Jakou pánev na rajčatové omáčky? (do 2500Kč) RSS

Štítky: , , , , ,

12 příspěvků celkem.
Skočit na nejnovější↓

  1. Potřeboval bych poradit s výběrem univerzálnější pánve, ve které se budou často dělat rajčatové omáčky, ale zároveň, jelikož nemám v kuchyni dost místa, bych rád tuto pánev používal i na smažení a přípravu dalších pokrmů. Podle toho, co jsem načetl, je důležitý materiál, rajčata reagují prakticky se vším kromě nerezu a smaltu (nepřilnavým povrchům se chci vyhnout) – je to pravda? Když se podívám na tohle video od cca. 12 min, zdá se mi, že používají normálně hliníkovou pánev: http://www.youtube.com/watch?… Nebo je to něco jiného? U nerezu se bojím, že se bude přichytávat, nemám s ním žádné zkušenosti a litina se smaltem zase podle diskusí může odprýsknout či prasknout při změně teploty a navíc je hrozně těžká, takže na ní asi nebudu zvládat nadhazovat – třeba tohle s ní asi nedokážu: http://www.sitalemvkuchyni.cz/…a-affumicata

    Jakou pánev mám tedy prosím zvolit, zejména na italskou kuchyni (prakticky kompletní Marcellu Hazan a pod.)? Mockrát děkuji.

  2. ↪ 1 thesilentman: A co tuhle? http://www.ikea.com/…ts/10101169/
    Hodně pdobnou mám od Tescomy, prostě nerez a poklice, byla v sadě hrnců asi to nejlepší – ideální na větší množství omáček, které chci v širším hrnci odpařit, taky džemy v ní vařím, s ničím nereaguje:) Hliník se používá hodně, ale u nás se shání to „obyčejné hliníkové nádobí“ blbě, navíc na kyselé taky není ideální.
    Těžší ta nerezová je, ale to je kvůli tomu sendvičovému dnu, na ty rychlé věci jako maso kupte spíš malou obyčejnou ocelovou (nemusí být dokonce ani ta nejdražší DeBuyer, mají i levnější řady.. a v gastropotřebách koupíte i nějaké méně znělé značky, stejný materiál).

  3. ↪ 1 thesilentman: Souhlas s Farfallou, jinak takové ty staré litinové vyšší pánve s tmavomodrým smaltem a dřevěnou rukojetí koupíte za pár korun třeba v bazaru v Melounové (kousek pod Pavlákem). Já v nich vařím hrozně ráda. Když rukojeť odšroubujete, můžou i do trouby. Vzhledem k tomu, že tenhle typ nádobí často používají celé generace, odprýskávání smaltu bych se nebála. Ale taky si myslím, že je fajn mít na maso extra pánev, zas tolik místa nazaberou, když se dají na sebe.

  4. ↪ 3 kacka_zvykacka: Tenhle typ hrnce – „litinu“ od Sfinxu s modrým smaltem (ve skutečnosti je to silný válcovaný plech) používám konkrétně právě na Marcellinu rajč.omáčku taky moc ráda – nic se nechytá, i bez míchání. Není to těžké jako klasická litina a může to i do myčky. Na smažení a restování mi naopak jejich pánev se smaltem vůbec nevyhovovala, pokud jsem tam neměla půl litru oleje. Takže na to taky doporučuju spíš něco jiného (čistá litina, ocel, na něco i keramika).

  5. ↪ 1 thesilentman:
    Používám toto:
    http://www.amazon.de/…C/ref=sr_1_7?…
    I když se chcete vyhnout nepřilnavostem, přece jen si dovolím doporučit tuto keramiku (hliníková pánev s keramickou vrstvou). Mám celou sadu tohoto nádobí, používám přes rok, výborná zkušenost. Nic se nelepí, když jsem jeden kousek poškodila, byl mi promptně vyměněn za nový. Zmíněná pánev je velmi často užívána. Nadhazovat se s ní dá. Mj. je i krásná, na fetišismus v kuchyni nedám dopustit.
    Rajčata dělám ale i v litině.

  6. ↪ 2 farfalla: U tohohle levného nerezu se právě bojím, aby se v něm věci nechytali, navíc si nejsem jistý, jestli by nebyla lepší pánev se zkosenými okraji, v téhle by se mi pak asi hůř dělaly jiné rychlé omáčky, třeba ta, co je na videu od Emanuela…

    ↪ 3 kacka_zvykacka: Uvažoval jsem nad touhle smaltovanou litinou: http://www.ikea.com/…cts/90264845

    Vadí mi ale, že nemůže do trouby, ta rukojeť zřejmě není odnímatelná. Nevíte, jestli bude lepší tahle IKEA nebo raději nějaký jiný smalt od nástupce Sfinxu? Třeba tohle: http://www.gastrosuper.cz/…5B1050026%5D?…
    A co se týče toho teplotního šoku a praskání, jak je to např. při podlití vínem? Nemám se toho bát?

    Jinak jsem z Brna a do Prahy se teď v nejbližší době asi nedostanu, jaká je přibližně cena těch bazarových pánví? Objel jsem dnes pár zdejších bazarů, ale na nic jsem bohužel nenarazil.

    ↪ 5 Jap: Keramiky se trochu bojím, nejraději bych používal kovové náčiní, sama říkáte, že jste jeden kousek poškodila. Jak se to stalo? Ono ta výměna asi nebude možná do nekonečna a já bych rád, aby pánev vydržela co nejdéle. Je tahle keramika v něčem lepší než třeba teď populární Greenpan?

    Jinak to vypadá, že na maso si asi opravdu koupím de Buyer, hrozně se mi líbí a nadchla se pro ni i manželka. Zajímalo by mě, co všechno v té pánvi můžu dělat a co naopak bych neměl nebo dokonce nesmím. Je pravda, že se musí používat neustále? Steaky neděláme zase tak často, tak aby u nás nějak netrpěla, četl jsem něco o zápachu žluklého oleje z pánve a pod…

  7. ↪ 6 thesilentman: Pánev z Ikey, na kterou dávala odkaz farfalla, mám přes dva roky a jsem s ní naprosto spokojená. Používám hlavně na rychlé omáčky k těstovinám, indické kari, na smažení. Je celokovová, takže občas dávám i do trouby a zatím bez jediného problému. Za tu cenu je super.

  8. Osobně mám třeba velmi dobré zkušenosti s tou to pánvičkou -http://www.pro-kuchyne.cz/panev-nonstick-nerez-silampos-26-cm?keyword=p%C3%A1nev­&description=1. Doporučili mi ji i ochotně poradili. Mám ji 3/4 roku a maximalní spokojenost. Kvalita za rozumnou cenu :-)

  9. ↪ 7 xpila: Co se týče toho smažení, děláte na ní třeba i takové ty běžné věci jako řízky či vejce nebo na to máte něco jiného?

  10. ↪ 6 thesilentman:

    Domnívám se, že k poškození došlo tak, že v hrnci moje matka mixovala ručním mixérem.

    Také jsem do jisté doby používala nejraději kovové náčiní, až mě Kami přivedla k olivovým vařečkám. Mám například tyto: http://www.amazon.fr/…/ref=sr_1_13?…
    a další vozím po kouskách z dovolených. Je to kuchyňský šperk, který se normálně používá, vydrží dlouhá léta a k italské kuchyni (a mým hrncům vč. zmíněné pánve) se zvlášť hodí… Pokud vím, Kami to dříví drsně a bezostyšně myje v myčce, a i tak jí vydrží léta krásné.

    Na Greenpan jsem četla recenze napůl nadšené a napůl otřesné, přesto jsem byla nakloněna koupi řady London, protože na obrázku se mi moc líbila. Pak jsem se šla podívat do obchodu a prohlédla jsem si keramiku Mauviel a Greenpan – už na první pohled je to nesrovnatelná kvalita, Mauviel je prostě jiný level. A taky se přiznám, že jsem frankofil, dále je pro mě důležité, že hrnce jsou vyráběné v Evropě a firma má slušnou historii i záruky, patří mezi absolutní světovou špičku.
    Po roce užívání není vidět ani stopa po poškození (ehm, krom toho vyštípnutí, které bych snad ani nesváděla na výrobce), nepřilnavost u všech kousků stále výborná, jídlo po povrchu nádoby skoro „klouže“. Většinou stačí vypláchnout vodou a vytřít.
    Dle výrobce může do myčky, já nedávám.
    Nesmí se zahřívat na prázdno, nepřilnavost se údajně zničí přehřátím prázdného hrnce, plotýnky se mají pouštět na 2/3 až 3/4 maximálního výkonu.
    I když si hrnce normálně předehřívám, než si donesu třeba olej, nikdy se mi nepřilnavost nezměnila. Ale taky jsem nikdy nezapomněla na zapnuté plotýnce prázdný hrnec, takže test nešel nikdy do extrému.

  11. ↪ 9 thesilentman: Řízky a podobné věci „v oleji“ na ní dělám bez problému. Vejce a další s minimem tuku dělám na teflonu nebo mám speciální grilovací desku.

  12. ↪ 10 Jap: k olivovým vařečkám…Je to kuchyňský šperk, který se normálně používá, vydrží dlouhá léta
    Naprostý souhlas a souzvuk! Též prkénka. Věk je jen krášlí.

Co vy na to?

Musíte se přihlásit k posílání příspěvků.