Vybuchující povidla RSS

Štítky: , , , ,

3 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Minulou neděli jsem dělala hrušková povidla dle Apetitu: hrušky upéct, rozmixovat, naplnit do skleniček. Bohužel jsem je pro nedostatek času nestihla dát do sklepa, tak si až do teď hověly na kuchyňské lince. Dnes jsem ale přišla do kuchyně a jedna sklenka byla bez vršku, s čepicí potečených povidel po lince.
    Takže mám otázku, zda jdou ostatní povidla ještě zachránit, třeba sterilací, nebo je mám pro jistotu promptně vyhodit?
    A tu vybuchlou sklenici asi pro jistotu nekonzumovat, že? Nepomohlo by např. přepečení, když bych dala povidla třeba jako náplň do buchet?
    Přeci jen s nima byla práce, tak bych je naerada všechny vyhodila. Díky za rady.

  2. Technologická chyba procesu, po rozmixování byla povidla už moc studená na horký rozliv, jak se to dělá u klasických marmelád a džemů. Proto se nepřicuclo víčko sklenice, a proto začala povidla kvasit a vybuchovat. Příště rozmixovanou hmotu znovu uvést do varu a pak teprve rozlévat do vysterilovaných sklenic, nejlépe omnia víčka a po naplnění a zavíčkování otočit na nějakou dobu hlavou dolů.
    Jak zachránit nevybuchlá – přesterilovat, pokud nejeví známky kvašení či plísní. Asi bych je všechny otevřela a ochutnala a zařídila se podle toho.

  3. ↪ 2 Moirain: Díky moc! Já si to hned myslela, že bych je poté ještě měla sterilovat, ale holt jsem věřila návodu. Tak moc děkuju a mám alespoň poučení pro příště.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.