Sympatická akce - zachraň jídlo RSS

Štítky: Zatím bez štítků.

12 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Akce upozorňuující na zcela zbytečné plýtvání jídlem
     http://www.protisedi.cz/…bedu-zadarmo#…

    http://www.zachranjidlo.cz/?…

  2. ↪ 1 Michal Máta: Sleduju je se zájmem, jejich iniciativa se mi moc líbí. Doufám, že Hostinu zvládnou organizačně (sama si to moc neumím představit, třeba v kontextu zrovna s aktuálním článkem pana C. – jak ošetřit hygienu v takovém masovém mumraji na volném prostranství) a že to bude ve výsledku pozitivní propagace.

  3. Tak dnes jsem se zucastnil i s pritelkyni. Jidlo bylo slusne, darovali jsme starsi servis taliru, kdysi darek od budouci ex-tchyne. Nebylo to prilis esteticke, ale provozovnam pro socialne slabsi to pomuze, jak jsme byli ujisteni. Mam z cele akce dobry pocit. Mrzi me, ze otec vyhazuje spousty jidla vyssi kategorie, ale se starou strukturou nejde nic delat, i kdyz jsem se snazil roky, vzdy to skoncilo na „ku*va zamestnavam 70 lidi tak si muzu dovolit tu sunku vyhodit“. A priste stejne koupi pul kila, z nichz se 300g vyhodi. V lepsim pripade :(

  4. A zachytil jste z toho někdo nějaký výstup? To je celé co mě na akci mrzí, není to spojené s žádnou výzvou do akce nebo činu. „Šetřit jídlem“ je jen děsně obecné plácnutí do vody, které jen hezky vypadá ve zprávách.

    Původně jsme myslet, že to má být nějaký tlak na řetězce, aby se všechny napojily na potravinové banky, ale ani o tom se člověk u nich moc nedozví, takže nevím.

    Publicitu ale měli moc fajn, mohlo se k tématu říct víc a konkrétně :)

  5. ↪ 4 pan Cuketka: Asi v Čechách ještě není taková bída a lidí, kteří mají hlad málo? V Británii, kde v posledních letech procento obyvatelstva hladovějícího výrazně roste i mezi lidmi se zaměstnáním, je to téma dost výrazné, viz programy BBC Food či úspěch blogů jako A Girl Called Jack. U nás mi to pořád připadá jako takové salonní téma.

  6. ↪ 5 Maroni: Salonní téma by to být nemuselo, tradici v tom máme docela dobrou (např. Úsporná kuchařka od Kejřové nebo aktuálně Plánovací kuchařka od Kami). Ale je to celkově složitější — v omezení plýtvání se stýká několik věcí: nákup potravin (obaly, porce, hotová jídla, dostupnost trhů pro každodenní nákup), vaření doma a výchova okolo, schopnosti zpracovat zbytky, schopnost konzervovat uchovávat, cena jídla, uměle nízké ceny masa a spousta dalšího.

    Je ale každopádně fajn, že to alespoň nastartovali. S průměrnou domácností to ale myslím nehne ani o píď. Řetězce a obchody, které dosud nespolupracují s potr. bankami, tam by to naopak zabrat mohlo!

  7. Včera jsem zachytila nějakou krátkou reportáž, kde zástupce iniciativy hovoří právě o tom, co je skutečným cílem. Jde o prosazení změny nějakého zákona (primárně o tlak na ministerstvo financí), který by umožnil obchodním řetězcům darovat vyřazené potraviny neziskovkám, které by z toho uvařili. To v současné době legislativně možné je, nicméně darující by musel zaplatit jakousi daň, což předpokládám toto „darování“ prakticky znemožňuje.

    Tzn. plácnutí do vody to není, přijde mi to lepší než kampaň za omezení plývání. Plýtvat v domácnostech a obchodech se bude asi vždycky, cílem je mít možnost takové jídlo dál zpracovávat, pokud je o to zájem. Je ale fakt, že na stránkách iniciativy jsem tuhle informaci nikde nenašla, a kdybych náhodou neviděla reportáž tak z toho asi moudrá nejsem.

  8. Tak tak, cil byl upozornit a apelovat na zmenu zakona. S domacnosti prumerneho Cecha „mamo vem toho co nejvic, dyz je na to ta sleva“ to nehne o to strach nemam. Kdo chce chova se racionalne uz ted, sam od sebe. To same jako s tridenim odpadu.
    Jen si rikam, kolik toho supermakety v CR asi vyhazuji, kdyz se u nas i sedive maso propere v laku a serviruje laskavemu zakaznikovi. :)

  9. ↪ 8 Michal Máta: Ha! Změna zákona, super. Slyším o akci už po sté, ale tohle prvně :) Teď jen vypátrat o co jde přesně.

  10. Našla jsem to, zde video, vysvětlení od cca 1:25.
    http://www.novinky.cz/…otravin.html

  11. ↪ 8 Michal Máta: Oni se snaží prodat do poslední chvíle co jde, protože všeobecně co se slevní, glgavý lid vykoupí a to čerstvé jim zůstane. A každý manažer obchodu je pod tlakem řetězce generovat co největší zisk a nejmenší ztrátu.

    ↪ 7 EliskaSvestkova: Ten zákon je na hlavu, prošlé potraviny se nesmí rozdat bezdomovcům, musí se likvidovat. Bez dokladu o likvidaci musí obchod zaplatit DPH. Za likvidaci taky zaplatí, ale asi míň. Pro mně nepochopitelné plýtvání a pohrdání prací.

  12. Tak parada, zrejme akce nese sve ovoce a zmeni se absurdni zakon:
    http://www.lidovky.cz/…ra-chut.aspx?…
    Jestli to projde tak palec nahoru.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.