Para ořechy RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

23 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Když jím para ořechy, mám po několika hodinách nebo další den divný pocit v krku – bolest při polykání, trochu jako angína. Je to normální, nebo mám nějakou alergii a měla bych se těmto ořechům raději vyhýbat? Docela mi chutnají, ale obejdu se bez nich.

  2. To mi normální nepřipadá.

  3. Imho typický příznak alergie.

  4. jasná potravinová alergie, bacha na ně! doporučuji zbystřit i i příbuzných (araš, lísko, madle etc…)

  5. Díky, budu se jim vyhýbat. Ostatní ořechy mi neškodí. Nebo mi mohou škodit, aniž bych o tom věděla? :)

  6. Já mám alergii na jen para ořechy, na žádné jiné ořechy (ani buráky apod.) ne. Ale kdybyste to chtěla mít potvrzené, zašla bych na alergologii.

  7. Noooo, nemusí. Imho se dá na alergologii zjistit, na co jsi citlivá. Já si třeba tuhle koupil přírodní pastilky z různých bylinek – a po první votekly mi ruce. Se mi to nezdálo, tak jsem si dal ještě jednu, votekly mi i nohy a dostavily se typický příznaky – pálení sliznic v nose, krku, tlak v hlavě. Se mi stalo poprvý od doby co jsem se jako dítě vosypal po jahodovým mlíku z prášku.

  8. Jana:

    na alergologii vám udělají to samé, co byste mohla doma – testík aplikací alergenu :) jen byste nejedla ořechy, ale dostala malou dávku kožně. rozhodně je dobré tam zajít, člověk získá základní přehled a není s tím spojený žádný stres (vyšetření je naprosto v poho)

    na ostatní ořechy opravdu pozor, pravděpodobost zkřížené alergie je obzvlášt u ořechů docela vysoká…

  9. (ale to už je trošku medicínská poradna :) doporučuji opravdu vyhledat odborníka – alergologů naštěstí přibývá stejným tempem jako alergiků :)

  10. Paradezantní ořechy aneb záklopková válka … :D

  11. Díky, zajdu do poradny. U těchto ořechů snad nehrozí, že by se vyskytovaly v jiných pokrmech namleté apod. Alespoň myslím. :)

  12. Pozor nejen na ořechy, u zkřížené alergie se většinou k ořechům přidají ještě jablka, hrušky a třeba rajčata či jahody!!!!
    Až si kousnete do jablka a po chvíli Vám narostou smyslné rtíky (i bez plastického chirurga či botoxu), očekávejte pěknou alergickou reakci. A pak jde do tuhého a jde to rychle.
    Nemaluju čerta, jen zážitky z praxe a vlastní zkušenosti.
    Naštěstí, ač sama alergik a astmatik, potravinová alergie se mi zatím vyhýbá.
    Ale stačí mi ta na plísně, roztoče, pyly, latex a talek (obojí je obzvláště prima, pracujete-li ve zdravotnictví – bohu díky za vinylové rukavice bez talku). Nemůžu se poňuchňat s králíky, morčaty a křečky. Kočky, papoušci, psi ani koně mi nevadí.
    Dlouhá léta jsem se věnovala jezdectví, dnes už jen rekreačně a psa máme doma.
    Je to sviňa, ta alergie- :-(

  13. Pivli, bojím bojím! No zase tak moc ne, protože žádné jiné potíže nemám, a to jsem para ořechy poprvé jedla asi před 10 lety a měla jsem tentýž divný pocit v krku (ale nepřikládala jsem tomu žádnou důležitost). Od té doby jsem je měla asi dvakrát plus včera – slupla jsem čtyři kousky. Takže doufám, že alergie na jiné věci se mi vyhnou. Ale je fakt, že co není, může být. :(

  14. Pivli 12: no a nejenom to, ořechy se velice rády kamarádí taky s pylovkou, bříza, líska…

    Synátor naopak začal tou potravinovkou (poprvé natestován v roce a půl), postupně mu vylézají i ty pyly – teda pozitivní je v tom roce a půl měl taky, ale letos v létě ve svých třech a půl se poprvé začal v pylové sezóně osypávat přesně dle pylového zpravodajství

  15. pan C. 8: Nemáte pravdu, pane C., zdá se, že ke svému štěstí nemáte s alergologií moc co do činění. Přesnější a mnohlem víc vypovídající je test sIgE z krve, kožní testy, ať už prick, nebo epikutánní, jsou testy doplňkové. přece jen kožní reakce může být zkreslená ledasčím, počínaje užívanými léky a konče třeba návštěvou solárka den předem, ale sIgE v krvi prostě neukecáte.

    a alergologů přibývá daleko pomaleji než alergiků :( běžná objednací doba na alergologii dělá kolem čtyř měsíců, klidně i víc

  16. 15: s alergologií nemám co dočinění jako pacient, ale z druhé strany jako lékař. kožní testy zkreslené ano, stejně se rutinně používají (jsou levné). s čekací dobou 4 měsíce nestrašte, je třeba trošku pohledat. (uznávám ale, že hodně záleží na kraji)

  17. 15. Nojo, bříza a líska jsou také potvory, to je fakt.
    Kompletní imunologický screening považuji za naprosto normální záležitost, ale asi to běžně dostupné nebude.
    S objednací lhůtou u alergologa je to svízel.
    Chodím do IKEMU (v Motole kde dělám by mě ani nevzali, ani bych tam nešla -děs!) a objednávám se 2 měsíce dopředu.
    A to už chodím jen na kontroly. Laboratoř aspoň 1× do roka, kožní testy už mi nedělali ani nepamatuju. Takže to beru jako normálku. Navíc, když mám nějaký akutní problém, naberou mě u nás a výsledek je hned.
    Je mi jasné, že leckde je veliký problém dostat se na alergologii a imunologii a být adekvátně vyšetřen.
    Jojo…

  18. aha, faux pas :)

    s čekací dobou ale zase tak moc nestraším, synova alergo pod čtyři pět měsíců prostě neobjednává, aspoň ne recepce. pokud se pí mudr rozhodne, že ho chce vidět na konkrétní termín, na to tam má nechaných pár okýnek v rozvrhu.
    v září jsem ho objednávala na únor. mohla bych ho sice na únor objednat až v říjnu, ale to už budu muset vzít termín, jaký bude. na začátku září jsou ještě na výběr i dny v týdnu.

  19. 18: dodávám, že se jedná o Prahu a že připouštím, že na dětskou alergologii je větší nával

  20. Pivli, tys koňanda …? :D No potěš … Kámoš měl alergii na včelí jed … tak začal chovat včely a alergie u zmizela. Já měl jako dítko taky nějaké alergie na prachy a pyly … taktéž se odebraly do nenávratna.

  21. 20. Co toooo????
    Sedím si asi na vedení…;-)

  22. Koňanda … ortodoxní vyznavačka těch uřehtanejch čtyřnohejch, vychcanejch parchantů :D

  23. David: já jsem asi na starý kolena trošku dyslektická. Místo koňanda jsem četla koňadra, tak mi nedocvaklo. Hihi.
    Jojo, jsem koňada. Teď už fakt jen občas vyjížďka na huculech -pročistit si hlavu, ale dřív byla jízdárna můj druhý domov. :-))))

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.