Kohoutková voda a Instinkt RSS

Štítky: , , , ,

21 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Všimli jste si, že se časopis Instinkt rozhodl zlikvidovat kohoutkovou vodu a propagovat vodu balenou?
    Před nedávnem (měsíc zpět) jsem v časopise objevil článek na dvě stránky o škodlivosti kohoutkové vody a propagující tu balenou. Včera jsem otevřel poslední číslo a ejhle nový článek na téma kohoutkové vody a opětně téma škodlivost. Buď má Instinkt nového sponzora, kterému chce zvýšit zisky, nebo se opravdu rozhodli vodu z kohoutku zlikvidovat, stejně jako v minulosti (média všeobecně) mléko z automatu.

  2. Instinkt tedy nečtu, ale nejde o reklamu, která se jen tváří jako článek? Že je někde malým písmem uvedeno „inzerce“ nebo „promo“ nebo něco podobného? Často na takové články v časopisech narážím, tváří se jako seriózní článek a přitom jde normálně o reklamu.

  3. ↪ 1 Radomír Panna: Chtělo by to asi odkaz přímo na článek. ddto ↪ 2 Krizik: může to být i normálně označené komerční sdělení, které jste třeba přehlédl.

  4. To bych si určitě všimnul. Na tyhle věci si dávám pozor. Pro jistotu to zítra ověřím.

  5. Dohledáno. Opravdu se nejedná o reklamní články ale o rubriku Styl zdraví. první článek vyšel 17/XII 25. dubna 2013 na straně 41: Pijeme vodu plnou dusičňanů a druhý pak 22/XII 30. května 2013 na straně 54 Žijeme v době jedové?

  6. Vubec bych se tomu nedivil.Bullshit se na nas vali ze vsech stran!

  7. Ono taky, kdo da na trendy reklamni letaky typu Instinkt, ten si zaslouzi pomalou a dlouhou smrt :)

  8. Vypadá to, že se o ten článek zajímá více lidí:

    https://cs-cz.facebook.com/…480712573040

    Od 17. 5. Instinkt zjišťuje podrobnosti…

  9. Nevíte, co se děje s kohoutkovou vodou v Praze? Bydlíme na rozhraní Řeporyj a Velké Ohrady, a dnes jsem zjistila, že nám z kohoutku teče velmi chlorovaná voda (téměř jako bych se koupala v bazénu), která se absolutně nedá pít. Piju už hodně let hlavně kohoutkovku, teď jsem spíš vařila čaje, a dnes jsem se zděsila, když jsem si natočila sklenici studené kohoutkové vody. Máma bydlí ve Zličíně a teď jim také teče hodně chlorovaná voda. Ani když jsem ji nechala odstát, tak nevyprchala. Neschválili nám náhodou naši ctění poslanci nějaký zákon, aby se voda více chlorovala, lidi ji nepili, a vydělávali tak více výrobci balených vod, a abychom neprudili v restauracích se žádostmi o kohoutkovou vodu? Nebo tam mají nějakého neumětela, který pustil více chloru? Jakou máte teď zkušenost s kohoutkovou vodou v Praze?

  10. Možná je to kvůli dešťům, voda je pak znečištěnější a musí se víc chlorovat. Informace a rozbory jsou na http://www.pvk.cz/.
    My bydlíme na Hůrce a manželovi voda nechutná nikdy, nejen v těchto dnech, proto si kupuje balenou.
    Já vodu z kohoutku po odstátí piju, ale s citronem nebo sirupem.

  11. Krizik: bydlíme zřejmě hodně blízko sebe – nepozoroval jsem žádnou změnu co se vody týká… Ale zkusím se na to zaměřit

  12. My bydlíme na Luka-já také piju kohoutkovou,ale je pravda,že hlavně se sirupem mebo džusem. Minulý týden byl u nás táta, dala jsem mu vodu s bublinkama(soda stream) a vůbec mu nechutnala. Ptal se, jestli jsem ten soda stream něčím nedezinfikovala. Takže i u nás je přechlorováno.

  13. ↪ 10 Naďa: přesně, přichlorování se dělá při zvýšeném riziku kontaminace, především při poškození vodovodního řadu – klasika bývají mrazem ruplé trubky, to se pak přichlorovává hodně. Nemáte někde poblíž nějakou vodní havárku?
    Předpokládám, že se to u vás brzy vrátí zas k normě.

  14. Je pravda, že naštěstí byla voda cítit chlorem jen jeden den, nyní už je opět O.K. Nevím, zda nebyla v okolí nějaká porucha či havárka. Ale dost mě to vyděsilo… Teď už se zase kohoutková dá pít v pohodě.

  15. Chlorování během havárky nebo povodní lze chápat, ale nedávno jsme přemýšleli nad tím, co všechno má (kromě zdroje) vliv na chuťové rozdíly v kohoutkovici v různých městech.
    Totiž.
    Od března kvůli práci pendluji mezi Teplicemi v Čechách a Prahou a ten rozdíl (v tvrdosti i chlorování) byl to první, co jsem zaznamenala. Kohoutkovici piju prakticky pořád, bez sirupu. Možná mám rozmazlené chuťové poháry, ale ta v Praze (pohybuji se v centru města) mi co do chloru vždycky připadala trochu „výraznější“. Což nemusí znamenat, že by ta kvalita měla být lepší nebo horší, jen mi to přijde zajímavé. Všimli jste si těch rozdílů někdy?

  16. ↪ 15 hidden_lemur: Teplice mají vynikající vodu z Flájí, tj. hodně tvrdou (není z ní dobrý čaj) a vzhledem k původu ji stačí i méně upravovat.
    V Praze je „soutok“ tří zdrojů (někdy čtyř, existuje ještě záložní úpravna v Klíčavě, sice pro Kladno, ale prý v případě nouze může dodávat i do Prahy) – vysoce kvalitní a minimálně upravované podzemní vody z průsaku Jizery v Káraném, dále voda z povrchové nádrže Švihov (zvaná taky někdy Želivka) a říční voda z Vltavy v Podolské vodárně. A hlavně ta posledně jmenovaná je jednak měkká (ale to je i Želivka), jednak má daleko náročnější úpravu, je z víc znečištěných zdrojů. A je klidně možné (nevím to jistě, zevnitř znám jen jednu úpravnu a jinou ne tyto), že kvůli nějakým breberám je nutné je i víc chlorovat.

    Další možnost mikrobiologické úpravy vody je ozonem. To pak žádný chlor ve vodovodě není. Jenže s ozonováním je problém. Chlorovaná voda je chráněná chlorem celou dobu pobytu ve vodovodním řadu, kde je zavřená. Chlor vyprchá až po vytečení z kohoutku na vzduchu. Takže když někde rupne trubka, nebo je jen mizerné potrubí a něco se do něj dostává, tak to chlor řeší po celou dobu. Po vytečení z kohoutku vyprchává velice rychle, v řádu minut, takže na pití stačí nechat vodu chvíli stát natočenou.
    Ozon sice funguje dobře v úpravně, ale tím to hasne a pokud dojde ke kontaminaci vody někde v trubkách, tak už nic nemůže zahubit, už tam není.
    Takže metoda úpravy se odvíjí od kvalit vodovodních trubek v oblasti.

  17. kami: jj, Fláje jsou prý kvalitní zdroj. Zdejší (výborný) kavárník si čistě ze zájmu (neb je fanouškem kohoutkovice) nechal dělat rozbory a výsledek ho prý nadchl.
    Je zajímavé v tomhle nakouknout pod pokličku.:)

  18. ↪ 17 hidden_lemur: Já jsem Flájemi odkojená;)

  19. Já mohu porovnat vodu v Praze Stodůlkách a v Karlových Varech Staré Roli. V Praze piji pravidelně, ve Varech mi nechutná, tam musím kupovat balenou.

  20. Ahoj, osobni zkusenosti, kouhoutkouvou piju hodne a bez sirupu – Praha Žižkov (VŠE) voda mi nechutnala, musela jsem si nosit balenou, pokud dosla, koupit dalsi, Praha Palmovka – to same, nechutna mi, do prace nosim balenou, nebo natocenou vodovodu z domova, Milovice + Lysá nad Labem – voda mi chutna (asi ji mame taky z Karanyho? :-), akorat v Milovicich se dela hodne vodni kamen, z Moravy mam vybornou zkusenost – oblast pobliz hradu Pernstejn, voda hodne mekka, ale vynikajici, jako z horsky studanky (bylo to v jedne vesnici, a je mozne, ze tam byl nejaky mistni zdroj? pro vic domu okolo). Jinak rozdily vidim velke, jak to piju casto, dokonce mi i nejaka balena neperliva voda chutna/nechutna.

  21. ↪ 20 L-u-c-a-a: Voda měkká a přitom vynikající? Jak to jde, prosím, k sobě?

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.