vyhadzovanie jedla a jeho plytvanie RSS

Štítky: ,

12 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. je o tom veľa článkov tak dám sem aspoň jeden:
    http://audrey.blog.pravda.sk/…-kontajneri/
    Ako ste na tom vy čo sa týka vyhadzovania jedla? Ja patrím k tým ľuďom ktorý veľmi neradi plytvajú jedlom a vie ma dosť nasr…diť keď nájdem v chladničke niečo po záruke a preto častejšie kontrolujem dátumy na obaloch a snažím sa tie potraviny čo najrýchlejšie využiť…Keď náhodou v obchode vidím zlacnený tovar s končiacou zárukou a viem že ho využijem v ten deň, tak si ho kúpim. Veľa ľudí podľa mňa však ten tovar kúpi len kvôli tomu, lebo tam vidí nálepku kde je –50 percent a neskôr to vyhodí…Veľké obchody podľa mňa vyhadzujú tony a tony ešte dobrého jedla aj keď lepšie by bolo ich niekde zhromažďovať na jednom mieste a tam ich ponúkať lacnejšie. Viem, že už niečo také existuje ale je to len kvapka v mori:).

  2. ↪ 1 shimik: K článku: Budiž nám pohlazením po srdci, že české supermarkety se v tomto případě chovají k životnímu prostředí velmi ohleduplně. Zelenina a ovoce se nabízí dokud neteče a ne pouze jeden den. V recyklaci masných a čerstvých mléčných produktů přelepkami či přebalením vynikají a určitě nedají šanci vzniku jakéhokoliv kontejnerového potapěče, protože ten by umřel hlady;-)
    Jednou jsem viděla nějaký podobný pořad, kde ukazovali, co v británii prodejci potravin z nejrůznějších důvodů vyhazují a já si říkala proč se tyhle potraviny neprodávají u nás v obchodech.:-(
    Jinak co se mě týče, tak plýtvám také nerada a poslední dobou se snažím vše nějak zpracovávat. V obchodě mám ale velké oči, tak se mi bohužel občas nějaké to vyhození nevyhne.

  3. ↪ 2 snookie: Taky mě to napadlo, u nás v supermarketech se zboží občas umí dojít vyhodit i samo, bývá v něm solidní ekosystém:)

    Doma nevyhazujeme vpodstatě nic. Jen zcela výjimečně, když se něco zkazí dřív, než na tom bylo deklarováno a já jsem počítala s datem na tom uvedeným (jistá mlékárna je v tomto expert). Ale to je zřídkakdy. Nakupujeme dost přesně podle lístku generovaného programem podle jídelníčku, takže nákup je akorát na plánovaná jídla. Jistěže občas se objeví v lednici něco nečekaného (třeba od babičky:) ), nebo mám nečekané spády vařit nějakou výstřednost, popř. přihodíme nad rámec nákupu do koše nějakou pochutinu… ale je to minimum věcí a dokážeme to uhlídat, abychom něco nepřehlédli.

    Ale jinak je článek uvedený výše velmi alarmující.

  4. Mně se to tedy také docela stává, ale mám z toho výčitky. U čeho je to možné a vím, že nestíhám využít, letí do mrazáku. Tvrdé pečivo a chleba končí u babiččiných slepic. U zeleniny už delší dobu váhám nad pořízením domácího kompostéru (vermikompostéru). Nemáte s ním někdo zkušenost?

  5. Naučit se všechny potraviny dobře a včas využít chce nějakou zkušenost, čas a trochu přemýšlení, plánování (dnes vímaného jako retro). S dobrou lednicí a mrazíkem není mnoho důvodů, proč něco nechat zkazit. Nyní jsem na dovolené měla uvařené jídlo (maso se zeleninou), vezené v termotašce a uchované v lednici beze změny 5 dnů.
    Už jsem psala zde:http://www.tradicnirecepty.cz/…etinu-jidla/
    jak třeba ty lhůty spotřeby nelze brát úplně vážně…chce to trochu zdravého rozumu.
    Spíš do toho zasáhne nějaká ta mimořádná situce – „dodávka“ od příbuzných, náhlý odjezd, choroba, pozvání mimo domov…
    Anebo se i v nově koupené potravině vylíhnou škůdci.

  6. Občasným zbytkem potěším psa a kočky. Pečivo nosím se skořápkami vajec trhovcům k recyklaci.

  7. Já mám radost, že hlavně vyhazujeme naprosté minimum chleba od té doby, co peču svůj vlastní (samozřejmě díky panu Cuketkovi a spol.). Žádný nekupujeme, a co upeču, tak sníme. Jen občas se stane, že opravdu malinký kousíček zbyde. Když se mi zkazí nějaká zelenina, tak to hážu do kompostéru, takže nemám takové výčitky, jako kdyby šla do popelnice. Aspoň si řeknu, že záhony pak dostanou něco pořádně výživného. Jinak se snažím nakupovat tak, aby se všechno snědlo.

  8. Jsem jeste generace, kterou rodice vedli k neplytvani a je mi lito jakekoliv potraviny, kterou musim vyhodit.
    Jidla vyhazuji uplne minimum i tvrde pecivo nechavam uplne ususit a pouzivam pak nakrajene na drobno k zahusteni polevek. Spis kdyz se nekde neco obcas zapomene uklidit do lednice, v soucasnych vedrech par hodin venku staci ke zkazeni.
    Jinak znamy v Nemecku bohuzel vyhazuji neskutecne mnozstvi jidla, pricemz si samozrejme stezuji, jak je vsechno drahe. Nechapu to. Ostatne to je problem cele EU, krome Svycarska, kde jsem videl minimum obeznich lidi, vsichni byli spise stihli a bezny byl u mistnich nakup 5dg salamu, 1× rajce 1× jablko, 1× mala bagetka.
    http://ekolist.cz/…tun-potravin

  9. Kami: mohli by ste popisat jak funguje ten jedalny listok generovany program? Je to celkom zaujimave…Je to to iste ako ked ste v jednej diskusii popisovali jak sa da najest za x penazi za den?

  10. ↪ 7 Ala: Jojo, kompost řeší dost vyhazování, i když ne vždy se mi to tam chce transportovat. Ale třeba banánové slupky můj kompost miluje :)

    ↪ 8 Michal Máta: Jojo, zrovna tu mám po dovolené horu nasušených nespotřebovaných rohlíků, naštěstí jsem je před odjezdem nezapomněla rozložit na tác, takže budou zcela strouhankotvorné :)

    ↪ 9 shimik: Dovolím si sebepropagaci – je to program, který je můj „domácí“ (autorem je kamarád programátor) a je součástí mé kuchařky v podobě vloženého CD. Umožní sestavení jídelníčku podle různých filtrů, jednoduchou správu zásob a vytvoření tříděného editovatelného nákupního seznamu (bez věcí „v zásobě“, tj. nenakupuje se opakovaně totéž).
    Úsporný jídelníček z tamté diskuse byl dělaný kdysi dávno ještě ručně.

  11. ↪ 10 kami: A jídelníček dáváte na nástěnku? :)))
    (Pardon, nemohla jsem si to odpustit, včera jsem si pustila Pelíšky)
    Vaše kniha se mi moc líbí, mám ji v seznamu přání pod stromeček.

  12. ↪ 11 Vanda: Na ledničku ;) :D
    To jsem ráda, snad pod stromečkem potěší.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.