebo ženy z celé ČR (silně zjednodušeno), které to berou hlavně jako prostředek, jak na domácí stůl přinést lepší jídlo (tj pravý opak nějakého módního hobby). Hodně těžko bych pak na ně dával škatulku foodies nebo hispteři :)) (a to jsem zmínil jenom jednu konkrétní skupinu a její motivy/reakce, je jich určitě víc a hodně odlišných)

    Jiný příklad — včelaření. Máme tu velkou tradici včelaření, včelařský svaz, z demografie (a věku včelařů) je ale jasné, že nás tam čeká nutná generační výměna. Včelaři budou muset najít cesty jak přilákat nové a mladé zájemce o včely, určitě se o tom bude znovu hodně psát a leckdo pak řekne, že je to in, móda, nebo trend + to taky bude lákat k naškatulkování těch mladých (nebo nových) zájemců o včelaření. Celkově to ale podle mě bude o prostém udržení kontinuity a proměně oboru v současnosti. Nic víc :)

  5. ↪ 1 mpik: Angličtina rozlišuje mezi:
    gourmand = člověk oddaný jídlu a pití, zejména nadměrně
    gourmet = člověk pěstující si vybranou chuť k ocenění dobrého jídla a nápojů
    (můj překlad z Collins English Dictionary)

  6. ↪ 1 mpik: Stačí používat český výraz labužník a je po gurmán/gurmet problému;)
    Ale ten článek jako takový je docela zajímavý.

    ↪ 4 pan Cuketka: Vzhledem k momentálnímu pohybu ve vodách „mladých maminek“ s radostí potvrzuju, co píšeš. Opravdu přibývá toho, co bych snad nazvala „domácí péče o jídlo“ v tom nejlepším slova smyslu, ve smyslu přemýšlení, jak se v rodině živit co nejkvalitněji. Jestli by se ale daly nazvat foodies, hipsterky, gurmánky, gurmetky nebo kdovíco ještě, to fakt nevím :)

    Včelaři by třeba mohli následovat zahrádkáře:) – „důchodcovské“ zahrádkářské osady tady v okolí se nesmírně omlazují, čím dál víc mladých rodin si tam pořizuje zahrádky, kde už kupodivu nemají jen bazén a veletrávník, ale čím dál víc pěstují zeleninu. Proniklo to i do okruhu mých kamarádek na mateřské, takže jsem měla tu možnost se do pár osad (vedle té „své“) podívat a fakt se osazenstvo hodně mění. Předloni, když jsem zahrádku sháněla, to ještě zdaleka nebylo tak markantní, ty dva roky způsobily ohromný posun.

  7. Zrovna včera jsem narazil na hezký názor: „Gurmetovi stačí sen a duše jidla, zatímco Gurmán jde i po těle, a tak uchvácen duší neváhá plácnout milované jídlo i po krásné macatě zaoblené zadnici“.

  8. ↪ 6 kami: U včelařů už také započala generační obměna. Mám ve svém okolí několik mladších lidí, kteří se včelám věnují (bude to tak asi jinde, lze najít zajímavé blogy o včelaření, které rozhodně nevede žádný důchodce).

  9. ↪ 8 Lucka_B: Jo jo. makáme na tom :)

  10. ↪ 8 Lucka_B: ad blogy o včelaření, které? Zrovna po nich pasu. Znám jen Vaška Smolíka a jeho Máme včely: http://mamevcely.wordpress.com/

  11. ↪ 10 pan Cuketka: Omlouvám se za pozdní odpověď. Vaška Smolíka znám, můj oblíbený je tenhle: http://pupek73.blog.cz/.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.